Ciklus Animacija danas – brunch s autorima

 

Ciklus Animacija danas – brunch s autorima

07.03.2020 - 07.03.2020 / MSU, 1. kat, Baunet cafe

Animacija u kontekstu multimedije i videoigara: Petra Zlonoga i Darko Masnec

U sklopu izložbe “Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma” AM centar audiovizualne kulture i multimedije u suradnji s MSU Zagreb 7. ožujka 2020. točno u podne zakazuje razgovor na temu 'Animacija u kontekstu multimedije i videoigara'.

Kako animirani film utječe na videoigre, ili videoigre utječu na film, a popularna estetika prodire u visoku umjetnost i obratno, u razgovoru s animatoricom Petrom Zlonogom, otkrit će nam Darko Masnec.

 

Kada govorimo o multimediji, animacija je bitan dio razgovora, ne samo u kontekstu rada autora, već kako ona utječe i oblikuje područje audiovizualnih djelatnosti općenito.

Darko Masnec kroz razgovor o vlastitom umjetničkom stvaralaštvu prikazat će svoju perspektivu promišljanja o animaciji i kako se ona ponaša u kontekstu autorskog animiranog filma, videoigara i galerijskog prostora.

Kao dio interesa za umjetničko istraživanje medija videoigara i interaktivnosti, Masnec će pojasniti na koji način se autorsko-umjetnički postupci karakteristični za ZŠCF i modernizam ponašaju u mediju kao što su videoigre.

Videoigre se s animiranim filmom povezuju klasičnim razumijevanjem funkcije i procesa animacije, likovnosti i zvuka te narativnih tehnika iz filma i literature. Osim estetskih obilježja ključne su tržišne i tehnološke poveznice unutar kreativne ekonomije, odnosno popularne kulture, koje pokazuju sve jače međusobne utjecaje tih medija.

Situacija na tržištu videoigara vrlo je slična onoj u kojoj je bio animirani film u trenutku nastanka ZŠCF-a: zasićeno tržište na kojem vladaju kanoni koje je uspostavila popularna industrija. ZŠCF je pokazao da je takvo tržište otvoreno za umjetničke eksperimente i nove pristupe.

Pritom se otvaraju pitanja poput značenja autorskog i/ili umjetničkog u prostoru videoigara. Animirani film utječe na videoigre, videoigre utječu na film, popularna estetika prodire u visoku umjetnost i obratno. U autorskom smislu, nova logika produkcije i protoka informacija zahtijeva traženje niše.

RASPORED:

11:45 - Okupljanje u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu

12:00 - Početak razgovora u izložbenom prostoru

Nakon razgovora slijedi druženje uz Brunch s autorima

Napomena: Svi koji dođu na vrijeme (do 11:45) imaju besplatan ulaz na izložbu i razgovor.

Razgovor se odvija u izložbenom prostoru na katu i otvoren je za sve posjetioce izložbe.

Darko Masnec

Darko Masnec (1985. Celje) 2009. godine diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, smjer Likovna umjetnost, a 2012. godine je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završio MA studij animirani film na Odsjeku za animirani film i nove medije, te 2017. godine doktorirao temom "Zagrebačka škola crtanog filma - umjetničke i tržišne prakse u kontekstu videoigara".

Trenutno radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autor je višestruko nagrađivanog animiranog filma „Ja već znam što čujem“, radio je kao animator na više kratkih filmskih projekata, objavio nekoliko članaka i predavanja na temu animacije i videoigara. U galerijskom kontekstu najviše se bavi konceptualnim umjetničkim praksama.

Petra Zlonoga

Petra Zlonoga  je animatorica, grafička dizajnerica i autorica kratkih eksperimentalnih filmova kojima je postigla zapažen status u Hrvatskoj i inozemstvu.

Diplomirala je Grafički dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu (2007.) te Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti (2011.) u Zagrebu.

Od 2009. radi samostalno kao grafička dizajnerica, ilustratorica i animatorica.
Dosadašnjim radom umjetnica je postigla zapažen status u animaciji u Hrvatskoj i inozemstvu.

Njezini filmovi osvojili su niz nagrada i priznanja na značajnim hrvatskim i svjetskim festivalima.

 

Ministarstvo kulture RHHrvatski audiovizualni centar (HAVC) AM Centar