Formula čula: djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a

 

Formula čula: djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a

06.04.2018 - 28.10.2018 / Stalni postav MSU-a, 2. kat

Na izložbi Formula čula predstavljen je izbor djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a. Izloženo je četrdesetak radova kojima želimo istaknuti osebujni karakter zbirke, ali i nekoliko radova umjetnika koje do sada nismo primarno sagledavali kroz prizmu autsajderskog stvaralaštva.

Što je zapravo outsider art? Ukratko, umjetnost fantastične imaginacije koja nas uči drugačijem razmišljanju i shvaćanju umjetnosti, ali i umjetnost koja teško dopire do velikog broja publike. Marginalna umjetnost ili outsider art svoje korijene vuče iz art bruta i teško se složiti oko njezine precizne definicije jer je i sama svijest o njoj još nedovoljno prisutna u javnosti i struci.

Umjetnici autsajderi stvaraju bez namjere, neopterećeni akademskim okvirima, maksimalno izražavajući svoju potrebu za osobnom slobodom. Njihovo stvaralaštvo možemo opisati kao iskonsko, stvaraju slobodnu umjetnost koja ne poznaje granice, umjetnost koju prepoznajemo kao umjetnost bez predumišljaja i predrasuda. Djela nas gotovo nikada ne ostavljaju ravnodušnima, često nas i šokiraju, ali istovremeno pozivaju na dijalog u kojem smo ravnopravni sudionici u otkrivanju njihove tajne.

Predstavljanjem ovih umjetnika u stalnom postavu Zbirke u pokretu Muzeja suvremene umjetnosti posve opravdano marginalnu umjetnost postavljamo uz bok etabliranim djelima suvremene umjetnosti, otvarajući vrata novom pristupu i razumijevanju umjetnosti.

Izložba je ostvarena uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik