Međunarodni dan muzeja: Umjetnost za budućnost

 

Međunarodni dan muzeja: Umjetnost za budućnost

18.05.2024 - 18.05.2024 / MSU

Pridružite nam se u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja dok slavimo ne samo našu povijest već i budućnost umjetnosti i kulture. Uzbuđeni što ove godine obilježavamo 70 godina postojanja našeg muzeja, pozivamo vas da se s nama, u subotu, 18. 5., ali i tijekom cijele godine, inspirirate prošlosti, ali i budućnosti koju zajedno gradimo.

Dobrodošli u naš muzej za budućnost!  

KRATKI PREGLED PROGRAMA

11 - 13 sati  Muzej za budućnost, kreativna radionica na platou

12 sati  MSU inspiracija, otvorenje izložbe učeničkih radova inspirirani Novim tendencijama

12 - 14 sati  Dvostruki tobogan, otvaranje tobogana na 2. katu za posjetitelje

15 - 17 sati  Forum kazalište u Zbirci kao glagol, predstave Kazališta potlačenih u muzejskom postavu

17 sati  Umjetnost za budućnost: od EXAT-a 51 do Novih tendencija, stručno vodstvo

Ulaz u muzej slobodan.

 

VIŠE O POJEDINIM PROGRAMIMA

Muzej za budućnost, kreativna radionica

Potaknuti kolektivnim promišljanjima budućnosti važnog umjetničkog pokreta Nove tendencija, i mi nastavljamo njihovim putem krojeći našu viziju budućnosti na velikom, zajedničkom platnu. Dobrodošli su i mali i veliki - jer zajedno krojimo sadašnjost i budućnost!

U slučaju lijepog vremena, radionica će se odvijati na platou, odnosno, u slučaju lošeg vremena, u Muzeju. Radionici se moguće pridružiti u svakom trenutku.

Radionicu vodi: Renata Filčić, voditeljica Odjela za edukativnu djelatnost


MSU inspiracija, izložba

Nakon inspirativnog posjeta Muzeju suvremene umjetnosti u travnju 2024. i obilaska dijela izložbe „Zbirka kao glagol” posvećenog Novim tendencijama nastali su likovni radovi učenika OŠ Bartola Kašića i OŠ Gornje Vrapče iz Zagreba. Crtačkom tehnikom učenici su nacrtali spoj dvaju likovnih djela koja su ih najviše inspirirala. U školi su crtež prenijeli u boju i prostor.

Radove razgledajte u Muzeju suvremene umjetnosti od 11 sati. Službeno otvaranje je u 12 sati.


Dvostruki tobogan

Ovaj Međunarodni dan Muzeja otvaramo vrata i našem toboganu! Možda je to naš kotač budućnosti? Pozivamo sve znatiželjnike da odgovore na ovo pitanje spuštajući se toboganom! Početna pozicija je drugi kat našeg postava Zbirka kao glagol. No, kao i u svakoj pustolovini, važno je imati strpljenja pri korištenju i slijediti pravila, uključujući obavezno korištenje i odlaganje vreća za spuštanje. Spremni ste za adrenalinski uspon u svijet umjetnosti? Dođite i pridružite nam se!

U slučaju kiše, tobogan neće biti otvoren.


Forum kazalište u Zbirci kao glagol

Pozivamo vas na subotnje predstave u muzejskom postavu Zbirka kao glagol, gdje će Centar za kazalište potlačenih – POKAZ predstaviti dvije uzbudljive produkcije forum kazališta. Posebno ističemo predstavu Kolaž o bullyingu, koja je proizašla iz intenzivnih radionica srednjoškolaca iz Ukrajine održanih u Muzeju suvremene umjetnosti tijekom proteklih mjeseci. Ova predstava hrabro dotiče temu vršnjačkog nasilja i poziva nas na promišljanje i djelovanje.

Druga predstava, I’m Not Racist, but, nastala je unutar programa „Kazališni jezik“ u sklopu kojeg se hrvatski jezik poučava kazališnim metodama. Ova predstava oslikava izazove s kojima se inojezični stranci suočavaju u Hrvatskoj.

Ovi kazališni prikazi nisu samo predstave, već i interaktivne sesije gdje publika ima priliku raspravljati i intervenirati. Kazalište potlačenih, zajedno s forum kazalištem kao njegovim sastavnim dijelom, predstavlja vrstu interaktivnog teatra nastalog u Brazilu sedamdesetih godina prošloga stoljeća, u otporu spram vojne diktature u zemlji, a koje se danas prakticira širom svijeta.


Umjetnost za budućnost: od EXAT-a 51 do Novih tendencija

Otkrijte kako su umjetnici poput članova EXAT 51 i pokreta Nove Tendencije promišljali budućnost kroz svoju umjetnost! Pridružite nam se na stručnom vodstvu s muzejskom savjetnicom Natašom Ivančević i upoznajte se s vizijom umjetnika koji su hrabro zagazili u eksperimente, oblikujući tako put za budućnost umjetnosti.

Okupljanje za početak vodstva je kod recepcije.