Ljeto u MSU 2021

 

Ljeto u MSU 2021

05.06.2021 - 10.07.2021 / MSU

Ljeto u MSU jedno je od središnjih kulturnih i zabavnih događanja tokom ljetnih mjeseci u Zagrebu. Ovaj program Muzeja suvremene umjetnosti je okosnica urbane kulture Zagreba u ljetnim mjesecima i omiljeni sadržaj kako za lokalne posjetitelje, tako i za goste i turiste koji se zateknu u gradu . 2021. godne Ljeto u MSU održava se 8. put.

Program donosi presjek aktualnih događanja, velikih zvijezda, ali i najnovijih umjetničkih otkrića na multidisciplinarnoj umjetničkoj sceni, kako kad se radi o sceni grada Zagreba, tako i Hrvatske, ali i regije i svijeta. Tradicionalno se održava tokom 6 subota u lipnju i srpnju u popodnevnim i večernjim satima. Ljeto u MSU 2021. godine uključuje posjet aktualnim izložbama u MSU, filmsku projekciju, performanse i na kraju večeri koncert.

O  P R O G R A M U

KONCERTI

5. 6. Zagreb Calling: Ivan Grobenski, ŽEN, Klinika Denisa Kataneca
12. 6. Porto Morto
19. 6. Matija Dedić
26. 6. Sacher
3. 7. Mimika Orkestar
10. 7. Matej Meštrović & Borna Šercar

I. GLAZBENI PROGRAM  

1. Zagreb Calling 

Ulaz od 19.30, a koncert počinje u 20 sati.

Hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu. Tri benda iz  kompilacije „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“ nastupaju na platou MSU: Ivan Grobenski, Klinika Denisa Kataneca i ŽEN!

Ivan Grobenski

„Odmetnik u kantautorskim vodama“ objavio je tri samostalna albuma (Lessons in Life and Love, On Death & Other Problems i Siromahi & Lazari), tri live albuma (Live Lessons, IG and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell i Zacharana Mochvara FB Live Session) i Island Life EP. Pjesma „Kmica kmici grize repa“, s kompilacije Zagreb Calling je nokturno i bavi se jednom od najstarijih tema iz književnosti – kako stvari koje pod danjim svjetlom doživljavamo sasvim benignima postaju zlokobne kad padne mrak. Tekst je inspiriran mitologijom Prekodravlja i djelomično Sudetinom kratkom pripovijetkom Mor. Verziju pjesme koja se pojavljuje na kompilaciji je aranžirao Leo Beslać.

Klinika Denisa Kataneca

Psihodelični avant folk bend Klinika Denisa Kataneca je četvorka predvođena dečkom iz Dubrave koja melje sve pred sobom i rastavlja vas na komadiće emocijama svih boja. Denis je u zadnjih deset godina, sa svojih desetak albuma postao kultno ime nošeno za*ebanim vokalom i začudnim stihovima punim gorčine i neodoljive ljepote. Estetika mraka i lošeg, u novom, blještavom odijelu, dolazi na krilima albuma Jada Jada kojeg kritičari unisono proglašavaju za jedan od najboljih albuma 2020 godine. Bend čine: Branimir Norac, Vinko Vujec, Karlo Cmrk i Denis Katanec.

ŽEN

Audio-vizualni projekt osnovan 2010. Albumi „I onda je sve počelo“ (2013) i „Jantar“ (2015), plasirali su ih među najprodornije i najsvježije bendove šire regije. ŽEN su nastupile na brojnim većim europskim festivalima (Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, Eurosonic, INmusic, Welcome to the Village...) i klubovima od Balkana do Baltika, od Atlantika do Visle. Od 2017. godine udružuju su snage s Moonlee Records, što je urodilo njihovim trećim albumom „Sunčani ljudi“. 2020 godine izdaju kompilacijski album Blender sa remixima pjesama sa prethodna tri albuma. Za kompilaciju „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“ odabrale su pjesmu Opet Gange.

Idejni začetnik kompilacije je producent Vedran Peternel, materijal je sniman u zagrebačkom klubu Kset, a izdanje je na vinilu i digitalnim servisima objavio Menart. Na ploči su se uz troje spomenutih izvođača predstavili još i Sfumato, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto.

