Katarina Ivanišin Kardum: Naturales Quaestiones

 

Katarina Ivanišin Kardum: Naturales Quaestiones

05.06.2023 - 23.07.2023 / Fondazione Stelline / Natural History Museum Milan

Katarina Ivanišin Kardum je umjetnica koja se kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse i koja zauzima istaknuto mjesto na suvremenoj hrvatskoj slikarskoj sceni. Projektom Naturales Quaestiones Katarina Ivanišin Kardum se predstavlja talijanskoj i međunarodnoj publici u dva istaknuta izložbena prostora u centru Milana - u Zakladi Stelline bit će izložen njezin ciklus slika Isto nebo, prezentiran po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti prošle godine, dok će u Prirodoslovnom muzeju, jednom od najposjećenijih milanskih muzeja biti izloženi radovi iz serije Ptice, inspirirani dioramama iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku. Trenutačno u tom istom prostoru Prirodoslovnog muzeja u Milanu izlaže jedan od najpriznatijih talijanskih umjetnika i teoretičara umjetnosti, Michelangelo Pistoletto.

U ciklusima Isto nebo i Ptice Katarina Ivanišin Kardum na umjetnički vrlo uvjerljiv i vizualno upečatljiv način tematizira pejzaž i mrtvu prirodu,  žanrove koje je postmoderno doba dekonstruiralo, a kojima se  suvremeni umjetnici vraćaju danas s posve drugačijih pozicija – s pozicija zaštite okoliša, društvenih i kulturoloških istraživanja, osobnih ili kolektivnih priča i trauma. Katarina je duboko svjesna da je romantični san o lijepim, idiličnim pejzažima i mrtvim prirodama konstrukt nekih prošlih vremena. Njezine stjenovite planine, ti simboli stabilnosti i neuništivosti, istovremeno su i nesigurno i prijeteće mjesto na koje se sklanjamo od previše zbilje i kojem se utičemo u potrazi za jedinom i pravom, netaknutom i stvarnom, autentičnom slikom, odolijevajući „tom neminovnom procesu ujednačavanja i brisanja lokalnih i osobnih identiteta”. I njezine mrtve prirode, crteži velikog formata u kojima je zabilježila preparirane životinje u muzejskim vitrinama, nisu ni sasvim realistične ni prepoznatljive, na granici su između fotografske preciznosti i impresionističke neuhvatljivosti, a nose u sebi utopijsku i kanonsku dimenziju – one su reprezentanti žive i nežive prirode te njihove realne i metafizičke dimenzije.


Katarina Ivanišin Kardum diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. na Royal College of Art u Londonu završila dvogodišnji Master of Arts poslijediplomski studij slikarstva. Od 2000. do 2008. radi kao slobodna umjetnica i predavačica na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School. Nakon preseljenja u Hrvatsku, uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao kustosica pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od 2014. Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Dobitnica je 1. nagrade na natječaju T-HT nagrada@msu.hr 2015. godine za rad Still Landscape Series III.
Art radionica Lazareti iz Dubrovnika, u ediciji Knjige umjetnika, 2017. godine izdala joj je knjigu De Materia Avium (ur. Srđana Cvijetić).
Radovi u javnim zbirkama: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Galerija umjetnina, Split; Umjetnička galerija Dubrovnik; Grad Dubrovnik; British Government Art Collection, DFEE, London; City of London Institute; St. George’s Hospital, London.
Radovi su joj korišteni u filmovima: Second Act, redatelj Peter Segal (2018.); Holy Lands, redateljica Amanda Sthers (2017.) i Lara Croft: Tomb Raider, redatelj Simon West (2001.).
Živi i radi u Dubrovniku, Zagrebu i na Draču.

Samostalne izložbe:

2022. Isto nebo, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
2019.  Ptice i planine, Galerija umjetnina, Split
Ptice i planine, Art radionica Lazareti (ARL), Dubrovnik
2016.  (Ne) osobno, Salon Galić, Split (s Ivanom D. Selmani)
2014.  Still Landscapes, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovnik

Skupne izložbe (izbor):
2020.  Dijalozi – moderna i suvremena umjetnosti iz zbirke UGD, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovnik
Pogled iznutra, on-line izložbeni projekt Galerije umjetnina Split, on-line kanali komunikacije Galerije umjetnina Split (web, Facebook, Instagram, You tube)
FB misao za dan, online izložbeni projekt Muzeja suvremene umjetnosti, Facebook kanal Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb
Kolekcija za budućnost, 2009 – 2019, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
2019.  Prostori krajobraza, Galerija Prsten, HDLU, Zagreb
Napuštanje, VizuraAperta, Janjina
Moderna i suvremena umjetnost: izložba iz zbirke UGD, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovnik
2018.  Ravna ploča, 26. slavonski bijenale, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
Užasi zavičaja, Sponza, Dubrovnik (u organizaciji ARL i Dubrovačkih ljetnih igara)
2016.   Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovnik
2015.  T-HT nagrada@msu.hr, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
2014.  Otvaranje, Art radionica Lazareti, Dubrovnik

Kustosice izložbe: Alessandra Klimciuk i Snježana Pintarić

Uz izložbu biti će organizirane edukativne aktivnosti i razgovor s umjetnicom Katarinom Ivanišin Kardum 4. srpnja 2023. u 17.30 sati.

Izložba je organizirana u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti s Fondacijom Stelline i Prirodoslovnim muzejom u Milanu i uz veliku pomoć i podršku Generalnog konzulata RH u Milanu.

Izložba se održava povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i 10-te obljetnice priključenja RH Europskoj uniji.

Izložbu su financijski podržali Ministarstvo kulture i medija RH i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Grad Dubrovnik, Zaklada Cariplo

Pokrovitelji izložbe: Grad Milano, Regija Lombardija