Forum BEAM UP projekta MSU Zagreb

 

Forum BEAM UP projekta MSU Zagreb

21.06.2021

U srijedu, 7. srpnja 2021. od 10 do 13 sati održat će se forum međunarodnog projekta BEAM UP u Muzeju suvremene umjetnosti.

U sklopu projekta BEAM UP (Blind Engagement in Accessible MUseum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte)1 MSU provodi prilagodbu djela suvremene umjetnosti iz fundusa Muzeja u suradnji sa slijepim i slabovidnim osobama te stručnjakinjom za oštećenja vida.

Ta lokalna radna skupina posljednjih mjeseci raspravljala je o radovima Gorgone, Exata 51, Novih tendencija i drugih predstavnika suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, posebice se osvrćući na višeosjetilni doživljaj umjetničkog rada izvedena u različitim medijima, kao i na mogućnosti njihove prilagodbe.

S ciljem dijeljenja iskustava i spoznaja lokalne radne skupine, ali i njihove razmjene s pripadnicima drugih institucija i udruga te umjetnicima, stručnjacima te, naravno, slijepim i slabovidnim osobama, u srijedu, 7. 7. od 10 do 13 sati održat će se forum, prvi uživo u Muzeju suvremene umjetnosti od početka trajanja projekta. Na forumu će, nakon kratkog predstavljanja projekta, sudionici imati priliku čuti zaključke dosadašnjeg rada lokalne radne skupine i podijeliti svoja iskustva i praksu. Uslijedit će posjet izložbi Ivana Kožarića „Retrospektiva - jedna od mogućih 100“, umjetnika javnosti najpoznatijeg po skulpturama „Prizemljeno sunce“ i „Matoš na klupi“ u javnom prostoru grada Zagreba, tijekom kojeg će se potaknuti pitanje i razgovor o prilagodbi konkretnih djela na izložbi slijepim i slabovidnim osobama.

Forum je namijenjen svima zainteresiranima za prilagodbu sadržaja slijepim i slabovidnim osobama koji žele podijeliti svoja iskustva i znanja, povećati ili produbiti kompetencije za rad ili stjecati znanje o uključivanju ove ili bilo koje druge ciljane skupine u kulturne programe. Sudjelovanjem na forumu projekta BEAM UP svaki sudionik pridonosi razvoju šire primjenjive metode prilagodbe kojom će se suvremena umjetnost približiti slijepim i slabovidnim osobama.

Zainteresirane za sudjelovanje na forumu molimo da se prijave do 30.6.2021. na adresu: renata.filcic@msu.hr. Sudjelovanje na forumu je besplatno.

 


1Projekt Blind Engagement in Accessible Museum Projects (BEAM UP) / Uključivanje slijepih u pristupačne muzejske projekte (PRISTUP) nastavak je nedavno završenog EU projekta VIBE – Voyage Inside a Blind Experience / Putovanje kroz slijepo iskustvo, u sklopu kojeg je osmišljena i predstavljena izložba apstraktne suvremene umjetnosti prilagođena osobama s oštećenjem vida. Projekt Beam Up ide korak dalje - ne samo što će predstaviti sadržaj prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, već će ga osmisliti i stvarati zajedno s njima. MSU će u sklopu projekta formirati radnu skupinu koju će sačinjavati muzejski djelatnici, osobe s oštećenjima vida te stručnjaci za rad s navedenim osobama, koja će za cilj imati odabir i prilagodbu muzejskog sadržaja slijepim i slabovidnim osobama. Predstavnici radnih skupina svih projektnih partnera sudjelovat će u međunarodnoj radnoj skupini projekta, a s ciljem razmjene ideja i iskustava, kao i stjecanja novih znanja o načinima približavanja suvremene umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama. Uključivanje ciljane skupine u razvoj projekta od samoga početka, kao i u donošenje ključnih odluka pri izboru i prezentaciji umjetničkih radova, pružit će ravnopravno sudjelovanje korisnika ciljane skupine, kao i mogućnost što bolje i kvalitetnije prilagodbe izabranih radova. Kulminacija višemjesečnog rada unutar projekta izložba je suvremene umjetnosti čiji će izlošci biti pristupačni i prilagođeni velikom broju posjetitelja, a prvenstveno osobama s oštećenjem vida.

Projekt se financira iz programa EU Kreativna Europa, ukupan proračun projekta iznosi 368.872,00 EUR, od čega se kroz MSU investira 73.478,51 EUR.

Trajanje projekta: 1.10.2020. - 31.3.2023.

Partneri: Atlante Servizi Culturali, Italija (voditelj projekta), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Hrvatska, Institut za slijepe u Milanu, Italija, The Glucksman, University College Cork, Irska.