Julia Robinson: Mnogostruke dimenzije Fluxusa

 

Julia Robinson: Mnogostruke dimenzije Fluxusa

18.06.2019 - 18.06.2019 / Dvorana Gorgona

Pozivamo vas na predavanje „Mnogostruke dimenzije Fluxusa“, ugledne znanstvenice i kustosice Julije Robinson. 

Veći dio svojeg istraživačkog rada Julija Robinson posvetila je proučavanju međunarodnog pokreta koji je okupljao umjetnike, skladatelje, pjesnike i druge kreativce iz mnogih dijelova svijeta, sve one koji su smatrali da umjetnička djela trebaju biti “jeftinija”, odnosno da umjetnost ne smije biti roba na tržištu. Georges Maciunas , pokrenuo je Fluxus nizom koncerata u Darmstadtu u Njemačkoj 1962. i drugim europskim gradovima prije nego što se 1963. preselio u New York. Od tada, Fluxus je uvijek bio kolektivna aktivnost, a najviše su se bavili performansima i objavljivanjem publikacija. Tema predavanja su mnogostruke dimenzije Fluxusa, s osvrtom na djela iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti gdje se zahvaljujući donaciji talijanskog kolekcionara Francesca Conza čuvaju brojna umjetnička izdanja iz dugovječnog života tog kolektiva.
 
Kustosica i povjesničarka umjetnosti Julia Robinson izvanredna je profesorica na Odsjeku povijesti umjetnosti Sveučilišta u New Yorku. Priredila je niz izložbi posvećenih pokretima Fluxus i Novi realizam među kojima su: George Brecht Events: Eine Heterospektive (Museum Ludwig, Köln, 2005); The Anarchy of Silence: John Cage & Experimental Art (MACBA, Barcelona, 2009); New Realisms (1957-63): Object Strategies Between Readymade & Spectacle (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, 2010); and ± I96I: Founding the Expanded Arts (Reina Sofia, 2013). Njezina istraživanja objavljena su u časopisima Performance Research, October, Grey Room, Mousse i Artforum. Nedavno je objavila eseje: „Od snimaka do fizičkih stvari“ u Judson Dance Theatre: Djelo nikad nije gotovo (New York: MoMA, 2018.) i „Performans, performativnost i sudjelovanje: prema genealogiji 'primijenjene umjetnosti'” u Reclaiming Art, Reshaping Democracy les presses du réel (2017). Urednica je izdanja October Files posvećenog Johnu Cageu (MIT Press, listopad, 2011), a kod istog nakladnika objavila je i monografiju o Georgeu Brechtu.
 
Predavanje će se održati na engleskom jeziku.
 
Istraživački rezidencijalni boravak Julije Robinson u Muzeju suvremene umjetnosti i predavanje omogućio je Ured za kulturu Grada Zagreba.