Jazz na Vrhu: duo Koenig / Križić

 

Jazz na Vrhu: duo Koenig / Križić

18.09.2021 - 18.09.2021 / Zbirka Richter

Deveto izdanje glazbenog projekta Jazz na Vrhu ugostit će Lukasa Koeniga i Ivara Robana Križića, dvojicu glazbenika koje povezuje istraživanje individualnih instrumentalnih mogućnosti kroz slobodne improvizacije. Oni promatraju svoje instrumente kao objekte koji zahtijevaju promjenu perspektive i u tom procesu istraživanja stvaraju intiman pristup vlastitom stvaralaštvu koje na prvo mjesto stavlja zvuk, bez formalnih i žanrovskih ograničenja. Zvuk koji nastaje kao rezultat istraživanja, slušateljima dopušta jedno fenomenološko odstupanje od uobičajenog načina izvedbe i stvara nove odnose između glazbenika i objekta, zvuka i instrumenta, izvođača i publike. Koncert se održava 18. rujna u 20:30 sati, a broj ulaznica je ograničen.

Lukas Koenig je višestruko nagrađivan perkusionist i improvizator koji živi i radi u Beču. Član je sastava Kompost3, a surađivao je sa brojnim renomiranim umjetnicima među kojima su Malcolm Braff, Steven Bernstein, Kazuhisa Uchihashi, Audrey Chen, Julien Desprez, Chris Pitsiokos, Jamaaladeen Tacuma, Briggan Krauss, Shahzad Isamaily, Jorge Sánchez-Chiong, Elliott Sharp.

Ivar Roban Križić je kontrabasist i improvizator, te trenutno živi i radi u Beču. Magistrirao je iz kontrabasa na jazz akademiji u Grazu, a doktorski studij nastavlja na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien istražujući temu slobodno improvizirane glazbe. Član je JMI Big Banda (internacionalnog big banda mladih) koji je 2015. i 2016. godine pod vodstvom Luisa Bonille, te raznovrsnih internacionalnih i lokalnih ansambala među kojima su The Problems, Davor Križić Experiment, Zvjezdan Ružić Trio, Peek 3, Abstract Construction Collective, Thilo Seevers Ensemble, Moped Loewen, Daniel Holzleitner Comprovisition. Ivar je nagrađen 2018. i 2019. godine nagradom Status za najboljeg kontrabasista u Hrvatskoj, a 2019. pobjednik je natjecanja Papandopulo kao najbolji jazz solist. 

Glazbeni projekt „Jazz na Vrhu“ održava se u parku skulptura Zbirke Richter, koji je projektirao arhitekt Vjenceslav Richter s idejom da obogati svakodnevni život sugrađana kulturnim sadržajem. Park skulptura zamišljen je kao prostor namijenjen različitim umjetničkim sadržajima i upravo na toj ideji nastao projekt „Jazz na Vrhu“ kojim se  povezuje glazba i likovna umjetnost.  U vrijeme održavanja koncerta posjetitelji mogu razgledati parku skulptura i nekadašnju obiteljsku vilu izgrađenu prema projektu Vjenceslava Richtera.

Glazbeni projekt „Jazz na Vrhu“ realiziran je uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Austrijskog kulturnog foruma.

Prodaja ulaznica po cijeni od 30 kuna na blagajni MSU-a od utorka 7.9. 2021. Broj ulaznica je ograničen.