Ciklus kreativnih radionica Idemo na Vrhovec!

 

Ciklus kreativnih radionica Idemo na Vrhovec!

04.05.2024 - 04.05.2024 / Zbirka Richter

U subotu, 4. 5. 2024., održat ćemo radionicu posvećenu ciklusu gravitacijskih crteža Vjenceslava Richtera, koje je razvijao osamdesetih godina prošlog stoljeća i izložio u Zagrebu 1995. godine. Inovativnom slikarskom tehnikom koja se oslanja na prirodne sile i zakonitosti, Richter je stvorio seriju zanimljivih radova koji čine spoj fizike i umjetnosti, kombinirajući tako dva naizgled nepovezana područja.

Uz fotografije na kojima je Vjenceslav Richter „uhvaćen“ u trenutku stvaranja svojih apstraktnih crteža – držeći papir iznad tla i puštajući gravitaciji da usmjeri kretanje boje, polaznicima ćemo pokazati i fotografije samih radova. U stanu Zbirke Richter, sa sudionicima ćemo razgovarati kako gravitacija može utjecati na stvaranje likovnih djela. Djeca će ove radove stvarati na malo drugačiji način. Osim Richterove „gravitacijske metode“, polaznici će dobiti i slamke s pomoću kojih će raspuhivati razvodnjenu boju po papiru s ciljem slikanja motiva po izboru. Svrha radionice je upoznati sudionike s inovativnom tehnikom Vjenceslava Richtera i pokazati im način na koji se umjetnost može povezati sa znanošću. Uz to polaznike će se potaknuti na pronalaženje vlastitih metoda slikanja.

Voditelji radionice su Ela Junaković, studentica povijesti umjetnosti i sociologije i Tin Marušić, student fonetike i povijesti umjetnosti.

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, a materijal i pribor za izradu radova je osiguran. Prijave na e-mail adresu ivana.zavrski@msu.hr ili putem Facebook stranice Zbirke Richter su obavezne zbog ograničenog broja mjesta.

Vidimo se u Zbirci Richter na Vrhovcu!

KAKO DO NAS: Vozite se tramvajem broj 6 ili 11 u smjeru Črnomerca, izađite na tramvajskoj stanici kod Čitaonice i Galerije Vladimira Nazora, skrenite desno u Mandaličinu ulicu te kratko prošetajte Mandaličinom ulicom ili se odvezite jednu stanicu autobusom br. 129 iz Mandaličine do Vrhovca.

DODATNE INFORMACIJE: Ivana Završki, koordinatorica edukativnog programa Zbirke Richter, ivana.zavrski@msu.hr, tel. 01/60-52-710

 

Ciklus kreativnih radionica Idemo na Vrhovec!
Kreativne radionice za djecu  6 - 10 godina
Subota, 4. 5. 2024., 11 - 12.30 sati