Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje - Tanja Vujasinović: Rad Tanje V. pronađen u Atelijeru Kožarić

 

Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje - Tanja Vujasinović: Rad Tanje V. pronađen u Atelijeru Kožarić

08.12.2022 - 26.03.2023 / Atelijer Kožarić

„Nikad ništa gotovo, nikad ništa završeno i savršeno“, Kožarićeva je rečenica koja mnogo govori o načinu na koji je pristupao činu stvaranja. Na isključivosti nije pristajao, stvaranje prepoznatljivog i definiranog stila nije ga zanimalo, radije je istraživao i eksperimentirao, koristio raznovrsne, često i netrajne materijale, intervenirao neočekivanim gestama na vlastita djela i iznova ih oživljavao. U njegovim procesualnim strategijama, Tanja Vujasinović, također kiparica, inspiraciju je pronašla još kao studentica, a poslije, posve spontano, stvaranju je pristupila na sličan, a opet drugačiji način. Opisat će to kao „hod kroz vrijeme u kojemu ista djela često prolaze i kroz nekoliko faza reinterpretacije i rekontekstualizacije, slijedom događaja potaknutih društvenim i osobnim situacijama koje sve manje proizvodim a sve više prepoznajem“.

Prepoznavanje situacije dogodilo se i tada, neočekivanim pronalaskom njezine skulpture u Atelijeru Kožarić. Priča o njezinom putovanju kroz vrijeme – od ideje do materijalizacije u različitim formatima, materijalima i kontekstima, kao i razlogu zbog kojega se zatekla baš tamo – raspliće se u izmišljenom dijalogu s glavnim krivcem, Ivanom Kožarićem, koji je otuđivši jedan rad, nehotice potaknuo nastanak novog.

U scenarij – knjigu umjetnika i zvučnu instalaciju – glumljeni dijalog između dvoje umjetnika, tumačeći genezu „Ukradenog rada“, autorica je infiltrirala izvorne Kožarićeve misli, izjave iz novinskih intervjua ili zapise diskretno, baš kao što je to učinio Kožarić, smjestivši malu Veneru u svom ateljeu među vlastite skulpture. U duhovitom i ležernom dijalogu umjetnica nas polagano uvlači u razmišljanje o promjenjivoj prirodi umjetnosti, nevidljivim ali moćnim sponama koje će je, prihvaćanjem logike slučaja, povezati sa životom, kao i o životu samog umjetničkog djela koje u kontekstu tzv. umjetničkog sustava, može neopazice nestati, kao što može iznova i postati.

Tanja Vujasinović diplomirala je kiparstvo na ALU Zagrebu i završila MA Fine Art na Central Saint Martins College u Londonu. Radi u različitim medijima i umjetničkim formama uključujući skulpturu, multimedijalne instalacije, site-specific intervencije u javnom i galerijskom prostoru i film. Sudjelovala je na brojnim izložbama i filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu i niz je puta bila nagrađena za svoj rad. Jedna je od autorica interdisciplinarnog edukacijskog projekta „Grad na drugi pogled“. Predaje na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Kustosica izložbe: Radmila Iva Janković

 

Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje
Tanja Vujasinović: Rad Tanje V. pronađen u Atelijeru Kožarić
Atelijer Kožarić, 8. 12. 2022. – 26. 3. 2023.