TOČKA SASTAJANJA: PLATO MSU-a

 

TOČKA SASTAJANJA: PLATO MSU-a

11.04.2022

„Točka sastajanja” projekt je koji nastoji okupiti ljude kojima je važna umjetnost i muzeji kao mjesta susreta. Od prošle godine stvorena je skupina osoba svih životnih dobi koje su promišljale pitanja i teme istodobno važne za Muzej kao i njegov angažman sa zajednicom u Novom Zagrebu. Ove godine pozvali smo nova lica da se uključe u cjelogodišnji program pod nazivom Prijatelji MSU-a.

„Točka sastajanja” projekt je koji potiče angažman lokalne zajednice u kulturnim i umjetničkim praksama Muzeja suvremene umjetnosti. Tijekom 2021. godine održane su radionice, kvartovske šetnje, tematska vodstva, razgovori, analize i istraživanja javnih prostora grada i gradskog kretanja. U istraživanjima Kluba mladih MSU-a i razgovorima sa zajednicom pokazalo se da je južni plato MSU-a važna društvena točka u Novom Zagrebu jer služi kao prostor igre, zabave i dokolice. Korisnici su razvili vlastiti sadržaj na platou: crtanje kredom i grafitiranje, skejtanje, rolanje i vožnje romobilom. Nedostatak muzejskog sadržaja protumačili su kao nezainteresiranost Muzeja za komunikaciju s okolinom. U 2022. projekta „Točka sastajanja” pozvao je zainteresirane da se uključe u cjelogodišnji program Prijatelja MSU-a kako bismo zajedno taj prostor učinili privlačnim svima i stanovnicima i prolaznicima. Program Prijatelja MSU-a okuplja osobe koje su bile dijelom projekta u 2021. i nove članove koji žele iznijeti svoje primjedbe, želje i prijedloge, ali i uključiti se u provedbu. Teme mjesečnih susreta – vodstava, šetnji, razgovora – tijekom 2022. godine su: javni prostor, suvremena umjetnosti i intervencije u javnom prostoru, urbanizam te iskustvo življenja u Novom Zagrebu. Glavna je zadaća kustosa i Prijatelja MSU-a u suradnji odrediti uvjete natječaja za izbor rada za plato MSU-a, izabrati ga i predstaviti publici.

Uključivanjem publike u određivanje kriterija i izbor rada za plato MSU-a taj prostor tretiramo kao zajednički, a sve promjene provodimo u dogovorno. Tako dokidamo i ustaljeni odnos Muzeja i publike, a naša publika više nije pasivna nego aktivno uključena u sve segmente projekta: od početne rasprave i imaginacije rješenja do određivanja kriterija, izbora rada te predstavljanja rada. Plato MSU-a postaje točka sastajanja za Muzej i publike, a muzejska institucija poligon za iskušavanje novih rješenja i mjesto društvene promjene.

Aktivnosti projekta pratite na Instagram profilu: tocka_sastajanja

Projekt u 2022. godini financijski podupire Ministarstvo kulture i medija i Grad Zagreb.

Voditeljica projekta: Renata Filčić, kustosica

 

 

Poziv na sudjelovanje u programu Prijatelja MSU-a