ARTUPUNKTURA 2023: ZAGREB, VOLIM TE! - Ciklus diskurzivnih predavanja

 

ARTUPUNKTURA 2023: ZAGREB, VOLIM TE! - Ciklus diskurzivnih predavanja

30.10.2023 - 30.10.2023 / MM centar

U okviru Artupunkture, kao suradnja Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta Tomislav Gotovac, osmišljen je zajednički projekt ZAGREB, VOLIM TE!, posvećen Tomislavu Gotovcu, umjetniku koji je neodvojiv dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije. U sklopu projekta organizirat će se i serija diskurzivnih predavanja s namjerom otvaranja novih tumačenja opusa Tomislava Gotovca. Predavanja će održati istaknuti stručnjaci, likovni kritičari, teoretičari umjetnosti i kustosi koji su spremni na odmak od uobičajne izlagačke forme prema cjelovitom intelektualnom događaju.

Publika će tako kroz seriju od pet predavanja imati priliku proširiti znanja o opusu Tomislava Gotovca, te dobiti uvid u nova istraživanja njegovog opusa. Nakon predavanja Ksenije Orelj (Kuda idemo ne pitajte?) i Vesne Meštrić (Tomislav Gotovac u zbirci MSU), nastavljamo s predavanjem Barbare Vujanović i Dalibora Prančevića (Ivan Meštrović i Tomislav Gotovac. INTIMA JAVNOGA) u ponedjeljak, 30. listopada s početkom u 18 sati u MM centru.

 

Dalibor Prančević i Barbara Vujanović: Ivan Meštrović i Tomislav Gotovac. INTIMA JAVNOGA

Dosada se u umjetničkoj historiografiji nije obrađivala veza između Ivana Meštrovića (1883. – 1962.) i Tomislava Gotovca (1937. – 2010.) odnosno nisu se analizirala njihova djela koja obrađuju vrlo slične problematike no na potpuno drugačiji način i u potpuno drugačijem vremenskom kontekstu. Ipak, ono što je zajedničko ovim umjetnicima direktno je provociranje publike djelima koja obrađuju pitanje „nepoćudne“ pojave i intime nagog tijela u javnome prostoru grada. I ne samo to, zajednički im je interes za tijelo koje se protivi uvriježenom kanonu lijepoga ili onome što se posredovanjem javnih medija ali i dominantnih društvenih vrijednosti nameće kao poželjno i prihvatljivo. S druge strane, ne treba zaboraviti da su neki radovi Ivana Meštrovića zapravo duboko inkodirani u iskustvo i svijest Tomislava Gotovca što on sam na više mjesta spominje i objašnjava, dok je nekolicina njegovih izvedbi upravo i vezana za Meštrovićeva djela te artikulirana u prostoru javnosti.

Ovo predavanje dio je istraživačkog procesa koji je iniciran pripremom istoimenim izložbama u narednoj godini.

Dr. sc. Barbara Vujanović, muzejska savjetnica (Muzeji Ivana Meštrovića – Atelijer Meštrović, Zagreb) diplomirala je povijest umjetnosti i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorsku disertaciju pod nazivom Od antičkih uzora do neoklasicizma – klasična komponenta u djelu Ivana Meštrovića obranila je 2021. godine na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je Meštrovićev znak u Zagrebu (2017.), te koautorica knjige Ivan Meštrović i Česi: primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti (2018.). Kurirala je brojne izložbe moderne i suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Redovito objavljuje likovne kritike i stručne tekstove.

Dr. sc. Dalibor Prančević, izvanredni profesor (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu) diplomirao je povijest umjetnosti i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje stječe i akademski stupanj doktora znanosti obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom Ivan Meštrović u kontekstu ekspresionizma i art décoa. Od 2017. godine voditelj je trogodišnjeg istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost Pojavnosti moderne skulpture u Hrvatskoj: skulptura na razmeđima društveno-političkog pragmatizma, ekonomskih mogućnosti i estetske kontemplacije. Objavljuje znanstvene i stručne radove u relevantnim časopisima i zbornicima te je svojim izlaganjima sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, predstavlja platformu za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem brojnih umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe. U okviru Artupunkture, a u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta Tomislav Gotovac, osmišljen je zajednički projekt ZAGREB, VOLIM TE!, posvećen Tomislavu Gotovcu. Kroz seriju promotivnih akcija i diskurzivnih programa koji su objedinjeni pod nazivom ZAGREB, VOLIM TE!, što je naziv Gotovčeva najpoznatija performansa, namjera je ukazati na njegov intrigantan i beskompromisni umjetnički stav. Istovremeno to je uvod u veliku izložbu Tomislava Gotovca koja će biti otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu početkom iduće godine. Projekt je sastavljen od pet komplementarnih segmenta (My Jazz; Predavanja, Otvorena vrata: Krajiška 29Šetnja gradom i projekcija filma Mjesto pod suncem) koji pokrivaju sva kreativna područja Gotovčeve umjetničke aktivnosti. 

Projekt ZAGREB, VOLIM TE! koncipirali su Vesna Meštrić, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti i Darko Šimičić, voditelj programskih aktivnosti u Institutu Tomislav Gotovac.