Izložba „Plakati Borisa Bućana“ u Poljskoj

 

Izložba „Plakati Borisa Bućana“ u Poljskoj

14.02.2020 - 15.03.2020 / Galeria Miejska Arsenał

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u godini predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije ostvario je izložbe u međunarodnoj suradnji s institucijama u trima državama članicama – Austriji, Belgiji i Poljskoj. Riječ je o izložbama koje su posvećene trojici naših istaknutih umjetnika, Borisu Bućanu, Vjenceslavu Richteru i Juliju Kniferu.Izložba plakata Borisa Bućana ujedno je prvo samostalno autorovo predstavljanje u Poljskoj. Nakon Poznana, izložba će u travnju biti predstavljena u Krakovu, a potom i u Gdanjsku u svibnju ove godine. 

Izložba plakata Borisa Bućana ujedno je prvo samostalno autorovo predstavljanje u Poljskoj. Tim povodom poljskoj će se javnosti prezentirati radovi koji prikazuju jedinstven autorov pristup oblikovanju plakata, a koji se temelji na redefiniranju pojma plakata kao medija uvođenjem novih nestandardiziranih formata i snažnim slikarskim, grafičkim i crtačkim gestama. Izložba obuhvaća plakate iz 80-ih godina od kojih većina pripada sad već antologijskoj seriji rađenoj za HNK Split.

Riječ je o plakatima koji izlaze iz standardnih okvira poimanja grafičkog oblikovanja, te inventivnim likovnim rješenjima stvaraju autentičan autorov potpis. Njihova je važnost proširenje percepcije plakata dokidanjem granice između dizajna i umjetnosti. Boris Bućan ne ilustrira događaj za koji je plakat namijenjen nego svojim vizualnim rješenjima na zadanu temu kod promatrača pobuđuje nekoliko asocijativnih tokova koji se granaju u mnogo smjerova. Taj je segment njegova umjetničkog opusa podjednako prepoznala najšira publika, kao i stručna. Nakon Poznana, izložba će u travnju biti predstavljena u Krakovu, a potom i u Gdanjsku u svibnju ove godine.

Boris Bućan samostalno izlaže od početka 1970-ih godina i realizirao je više od stotinu samostalnih izložbi u nas i inozemstvu, a sudjelovao je i na tristotinjak skupnih izložbi. Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 1984. Na Bijenalu u São Paulu bio je 1979. i 1989, a na Trijenalu u Milanu 1992. godine. Osobito uspješna na međunarodnom planu bila mu je godina 2015. kada su njegovi radovi bili izloženi u velikim svjetskim središtima. Na izložbi The World Goes Pop u čuvenoj londonskoj galeriji Tate Modern bila su čak 33 njegova rada. U Budimpešti, u Ludwig muzeju na izložbi Ludwig Goes Pop + The East Side Story zastupljen je među svjetskim velikanima pop arta. Njujorška MoMA uzela je tri njegova plakata za izložbu Making Music Modern: Design for Ear and Eye, a među njima je bila i Žar ptica, koja tako postaje kultni plakat hrvatske umjetnosti grafičkog oblikovanja. Na istome mjestu opet je prisutan na izložbi Transmissions – Art in Eastern Europe and Latin America, 1960-1980.

Radovi Borisa Bućana nalaze se u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta, primjerice, u MoMA-i, Cooper-Hewitt Museum, New York, Staatliches Museum für Angewandte Kunst, München, Deutches Plakat Museum, Essen, The Victoria and Albert Museum, London i drugima.

Hrvatsko dizajnersko društvo 2006. godine dodjeljuje Bućanu nagradu za životno djelo, a iste godine postaje član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb  2016. održana je velika retrospektivna izložba Borisa Bućana „Doručak u štampariji" –  izbor iz Zbirke plakata.

Kustosica: Kristina Bonjeković‑Stojković (MSU)

 

Croatian Presidency of the Council of the European Union