JOSIPA BUBAŠ: PONOVNO URANJANJE

 

JOSIPA BUBAŠ: PONOVNO URANJANJE

13.09.2023 - 13.09.2023 / Dvorana Gorgona

U sklopu performativnog programa uz izložbu „Vidljive“ Muzej suvremene umjetnosti ugostit će izvedbu autorice Josipe Bubaš pod nazivom „Ponovno uranjanje“, performans kojeg autorica razvija od 2020. godine kada je prvi puta uprizoren kao „Uranjanje“ u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, „Ženski životi glasnije i širenje klitopismenosti“.

„Uvijek možemo ponovno uroniti. Niti jedan uron nije isti, niti jedan pogled na naslijeđe – žensko, kolektivno, obiteljsko, osobno – nije isti. Uranjanje je tako, nakon što je kao performans prvi puta izvedeno 2020. na riječkom Principiju u sklopu projekta Ženski životi glasnije i EPK doživjelo iteracijuna Queer sezoni iste godine i to kao izvedbeno-izložbena situacija. Ovoga puta PONOVNO URANJANJE zadržava elemente prethodnih izvedbi, no opet u novoj strukturi, s novim odmakom te u uskoj suradnji s Tinom Dožićem postajući performativni zvučni pejzaž.Osvrtanje, poniranje, upoznavanje, odnos sa ..taktilni, osjetilni, automatski, mehanički, podsvjesni, s otporima i uzletima, odbacivanjima i prihvaćanjima, sve se to neprimjetno uvlači u svakodnevicu. Koje slike nastanjuju tijelo i kako dešifrirati kodove? Čemu se prepustiti i što pustiti?“ (tekst preuzet s mrežne stranice: https://josipabubas.com/)

Izvedba: Josipa Bubaš

Zvuk: Tin Dožić

Video, svjetlo: Tomislav Čuveljak

Dramaturška podrška: Silvija Stipanov


Josipa Bubaš diplomirala je povijest umjetnosti engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na Odsjeku za Interdisciplinarne humanističke znanosti Sveučilištu Zadru s temom Tjelesnost izvedbe i izvedba tjelesnosti. U izdanju Leykam International objavila je knjigu Izvedba tijela i tjelesnost izvedbe, 2021. U istraživanju spaja teoriju i praksu.

Kao izvođačica i koautorica sudjelovala je u različitim projektima. Od 2012. godine bavi se i autorskim radom. Izvela je niz performansa na  festivalima te u galerijskim, muzejskim i javnim prostorima. Osmišljava i vodi izvedbene i interdisciplinarne radionice i projekte, a trenutno radi na razvoju izvedbene metodologije utemeljene na doktorskom istraživanju.

Objavila je stotinjak tekstova u različitim stručnim časopisima na HR 3 i na portalima. Sudjelovala je na konferencijama i objavila stručne radove. Redovno surađuje s Galerijom Događanja gdje objavljuje predgovore izložbama.


Performans počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Kustosica performativnog programa: Ana Škegro, MSU Zagreb

 

JOSIPA BUBAŠ: PONOVNO URANJANJE
srijeda, 13. 9. u 19 sati
MSU, dvorana Gorgona