Ljeto u MSU 2021. - Multimedijski program Muzeja suvremene umjetnosti / Koncert Matija Dedić

 

Ljeto u MSU 2021. - Multimedijski program Muzeja suvremene umjetnosti / Koncert Matija Dedić

19.06.2021 - 19.06.2021 / MSU

PROGRAM ZA SUBOTU, 19. 06. 2021.

18.00 FILM Minari, obiteljska drama, 115′, SAD, redatelj: red. Lee Isaac Chung
20.00 PERFORMANS Pero Kavgić: Izlazak: Post Festum
21.00 KONCERT Matija Dedić
20.00 IZLOŽBE Produženo radno vrijeme izložbi „Arhipelag“ Matka Vekića i „Reciklirane vijesti“ Jarosłava Kozłowskog do 20 sati.

INFORMACIJE ZA POSJETITELJE:

- Ulaz na koncerte od 20.15 sati.
- Prodaja ulaznica za koncerte putem sustava Eventim.hr i na recepciji MSU-a od utorka, 25. svibnja. Cijena ulaznice je 79,00 kn, a broj ulaznica je ograničen.
- Broj gledatelja na filmskim projekcijama je ograničen – molimo, prijavite se unaprijed na email: recepcija@msu.hr, s datumom i/ili imenom filma.
- Tijekom Ljeta u MSU, Muzej radi po redovnom radnom vremenu za vikend (11-18 sati), osim izložbi Arhipelag Matka Vekića i Reciklirane vijesti Jarosława Kozłowskog, koje su otvorene do 20 sati.

 


O IZVOĐAČIMA I PROGRAMU:

KONCERT - Matija Dedić
Od pete godine svira klasičnu glazbu. Nakon završene srednje glazbene škole, 1991. odlazi u Graz gdje upisuje Jazz akademiju. Privatne sate imao je kod Johna Taylora iz Kölna, Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barrya Harrisa. Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Svira s vlastitim sastavom Boilers Band i Tamarom Obrovac i njezinim kvartetom, a krajem 90-ih osniva Marija Dedić Trio, u kojem izvodi i autorska djela. Album Octopussy (1998) proglašen je jednim od najboljih debitantskih albuma zadnjih 10 godina. Matija je nakon toga osvojio preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni Mačak, Mega Music Award, destetak nagrada za najboljeg instrumentalistu godine. S njim u sastavu još sviraju iskusni jazz glazbenici iz kvarteta Tamare Obrovac, Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi). Tijekom godina svirao je u dvoranama poput Lincoln Center u New Yorku, Olympia u Parizu. Nastupa po cijelom svijetu i spada u vrlo rijetke domaće glazbenike posljednjih godina koji surađuju sa izrazito etabliranim glazbenicima iz sjeverne Amerike. Album posvećen preminulom ocu, Matija svira Arsena, iz 2015. proglašen je najboljim albumom te ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj i nagrađen s šest nagrada Porin. Privatno se usavršava kod Barrya Harrisa, jednog od najvećih jazz glazbenika.


PERFORMANS
PREMIJERA: Performans 94-godišnjeg Pere Kavgića “Izlazak: Post Festum” u MSU, Zagreb

O performansu
Performans se djelomično osvrće na kazališno-plesnu predstavu „Izlazak“ koja ima dvije premijerne večeri 17. i 18.6. u KUC Travno. Radi se o predstavi koja se iz različitih aspekata bavi pojmom izlaska, a u kojoj Pero Kavgić sudjeluje kao izvođač i to putem videa.

U zagrebačkom MSU-u publika će imati prilike uživo prisustvovati izvedbi ovog specifičnog umjetnika te saznati što „pradjed performansa“ misli o brzim automobilima Mate Rimca, čipiranim svinjama Elona Muska, starcima kojih bolje da ih nema (kao i onima kojih je bolje da ih ima), svrsi ljubavi te ništa manje važnom kuhanju graha.

Premijera i rezervacije ulaznica za performans
Subota, 19.6.2021., 20:00 h, MSU, Zagreb, trajanje performansa: 30 minuta
Ulaznice je moguće rezervirati putem marketing@arktik.eu ili na broj 0992004040 slanjem podataka: Ime i prezime, broj ulaznica, broj mobitela za potrebe potvrde dolaska, e-mail adresu ukoliko želite nastaviti primati pozive vezane uz naše buduće kazališne i filmske premijere te koncerte.

