Hommage à Ruth Betlheim

 

Hommage à Ruth Betlheim

10.08.2023

U utorak, 8. kolovoza 2023., napustila nas je Ruth Betlheim u osamdeset i sedmoj godini, psihoanalitičarka, ali usto osoba širokih interesa i otvorenosti. Psihoanaliza bila je njezin životni poziv, a Bauhaus strast koja ju je povezala i s nama u izložbenom projektu „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ na kojem je surađivala. Projekt je nadahnuo Ruth Betlheim da 2016. godine pokloni Muzeju suvremene umjetnosti iznimno vrijednu zbirku radova studenata i profesora Bauhausa. Zbirka Marie-Luise Betlheim mapa je sjećanja njezine majke Marie-Luise Betlheim na vrijeme odrastanja u Weimaru obilježeno druženjima sa studentima i profesorima Bauhausa.

U okviru projekta objavljena je mapa „Souvenir“ ilustriranih pisama bauhausovke Lou Scheper za Marie-Luise Betlheim, Weimar, Dessau, Berlin, 1922. –1936. Ruth Betlheim inicirala je i knjigu „Bauhaus osobno: Zbirka Marie-Luise Betlheim Weimar – Zagreb“ (UP-2M, 2011), s pismima, fotografijama i publikacijama, uz prijevode i tumačenja.

Marie-Luise Betlheim rođ. Morgenroth (Worms, 1904. – Zagreb, 1994.) kao kći časnika djetinjstvo je provela u čestim selidbama, a nakon pogibije oca odlazi s majkom u Weimar gdje pohađa glazbenu školu. Za dr. Stjepana Betlheima, psihijatra i pshihoanalitičara udaje se 1930. Neposredno prije početka 2. svjetskog rata dobivaju kćer Ruth čije je rano djetinjstvo obilježeno ratnim godinama. Zbog očeva židovskog porijekla, izbačeni su iz stana i prisiljeni napustiti Zagreb. Odlaze u Bosnu, gdje se pridružuju antifašističkom pokretu. Nakon završetka rata obitelj se vraća u Zagreb, i mladenački dani Ruth Betlheim bit će ispunjeni razgovorima i knjigama o umjetnosti, arhitekturi, povijesti Bauhausa, psihoanalizi.

Ruth Betlheim tijekom cijelog je života s velikom strašću istraživala život na Bauhausu te održavala veze s weimarskim studentima, profesorima te njima bliskim osobama. Mapa uspomena njezine majke s vremenom je dobila naziv „Zbirka Marie-Luise Betlheim“ i sadržavala je niz grafika, crteža, ulja na kartonu, ilustriranih pisama, bilježaka, fotografija, skica i nacrta studenata na Bauhausu, ujedno njezinih prijatelja među kojima su bili Paul Klee, Farkas Molnár, Henrik Stefán, Sandor Bortnyik, Karl Peter Röhl, Franz Frahm-Hessler, Kurt Schwerdtfeger, Lou Scheper, Hinnerk Scheper.

Premda i sama psihoanalitičarka, Ruth je samozatajno velik dio života posvetila i očevoj ostavštini te je objavila mnoge radove Stjepana Betlheima (1898. – 1970.) koji je zaslužan za početke psihoanalize u nas.

Ideje, entuzijazam i životna energija Ruth Betlheim bit će nam trajni poticaj i inspiracija budućim istraživanjima i prezentaciji Zbirke i teme koja nas je povezala.