2. Porto Morto

Jedan je od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva, a njihov glazbeni smjer temelji se na mješavini art rocka, progresivnog popa i indie elektronike. Nakon sjajno prihvaćena prva dva studijska albuma otvara treće poglavlje novom pjesmom  „Čekam ih“. Radi se o najavnom singlu njihova sljedećeg albuma. Fantastično prihvaćen album „Portofon" (2019.), s kojeg na prvu osvaja suradnja s Darkom Rundekom na singlu „Hodaj“, priskrbio im je tri nominacije za Porin. Prepoznatljivost grade i po naglašenom vizualnom izrazu koji je u detalje razrađen u videospotovima i na pozornici. Novim albumom i singlom najavljuju novi scenski identitet, ali i novu eru svoje karijere.

3. Matija Dedić

Od pete godine svira klasičnu glazbu. Nakon završene srednje glazbene škole, 1991. odlazi u Graz gdje upisuje Jazz akademiju. Privatne sate imao je kod Johna Taylora iz Kölna, Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barrya Harrisa. Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Svira s vlastitim sastavom Boilers Band i Tamarom Obrovac i njezinim kvartetom, a krajem 90-ih osniva Marija Dedić Trio, u kojem izvodi i autorska djela. Album Octopussy (1998) proglašen je jednim od najboljih debitantskih albuma zadnjih 10 godina. Matija je nakon toga osvojio preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni Mačak, Mega Music Award, destetak nagrada za najboljeg instrumentalistu godine. S njim u sastavu još sviraju iskusni jazz glazbenici iz kvarteta Tamare Obrovac, Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi). Tijekom godina svirao je u dvoranama poput Lincoln Center u New Yorku, Olympia u Parizu. Nastupa po cijelom svijetu i spada u vrlo rijetke domaće glazbenike posljednjih godina koji surađuju sa izrazito etabliranim glazbenicima iz sjeverne Amerike. Album posvećen preminulom ocu, Matija svira Arsena, iz 2015. proglašen je najboljim albumom te ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj i nagrađen s šest nagrada Porin. Privatno se usavršava kod Barrya Harrisa, jednog od najvećih jazz glazbenika.

4. Sacher

Bend Sacher na Ljeto u MSU stiže u trenutku  u kojem se dovršava i njihov novi album „Bas Kapital“. Prehodni album „Biser, ambra, jantar“ s četrnaest songova, (do sada je objavljeno šest singlova, a barem četiri slijede), izišao je 2019. godine. Sacher čini više izuzetnih mladih glazbenika, Miljan Bakić i Ivan Beuc na gitarama, Dragan Brkljačić Faca na bubnjevima, a pjeva Filip Riđički, koje je okupio osnivač Srđan Sacher, legenda od doba novog vala do danas. Sacher je osnivač bendova Haustor i Vještice, autor je najvećeg hita i albuma novog vala – pjesme „Moja prva ljubav" (Djevojke u ljetnim haljinama) i albuma „Treći svijet". Dobitnik je tri nagrade Porin za album Vještica „Kradljivac srca". Jedini u Hrvatskoj koristi Kyme - računalno okruženje za kreativni sound design. Basist, pjesnik, putnik, Sacher je i autor glazbe za četrdesetak dokunentarnih filmova, više od sto trideset epizoda dokumentarnih serija, desetak kazališnih predstava i nekoliko animiranih filmova. Do ljeta bi trebao izići i dvostruki live-album Vještica iz Kulušića, a nedavno je na vinilu reizdan prvi album Haustora. U pripremi je i reizdanje „Trećeg svijeta".

5. Mimika orkestar

Alternativni jazz, world i progressive orkestar iz Londona osnovao je saksofonist i skladatelj Mak Murtić. Orkestar trenutno radi na projektu koji se bavi mediteranskom glazbom, odnosno jazzom / third streamom, mediteranskim krajolicima i narječjima u sklopu scensko-narativnog nastupa. Ovaj projekt rađen je u doba pandemije i vezan je uz istraživanje izolacije, ali ujedno i povezanosti Mediteranskih otoka sa svijetom. Orkestar u ljeto 2021 nastupa premijerno sa materijalom s novog nosača zvuka „Altur Mur“. Posljednji album Mimika orkestra „Bozanstva Zemlje i Vode“ bavi se staroslavenskom mitologijom i na njega je utjecala glazba s ovih podrucja uz utjecaje big band-a i progresivnog jazz/rocka te suvremene glazbe.

