NOVI EU PROJEKT: Umjetnost otpora (The Arts of Resistance - TAoR)

 

NOVI EU PROJEKT: Umjetnost otpora (The Arts of Resistance - TAoR)

1. travanj 2024. - 30. studeni 2025.

Projekt The Arts of Resistance (TAoR) ili na hrvatskome Umjetnost otpora, kojega su pokrenuli Ruth Anderwald i Leonhard Grond iz umjetničke organizacije HASENHERZ, želi otkriti poveznice između povijesnih, kulturnih, društvenih, političkih i fizičkih ekologija otpora fašizmima putem su-kreativnog pristupa. Takav pristup obuhvaća istraživanje povijesti, umjetničke radionice i razgovore sa stručnjacima te međunarodnu razmjenu mladih na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču, izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, umjetnost u javnom prostoru predstavljenu u suradnji sa školama i Umjetničkim sveučilištem u Braunschweigu te publikaciju.

Temeljeći se na tekstu Umberta Eca We Are European (2019), projekt propituje Europu kao eksperiment mira, europskog identiteta i otpora fašizmima u prošlosti i danas. O ovim temama će se raspravljati, a zatim će ih se pretvoriti u umjetnička djela u ko-kreativnom procesu stvaranja. Na razmeđu međunarodnog rada mladih, trenutnih istraživanja umjetnosti i političkog obrazovanja, TAoR postavlja cilj propitivanja umjetničkih djela i kulturnih proizvoda na temelju lokalnih primjera kao mogućih načina pružanja otpora. Kako bi izgradili paneuropsko razumijevanje fašizama i umjetnički utemeljenih načina njihovu otporu, a uz podršku međunarodno priznatih umjetnika, mladi (18-25 godina) će istražiti i su-kreirati umjetnička djela kao izraz otpora fašizmima. U srži projekta je kritičko propitivanje povijesnih djela i uspoređivanje njihovih konteksta, značenja i učinaka na sadašnjost. Provjereni procesi učenja temelje se na tezi da je učenje iz povijesti za sadašnjost jedino moguće kroz radoznalost, istraživanje, kritičku analizu i kreativan pristup. Snaga mašte svojstvena umjetničkim djelima omogućuje zamišljen susret s budućnošću uz pomoć radoznalog uma. Kreativno djelovanje i svjesnost sudionika o otporu fašizmima tako mogu postati plodonosnima. Započeti takav proces je odgovornost političkog, umjetničkog i kulturnog obrazovanja.

Raspored glavnih aktivnosti u projektu:

  • međunarodna razmjena i radionice, Zentrum Fokus Forschung, Sveučilište primijenjenih umjetnosti u Beču, 25. 8.-2. 9. 2024.
  • umjetnost u javnom prostoru u Braunschweigu, proljeće 2025.
  • izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, svibanj - lipanj 2025.
  • publikacija, jesen 2025.

Voditelj projekta:

  • Association HASENHERZ or the Pleasures of the Moving Image and Word (Udruženje HASENHERZ ili Čari slike i riječi u pokretu), Beč

Partneri projekta:

  • Sveučilište primijenjene umjetnosti u Beču
  • Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu
  • Umjetničko sveučilište u Braunschweigu

Voditeljica projekta za MSU Zagreb: Ana Škegro

Kontakt:
HASENHERZ or the Pleasures of the Moving Image and Word
Ruth Anderwald + Leonhard Grond
contact@anderwald-grond.at, www.hasenherz.at; +43 699 10984551

Mrežna stranica projekta:
https://culture-of-resistance.eu/

Financirano iz fonda Kreativna Europa | Kultura i kreativnost – Europska Unija.

Projekt su podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH.