Međunarodni festival improvizacije Improspekcije 2019

 

Međunarodni festival improvizacije Improspekcije 2019

04.11.2019 - 08.11.2019 / Plesni centar TALA, Dvorana Gorgona

Kraj Međunarodnog festivala improvizacije Improspekcije2019, od 4. do 7. studenog donosi radionicu glasa, plesa i improvizacije kao alata za nošenje s iskustvima rasizma, mizoginije i općenito opresije, te tri predstave u Muzeju suvremene umjetnosti, u četvrtak i petak, 7. i 8. studenog!

Kako sve improvizacija može biti i jest politična strategija drugih i drukčijih tijela i glasova, možete vidjeti 7. studenog, kroz gostujuću spekatakl-predstavu Samo za danas slovenske renomirane koreografkinje Maje Delak za pet plesačica, te izvedbenu praksu rada s otjelovljenim glasom Gla sanje Nikoline Komljenović, Božidara Šumija i Brune Pocherona. 8. studenog dođite vidjeti subverzivni rad o (osobnoj) povijesti translatlanske trgovine robljem Kako se bojati? američkih umjetnika mayfield brooks i Mary Pearson. Ugošćujući mayfield brooks i Mary Pearson, koji će održati i radionicu imena Failure LAB /Improvising while black, i koji improvizaciju eksplicitno posvajaju kao oruđe u borbi sa sistemskim rasizmom, seksizmom i patrijarhatom, želimo držati otvorenim prostor za svjedočenje i suočavanje, nastavljajući propitivati političnost tjelesnih praksi odnosno političnost kao tjelesnu praksu. 

 

PROGRAM:

4. -  7.11.2019.

10 do 14 sati, Plesni centar TALA, Odranska 1

Radionica mayfield brooks/ Mary Pearson: Improvising While Black (IWB)/ FAILURE Lab

Improvising While Black mayfield brooks radi s dahom, govornim iskazom (utterance), drhtanjem tijela, glosolalijom; istražuje mjesto između govora i ne-govora, plesa i ne-plesa. Kako pristupiti neizrecivom u plesu? Intervencijama u očekivano, IWB istražuje procjepe unutar plesova, pjesama ili priča, kao i improvizirani ples kojeg pokreće dah te jezik kojeg pokreće govor.

FAILURE Lab Mary Pearson razotkriva naše fizičke navike i misli koje smo upili iz popularne kulture. Stvarajući apsurdne slike pomoću tijela, predmeta i različitih materijala, on propituje mizoginiju, konzumerizam i eksces.  Možemo li remetiti ustaljene načine gledanja na sebe i tijelo kao na proizvode koji se prodaju? Kako sebe možemo u potpunosti uvesti u ovdje i sada, ne isključujući svoje složene identitete i neugodne prošlosti?

Mayfield i Mary u ovoj radionici istraživati će načine izokretanja dinamika moći kroz pokret i transformiranja tjelesne napetosti naslijeđene iz trauma povijesti. Postavljat će pitanja poput: Tko ima pravo ne uspjeti, a tko ne? Kome je dozvoljen smijeh ili slobodan govor? Koliko prostora tvoje tijelo smije zauzeti? Propitivati ćemo vlastitu prošlost, priče i očekivanja, stvarajući improvizirani ples i izvedbu.

Radionica je otvorena svima, bez obzira na predznanje. Prijaviti se možete na email: improspekcije@gmail.com. Ukoliko do sada niste sudjelovali u programima Improspekcija, molimo vas da se uz prijavu predstavite kratkom biografijom i/li pismom motivacije. Cijena svake pojedinačne radionice iznosi 400 kuna. Zainteresirani polaznici koji imaju jaku motivaciju prisustvovati radionicama, a nisu u mogućnosti platiti, mogu nam se javiti za eventualni dogovor o radnoj razmjeni.


7.11.2019.

19 sati, Muzej suvremene umjetnosti; Ekstenzija

Izvedba Nikolina Komljenović, Božidar Šumi, Bruno Pocheron: Gla sanje

Projekt se bavi sastavnim elementima izvedbe i dramaturgije koristeći tijelo i tehnologiju. Fizikalnost izvođača jednako je valorizirana kao i nematerijalnost svjetla i zvuka u rezonantnom prostoru. Glas artikulira tijelo, tijelo usmjerava glas. Glasanje se bavi glasom tijela u stvarnom i metaforičkom značenju.