6. Meštrović & Šercar

Neobični i atraktivni nastupi iskusnih glazbenika često kombiniraju instrumente klasične glazbe, poput klavira, s posve alternativnim i eksperimentalnim izvorima zvuka poput boca ili automobilskih  felgi.

Matej Meštrović vrlo  je svestran umjetnik. Godine 2018. postao je prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela - Dunavske Rapsodije – u dvorani Carnegie Hall – Stern. Autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO – Šangaj, Hannover, i Lisabon. Nagrađen je Nagradom Grada Zagreba i brojnim drugim nagradama. Njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotifylistu 50 klasičnih izdanja. Album “3 Rapsodije za klavir i orkestar” snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, prvi je službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar svira, piše filmsku i  kazališnu glazbu, djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji i više drugih orkestara. Nastupa i u više sastava koji se bave jazz glazbom. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem i Gabi Novak, Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom i drugima. Suosnivač je trija Boob–n–yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Dobitnik je nagrada Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. i za najboljeg jazz bubnjara 2014. godine. Nagrađen je i Porinom 2011. i 2013. (za skladbu „Melancholy“ sa albuma „Nehaj“). S Jazzianom Croaticom ima zapažene nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.  

 

II. UMJETNIČKE AKCIJE I PERFORMANSI
Već petu godinu za redom u sklopu multimedijskog projekta Ljeto u MSU odvija se i program umjetničkih akcija i performansa koji uključuje brojne načine i medije umjetničkog izražavanja, od performativnog korištenja tijela, preko prostornih intervencija, sve do eksperimentalnog zvuka, plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti.

Akcije i performansi izvode se u različitim prostorima Muzeja, usmjeravajući pozornost publike na arhitekturu same zgrade te naglašavajući i prostorni doživljaj kao jedno od bitnih iskustava prilikom sudjelovanja u cjelokupnom projektu. Tematike radova su brojne i različite, u skladu s područjima interesa autorica i autora koji sudjeluju u programu.

Ove godine to su Andro Giunio, Nika Ham, Pero Kavgić, Petra Mrša, Barbara Radelja i novocirkuski izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma.

Iako glavninu programa sačinjavaju hrvatske autorice i autori, program svake godine nastojimo proširiti i međunarodnim sudjelovanjima pa će tako ove godine u programu sudjelovati mlada slovenska umjetnica Nika Ham, koja će zatvoriti program umjetničkih akcija i performansa svojom izvedbom 10. srpnja.

5. 6. Tricycle Trauma u 19 sati

ISKRENJE: duodrama za čovjeka i trapez, predstava suvremenog cirkusa

"U areni omeđenoj sustavima politike, rada i masovne kulture upoznaj protivnike.

U tom sukobu novog doba, mašinerijom misli usudi se prkositi izvanrednom stanju.

Na periferiji, prihvati zov na samouspostavljanje čovjeka.

Minimalistički solo na plesnom trapezu idejno utemeljen u filozofskim radovima Giorgia Agambena, Hanne Arendt i Waltera Benjamina."

Koncept i izvedba: Ivana Pedljo; Dizajn zvuka i svjetl : Jasmin Dasović

Dramaturgija/režija: Marijana Matoković, Ivana Pedljo

Tehnička potpora: Maxime Weinmann

Produkcija: Udruga za razvoj cirkuskih i izvedbenih umjetnosti Tricycle Trauma uz potporu programa KUM - Kazalište u Močvari

 

12. 6. Petra Mrša u 20 sati

Iza sedam gora i sedam mora - tihe noći uz mobitel

U razdoblju između ožujka i svibnja 2020., umjetnica Petra Mrša skupljala je glasovne poruke umjetnika iz raznih krajeva svijeta. Služeći se digitalnom tehnologijom i internetom – eksperiment Petre Mrše promatra na koje načine pokušamo jedni drugima poslati svoju tjelesnost, koristeći se pritom formom glasa.

Služeći se digitalnom tehnologijom i internetom – eksperiment Petre Mrše promatra na koje načine pokušamo jedni drugima poslati svoju tjelesnost, koristeći se pritom formom glasa. Takvim "dopisivanjem" na površinu su izašli apstraktni zvukovi, drhtaji glasa, ispuhivanje... a ne tekst ili slika, koji su najčešći formati komuniciranja suvremenom tehnologijom.

