Body and Territory - Cross-border Dialogues. A cooperation with MSU Zagreb

 

Body and Territory - Cross-border Dialogues. A cooperation with MSU Zagreb

25.05.2023 - 27.08.2023 / Kunsthaus Graz

Izložba se temelji na radovima umjetnica i umjetnika koji – na različite načine – istražuju odnos tijela i identiteta. Koju još ulogu tijelo igra u umjetnosti danas? Koje je njegovo temeljno društveno značenje? Kako se očituju činovi tjelesne preobrazbe i kršenja granica, što je oduvijek bilo dio formiranja identiteta? 

Na izložbi Tijelo i teritorij djela austrijskih umjetnica i umjetnika ili onih koji žive i rade u Austriji postavljena su u dijalog s radovima iz nekadašnjih jugoslavenskih republika. Na prvi pogled doima se da postoji formalna povezanost, a ipak su ta djela nastala u različitim uvjetima i kontekstima. U rasponu od 1960-ih do danas, izbor radova iznosi na vidjelo kako se mijenjao identitet pripisan tijelu ali i kako samo tijelo nadilazi identitet koji se na njega projicira.

Izložba „Tijelo i teritorij“ proizlazi iz kustoske razmjene između Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Kunsthausa Graz. U Zagrebu je na izložbi predstavljen izbor suvremenih austrijskih umjetnica i umjetnika, dok nastavak u Kunsthausu Graz donosi dio tog izbora proširen djelima autorica i autora iz bivše Jugoslavije.

Kustosice: Katia Huemer (Kunsthaus Graz), Jasna Jakšić, Radmila Iva Janković (MSU Zagreb)

Body and Territory - Cross-border Dialogues. A cooperation with MSU Zagreb

Tijelo i teritorij: umjetnost i granice u Austriji danas