20 sati, MSU; Gorgona

Predstava Maja Delak: Samo za danas

Samo za danas trenutačna je kompozicija koja se naizgled sporo odvija, osmišljena kako bi se prikazale manje vidljive materijalnosti, utjelovljenja i fizička stanja. Temeljno načelo u oscilirajućem i iznova izlazećem prostoru zvučnih pejzaža je neprekidno razmatranje različitih perspektiva, također u suradnji s publikom. Nemoguće je razmišljati o kretanju i pokretu, o identitetu, odrastanju i starenju, a ne razmišljati u terminima tijela. Starenje je uvijek svježe; uvijek postoji još jedan sloj prašine koji se mora otpuhati, drugi omotač koji prekriva pretjerane nevidljivosti koje je potrebno poništiti.

8.11.2019.

20 sati, MSU; Gorgona

Predstava i razgovor mayfield brooks i Mary Pearson: How to be afraid? (Kako se bojati)

Performans How to be afraid? duet je koji istražuje odvojene, ali povezane povijesti umjetnika vezanih uz transatlantsku trgovinu robovima, pronalazeći duhove koji opsjedaju njihove psihe danas. Umjetnici prikazuju verbalizirane dvoboje, koreografske taktike zastrašivanja ili suze i smijeh kao praksu usmjerenu prema VIĐENJU - uz nadu da će angažiranjem publike omogućiti svim sudionicima da zajednički pronađu predah i nauče Kako se bojati.

Kroz svoju suradnju, umjetnici istražuju kako povijest izvitoperuje sjećanje, pa čak i u njihovom vlastitom odnosu, u isto vrijeme tražeći ozdravljenje i znajući da pri tome nema rješenja. Međutim, odvojene, ali istovremeno povezane stvarnosti, govore o putu prema izlječenju i razrješenju.

 

IMPROSPEKCIJE2019

13. međunarodni festival improvizacije

u sklopu ANTISEZONE 19 - PLES U GORGONI

 

Improspekcije su inicijativa pokrenuta 2007. s ciljem razvoja i afirmacije improvizatorske scene u Hrvatskoj te promicanja međunarodne i međudisciplinarne suradnje na području improvizacije kao izvedbene umjetnosti. Projekt se odvija kroz javne izvedbe, radionice, istraživačke programe i otvorene diskusije tijekom čitave godine s improvizacijskim festivalom kao središnjim događajem.

Ovogodišnjim, trinaestim po redu, međunarodnim festivalom Improspekcije produbljujemo proučavanje filozofije somatskog, testirajući improvizaciju kao strategiju društvenog djelovanja i alatku za nošenje s opresijom.

ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni novi je format za susret s aktualnim strujanjima u hrvatskom suvremenom plesu.

 

ANTISEZONU 19 kreiralo je pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović.  

 

ANTISEZONA 19 suradnički je projekt samo-organizacije i samo-kuriranja koji ove autorice pokreću nakon niza godina samostalnog i zajedničkog umjetničkog, organizacijskog i aktivističkog djelovanja.

 

ANTISEZONA 19 zamišljena je kao mjesto uzajamne podrške, stvaranja novog kontekstualnog i produkcijskog okvira te susreta različitih poetika, inicijativa i ljudi.  

 

Program ANTISEZONE 19, kroz pet blokova tijekom 2019., donosi reprize recentnih predstava, premijere, međunarodni festival improvizacije Improspekcije te niz popratnih programa, novih i eksperimentalnih formata.  

 

Umjetničke voditeljice festivala: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović

Produkcija: Multimedijalna koliba

Partneri: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Emanat, Plesni centar TALA, ekscena

Projekt Improspekcije2019 podržali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Gostovanje mayfield brooks podržano je od Movement Research GPS/Global Practice Sharing programa koji financira Trust for Mutual Understanding.

Rad Multimedijalne kolibe podržava Zaklada Kultura nova.

Projekt Antisezona19 je dio Performance Situation Room/ NDA Life Long Burni

Urednik programa: Branko Kostelnik, producent  i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU