TOČKA SASTAJANJA: TOŠO DABAC / u fokusu – kretanje gradom

 

TOČKA SASTAJANJA: TOŠO DABAC / u fokusu – kretanje gradom

04.11.2021 - 28.11.2021 / MSU galerija

Trinaesta izložba u sklopu Dana fotografija Arhiva Tošo Dabac, koja je izrasla iz cjelogodišnjeg projekta „Točka sastajanja”, pokušaj je novoga gledanja fotografije uvaženog fotografa: ona nije samo trenutak u povijesti nego poligon za promišljanje sadašnjosti i imaginaciju budućnosti. Izložbom se ne razlaže kontekst nastanka Dabčevih fotografija i ne glorificira njegovo umijeće nego integracijom doprinosa brojnih sudionika projekta vrednuje – iskustvo.

 

Dabčeva fotografija posljednjih je godinu dana bila polazišna točka za susrete: radionice, predavanja, šetnje i razgovore sa studentima, Klubom mladih MSU-a i zainteresiranim građanima. U nemogućnosti kontinuiranog izlaganja Dabčevog rada, okupljajući publiku u pandemijskim uvjetima, izašli smo u javni gradski prostor, na zagrebačke ulice, upravo Dabčev čest motiv. Tako je središnja tema istraživanja Dabčevih fotografija postalo upravo kretanje gradom jer „on je fotograf trotoara, zanat mu je cesta, a zvanje intuicija”.[1] Taj fotografski narativ koji pripada Zagrebu sredine prošloga stoljeća, na izložbi u MSU galeriji postavljen je u korelaciju s antropološkim istraživanjima Zagreba suvremenog doba, nastalima u okviru kolegija Urbana antropologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tako izložbu čine dvije dominante osi, jedna povijesna, fotografska i druga suvremena, istraživačka. Kretanje izložbom, u skladu s temom, nastavlja se u vanjskom prostoru.

Kao mjesto primjene teorijskog znanja prikupljenog u godinu dana projekta, realizirane su intervencije u suradnji s Klubom mladih MSU-a na južnom platou MSU-a u dijalogu sa zainteresiranim građanima, među njima trenutni i nekadašnji stanovnici Novog Zagreba i slabovidne osobe, a čija je svrha bojom definirati putanju do ulaza u MSU i ostvariti dodatan sadržaj za najmlađe korisnike platoa.

Izložba je otvorenog karaktera: u sklopu akcije „S Dabcem po gradu” nastala su zapažanja građana o gradu, koja su predstavljena izložbom. Nova zapažanja, bilo crtež, bilo zapis ili fotografija, posjetitelji izložbe mogu priložiti do kraja trajanja izložbe. Nakana je akcije potaknuti građane na zauzimanje aktivnijeg stava prema okolini jer, kako bi bard rekao: „U prvom redu ljudi ne znaju gledat. Prolaze stalno istim rolo ulicama pa su navikli na neke prizore i neke stare pejsaže ili parkove ili zapravo ne vide njihovu ljepotu i ne znaju u njima uživati. Dakle, zadaća dobrog fotografa je ta da im možda skrene njihovu pažnju što je u njihovoj neposrednoj blizini i što bi trebalo malo točnije pogledati i možda i uživati u tom a ne mislit samo na svakodnevni posao, na pare, na zaradu itd.”[2]

Brojni doprinosi građana u ovom projektu i njihova podrška u duhu su Dabčeve težnje autentičnom, tipičnom i humanom. Njegove fotografije, kao ni ova izložba, neće zaliječiti pandemiju, neće popraviti štete od potresa, ali mogu biti točke sastajanja, razmjene iskustava i misli i tako katalizator, koliko god malih, mijena.

 

Ipak, što vas najviše zanima?

Čovjek.

Tošo Dabac / intervju Z. Blažine u Zagrebačkoj panorami, 1966.

 

Istraživači čiji su segmenti rada nastalog u okviru kolegija Urbana antropologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu: Lea Biličić, Doris Dautović, Matea Korda, Matija Krizmanić, Ana Magdalenić Vincek, Nikolina Novaković, Adrijana Puškarić

Sudionici akcije „S Dabcem po gradu” čija su zapažanja o gradu dijelom izložbe u trenutku pisanja ovog teksta: Laura Hercigonja, Marko Majstorović, Višnja Makek, Željko Novaković, Nensi Radman, Daniela Ratkajec, Vesna Špoljar

Autorica koncepta izložbe i kustosica: Renata Filčić

Stručne suradnice: Valentina Gulin Zrnić, Tihana Rubić

Suradnici i suradnice: Ana Rita Carneiro, Ela Domitrović, Ana Zubčić

Likovni postav: Tajana Zver

 

#sdabcempogradu objavljena su zapažanja na društvenim mrežama, pogledajte ih na linku.

 

Projekt i izložba provedeni su u partnerstvu s Institutom za etnologiju i folkloristiku, na projektu HRZZ-a „Urbane budućnosti: zamišljanje i aktiviranje mogućnosti u nemirnim vremenima”, s dr. sc. Valentinom Gulin Zrnić i Institutom za povijest umjetnosti, na projektu HRZZ-a „Ekspozicija - Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas”, s dr. sc. Tihanom Rubić uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Uz izložbu se odvija bogat program u sklopu 13. dana fotografije Arhiva Tošo DabacPROGRAM.

 


[1] Tudor, Mladen. 1982. Tošo Dabac: Slika za čuvanje, predgovor izložbe. Zagreb: Arhiv TD.

[2] Transkript intervjua s Nikicom Petrakom iz 1967. Izvor: Dokumentacija ATD.