Od prikupljenih glasova, umjetnica je sastavila četiri kompozicije, koje propituju mogućnosti da osjetom sluha doživimo drugo tijelo. Želimo li na njega odgovoriti vlastitim tijelom, kretanjem? Sudionici će biti pozvani da slušajući kompozicije, na njih reagiraju kroz pokret, vidljiv ili nevidljiv.

Iza sedam gora i sedam mora su: Adina Camhy, Sarah Brabo-Durand, Sascha Brosamer, Gen Takahashi, Kim V. Goldsmith, Bangjoo Kim, Gabriel Hensche, Lucija Barišić, Veza Fernandez, Benoît Roullet-Renoleau, Niccolò Moronato, Petra Mrša,  Abdul Qadir, Richard Luke Benson, Ira Ferris, Ivan Saftić, Reuben Besa, Lorenzo Rotini, Roko Crnić, Katarina Vukadin.

19. 6. Pero Kavgić

26. 6. Barbara Radelja

3. 7. Andro Giunio

10. 7. Nika Ham

 

III. FILMSKI PUT OKO SVIJETA

Galeb u 18 sati
Dokumentarac Ivana Živkovića o Galebu, brodu-kulturnom dobru, kojim je maršal Tito tokom 479 dana plovidbe posjetio 18 zemalja na tri kontinenta.

Časnik i špijun
Film Romana Polanskog bavi se aferom Dreyfus, jednim od najvećih političkih skandala na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Francuski časnik Alfred Dreyfus, podrijetlom Židov, optužen je da je prodavao vojne tajne Nijemcima i po kratkom postupku poslan na Vražji otok.

Pljačka stoljeća
Kriminalistička komedija Ariela Winograda prati grupu argentinskih lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine.

Ema
Čileanska plesna drama redatelja Pabla Larraína, u kojoj brak između neukrotive i intrigantne plesačice Eme i koreografa Gastóna dođe u krizu kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola.

Minari
Američko-korejska drama Minari redatelja Leeja Isaaca Chunga je nježna i sentimentalna priča o obiteljskim korijenima koja prati korejsko-američku obitelj koja se doseljava na farmu u državu Arkansas u potrazi za vlastitim američkim snom. Oscar za sporednu ulogu.

Neobični životi
Priča o dvojici muškaraca koji sa socijalnim radnicima, volonterima i doktorima pomažu djeci s teškim oblicima autizma koju su druge institucije odbacile. 

Mjesto u kinu za filmsku projekciju prije koncerta treba dodatno rezervirati na recepcija@msu.hr, s datumom ili nazivom filma.

 

IV. IZLOŽBENI PROGRAM

Matko Vekić: Arhipelag
27. 4. - 15. 8. 2021.

Novi ciklus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije izaziva iznenađenje i oduševljenje. Prvo predstavljanje Vekićevog najnovijeg ciklusa pod nazivom „Arhipelag“, kojim ovaj istaknuti slikar otvara novo tematsko i formalno područje svog istraživanja. Vekić je 2006. i 2010. predstavljao Hrvatsku selekciju na međunarodnom bijenalu i  Kairu, a 2009. godine i na 53. Međunarodnoj izložbi likovne umjetnosti u Veneciji. 

Jarosława Kozłowskog: „Reciklirane vijesti“ 
1. - 27. 6. 2021.

„Reciklirane vijesti“ / Recycled News dugoročni je projekt Jarosława Kozłowskog usredotočen na politiku i kritiku informativnih medija. Izložba se sastoji od stotina novinskih stranica iz različitih krajeva svijeta koje umjetnik prekriva nanosima akvarela. Izložba tematizira upravo medije i razlike između vijesti i njezine prezentacije. 

 

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2021 možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka, 25. svibnja. Cijena ulaznice je 79,00 kn, a broj ulaznica je ograničen. 

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro

Kustosica izložbe „Arhipelag“ Matka Vekića: Snježana Pintarić

Kustosica izložbe „Reciklirane vijesti" Jarosława Kozłowskog: Kristina Bonjeković Stojković

Urednik filmskog programa: Zlatko Vidačković 

Izvršna produkcija: Miranda Herceg
 
Projekt su podržali: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatsko društvo skladatelja i Eventim.hr
 
Sponzori projekta: Adriatic osiguranje, Ožujsko pivo  
 
Medijski pokrovitelji: Radio Yammat FM, T-portal, Muzika.hr, CMC, Jutarnji list