Cijene ulaznica
Ulaznice su dio inicijative “Umjetnost dostupna svima” prema kojoj posjetitelji/ce ulaznice samo rezerviraju te nakon izvedbe sami/e definiraju cijenu predstave. Pri izlasku s predstave svaki posjetitelj za sebe upisuje na ulaznicu cijenu i plaća upisani iznos ovisno o zadovoljstvu odgledanom predstavom i vlastitom životnom standardu kojim može podržati budući umjetnički rad organizacije ARKTIK – Institut za budućnost. 

Biografija umjetnika
Pero Kavgić (1927.) umjetnik je koji se u životu bavio umjetnošću trajanja (eng. endurance art) bez velike medijske pompe. Ako je Marina Abramović baka performansa, Kavgić je definitivno pradjed što će uskoro potvrditi i hrvatska Wikipedia. Najznačajnija njegova djela, nažalost slabo ili nikako zabilježena u arhivima povijesti, vremenski rasprostrta preko dva svjetska rata do novog milenija, obuhvaćaju raspon od višejezičnog Stay low, arbeit macht frei, natura non facit saltus (u kojem je 365 dana aktivno uspijevao raditi na akciji nečinjenja), preko performansa trajanja Pišem ti pismo (u kojem tijekom neprekidnih 15 sati svjetla hrvatskoga ljetnog solsticija piše pisma golubovima o stanju svijeta, a koji neslavno završava uslijed značajnih komunikacijskih poteškoća koje je pripisao pandemiji aspergerovog sindroma u populaciji srednjehrvatskih golubova), te Y2K, go away (u kojem Morseovim kodom šalje molitvu hakerima svijeta da zaustave milenijski bug) do najrecentnijeg Zoom performansa Gledam, a ne čujem – anno domine 2020. tehnički i sponzorski izdašno podržanim od telekomunikacijskog start-up diva SpaceMoBBing. Pero Kavgić vraća se u žive i aktivne umjetnike sa svojih 94 godine, staračkim leđima i s velikim apetitom za porati posluku u svijet o stanju stvari. Njegov performans Izlazak – post festum, između ostalog, osvrće se i na njegovo sudjelovanje u projektu Izlazak sa ženama generacije 60+, ali tematski i motivski obrađuje i ideje izlaska iz svakojakih ljuštura života, što osobnih, što društvenih.
 

FILMSKI PROGRAM
18:00 Minari, drama, 115′, SAD, red. Lee Isaac Chung
Minari je nježna i sentimentalna priča o obiteljskim korijenima koja prati korejsko-američku obitelj koja se doseljava na farmu u državu Arkansas u potrazi za vlastitim američkim snom. Međutim, obiteljska se situacija u potpunosti mijenja dolaskom prepredene, ali nevjerojatno brižne bake. U vrtlogu nestabilnosti i izazova njihovog novog života u nimalo prijateljski nastrojenom području, film Minari prikazuje neporecivu otpornost jedne obitelji i ukazuje nam na to što je zapravo dom.


IZLOŽBENI PROGRAM
Matko Vekić: Arhipelag (27. 4. - 15. 8. 2021.)
Novi ciklus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije izaziva iznenađenje i oduševljenje. Prvo predstavljanje Vekićevog najnovijeg ciklusa pod nazivom „Arhipelag“, kojim ovaj istaknuti slikar otvara novo tematsko i formalno područje svog istraživanja. Vekić je 2006. i 2010. predstavljao Hrvatsku selekciju na međunarodnom bijenalu i  Kairu, a 2009. godine i na 53. Međunarodnoj izložbi likovne umjetnosti u Veneciji. 

Jarosław Kozłowski: „Reciklirane vijesti“ (1. - 27. 6. 2021.)
„Reciklirane vijesti“ / Recycled News dugoročni je projekt Jarosława Kozłowskog usredotočen na politiku i kritiku informativnih medija. Izložba se sastoji od stotina novinskih stranica iz različitih krajeva svijeta koje umjetnik prekriva nanosima akvarela. Izložba tematizira upravo medije i razlike između vijesti i njezine prezentacije. 

 

Urednik programa Ljeto u MSU: Branko Kostelnik
Autorica programa umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe „Arhipelag“ Matka Vekića: Snježana Pintarić
Urednik filmskog programa: Zlatko Vidačković 
Izvršna produkcija: Miranda Herceg 

 

Projekt su podržali: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatsko društvo skladatelja i Eventim.hr

Sponzori projekta: Adriatic osiguranje, Ožujsko pivo  

Medijski pokrovitelji: Radio Yammat FM, T-portal, Muzika.hr, CMC, Jutarnji list