Točka sastajanja: Tošo Dabac

 

Točka sastajanja: Tošo Dabac

25.05.2021

U traganjima za suvremenim pogledom na fotografije Toše Dabca provodi se projekt Točka sastajanja na temu gradskog kretanja. 

U predgovoru izložbi 1982. Mladen Tudor piše o Dabcu: On je fotograf trotoara, zanat mu je cesta, a zvanje intuicija.1 Zaista, neke od najsjajnijih fotografija Tošo Dabac ostvario je u svom svakodnevnom kretanju gradom. Te fotografske opservacije grada, ljudi i mijena nepobitno su s vremenom postale simbolima naših sjećanja2. Čitanje raznih aspekata teme gradskoga kretanja u tim fotografijama u projektu Točka sastajanja polazište je za raspravu i promišljanje aktualne transformacije grada kao i poticaj projekcije budućnosti, koju gotovo da nikad nije bilo teže dokučiti. Time je Dabčev opus postao relevantna točka sastajanja za uključene istraživače, studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Klub mladih MSU-a koji svoja istraživanja i nove točke sastajanja provode i kreiraju sa stanovnicima Zagreba. Fotografije iz Arhiva Tošo Dabac, zbirke čiji je vlasnik Grad Zagreb, provedena istraživanja i akcije bit će predstavljeni izložbom u studenom 2021. godine, u sklopu 13. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac, godišnje manifestacije posvećene populariziranju umjetničkog i baštinskog pristupa fotografskoj građi.

Točka sastajanja projekt je koji interdisciplinarnim i participativnim metodama nastoji umjetnost učiniti relevantnim mjestom susreta i komunikacije zajednice. Projekt je osmišljen s idejom dugogodišnjeg provođenja, a u 2021. godini provest će se u suradnji s:

Voditeljica projekta: Renata Filčić, kustosica

 

Aktivnosti projekta Točka sastajanja pratite na Facebook stranici Arhiva Tošo Dabac.

 

Mladen Tudor, Tošo Dabac: Slika za čuvanje, predgovor izložbe, Arhiv TD, 1982.

Željka Čorak 1970. piše: „Dabčeva sjećanja postaju naši simboli“, izbor: Željka Čorak, Tošo Dabac: Putnik slika, u: Kaleidoskop, 1970., Biblioteka Razlog, Zagreb. 1970., str. 57.