JAZZ CIKLUS: Miron Rafajlović i Jazz orkestar HRT-a

 

JAZZ CIKLUS: Miron Rafajlović i Jazz orkestar HRT-a

01.03.2023 - 01.03.2023 / Dvorana Gorgona

Rođen u Sarajevu 1981., Miron Rafajlović se početkom ratnih 1990-ih godina preselio u Kanadu. Kao dijete počeo je svirati gitaru i trubu, a kao tinejdžer u svojoj novoj domovini, upoznao se s jazzom i shvatio da će to biti njegov životni poziv.

Tijekom školovanja, svirao je trubu u raznim sastavima, big bandovima i orkestrima što je oblikovalo njegov jedinstveni izričaj. Kao važne utjecaje ističe velikane kao što su Miles Davies, Dizzy Gillespie, Lee Morgan, Luis Armstrong… No, odlučujuće za njegovo stasanje bio je Cirque du Soleil s kojim je proveo osam godina putujući svijetom i nastupajući u showu Kooza kao trubač i gitarist. Među ostalim, nastupio je u Royal Albert Hallu i programu Late Night Show with Jay Leno u Los Angelesu.

Uz to, iza sebe ima nastupe na nekim od najuglednijih jazz festivala, kao što su Noth Sea Jazz u Rotterdamu, ELBAJAZZ Hamburg, Montreal Jazz Festival te Sarajevo Jazz Festival.

Svirao je i snimao s nizom glazbenika i sastava, među kojima su Alain Pérez, Jorge Pardo, Josemi Carmona, Javier Colina, Caramelo de Cuba, Jerry Gonzales, Michael Olivera Group, Munir Hossn, CMQ Big Band, Bojan Z, Dino Merlin, Ali Jackson…

Sa svojim prvim autorskim albumom Trubadur, objavljenim 2018. godine, počeo je novo poglavlje u karijeri: kao studijski glazbenik, skladatelj i band leader. Opisujući sebe kao „građanina svijeta", crpi nadahnuće iz golemog glazbenog bogatstva cijeloga svijeta.

„Moja glazba mješavina je svega što me je dotaklo tijekom života, u rasponu od moga rodnog Balkana, preko Mediterana, Iberskog poluotoka i Afrike, sve do Sjeverne i Južne Amerike i Kariba. Ono što pišem nije filtrirano stilom, žanrom ili tradicijom, već radije mojim vlastitim sluhom i ukusom. Pri tome se, nadam se, spajam divne melodije, jednostavne ili složene, s bogatim i elegantnim harmonijama. Pokušavam zagrabiti duboko i dotaknuti svakog slušatelja otvorenog uma i sluha, uvijek zadržavajući visoke standarde i poštovanje za umjetnost Glazbe.“ 

Miron Rafajlović upravo je objavio svoj drugi album, Mediterranean Soul, koji ovom prigodom predstavlja u Zagrebu!

Ulaznice su dostupne po cijeni od 6,50 EUR (48,97 kn) putem sustava ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent i voditetj Odjela za progamsko-izložbenu djelatnost MSU

 

 

Srijeda, 1. ožujka 2023. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti
Mediterranean Soul
Miron Rafajlović, skladatelj, truba
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent