Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko

 

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko

07.07.2022 - 18.09.2022 / MSU

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko: „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela” 

Druga je godina projekta „Mogućnosti“ koji je pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti koji je osmišljen da olakša mladim umjetnicima ostanak u profesionalnom polju. Tako je ove godine mogućnost da izloži svoj rad u MSU dobio umjetnički dvojac Beštak&Leko za rad „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela”. Radna grupa u sastavu Ivan Slipčević, Mirjana Vodopija i Vlasta Žanić s Akademije likovnih umjetnosti te kustosica MSU-a Ivana Šešlek i autorica koncepta Leila Topić od dvadesetak predloženih umjetnika, odabrala je tim Andreja Beštaka i Anje Leko.

U „Black boxu“ MSU-a prema zamisli Beštak&Leko nastat će tako neke nove, privremene zajednice jer kažu: „Tijekom projekta 'Mogućnosti za '22' pozivat ćemo druge umjetnike, kustose, grupe i kolektive koji će s nama dijeliti prostor i zajedno ga graditi. U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi želimo generirati ideju i energiju suradnje, dijeljenja i suživota te pristupiti Muzeju kao mjestu stvaranja novih zajedništva i prijateljstva odnosno sadržaja u kojem je važniji proces nego uobičajena muzejska prezentacija.“

U protekle dvije godine naši odnosi su se uvelike promijenili: fizičko distanciranje naposljetku nas je otuđilo i od izražavanja prisnosti. Naš dom postao je privremeno radno mjesto, po potrebi i karantena. A mnogi javni prostori zjapili su sablasno prazni. Za mnoge je takva situacija bila dodatan izvor stresa. Kao da nije bio dovoljan strah od zaraze, došao je i rat – tu, blizu: suočavamo s novim oblicima ksenofobije, brutalnošću na granicama, nasiljem na ulicama i u virtualnom prostoru, kao i sustavnim nijekanjem osnovnih ljudskih prava.

Na raskrižju svih tih kriza, projekt „Mogućnosti“, predstavljajući projekt Andreja Beštaka i Anje Leko naslovljen „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela” pristupa Muzeju kao zajedničkom dobru. Taj drevni pojam, nastao u doba neolita i začetka sjedilačkog života, uništen je još u doba prvobitne akumulacije kapitala, a logika profita učinila ga je utopijskim. Zato ovim projektom želimo artikulirati zajedničko dobro kao politički i društveni ideal. Koncept muzeja kao zajedničkog dobra nije samo objava alternativnog „trećeg puta“ izvan državnih i tržišnih ograničenja nego svojevrsno sredstvo za zajednice u nastajanju koje se bore za vlasništvo nad vlastitim uvjetima života i reprodukcije. U tom smislu, „Black box“ MSU-a s projektom „Mogućnosti“ percipiramo kao eksperimentalna zonu u kojoj sudionici uče pregovarati o odgovornostima, društvenim odnosima i kolegijalnim umjesto natjecateljskim modelima proizvodnje.

Umjetnička praksa Andreja Beštaka i Anje Leko oslanja se na pripovijedanje priča (storytelling) u vidu instalacija, videoradova ili izvedbi. U potki je pak održavanje duha zajedništva, kolektivno posredovanje emotivnog. Okosnica istraživanja u njihovim radovima je čovjek i zamišljanje moguće budućnosti te uloga umjetnosti u tom procesu. Kroz humor i igru opisuju, komentiraju i istražuju društvene konstrukte, duhovnu fikciju i ljudske odnose.

Andrej Beštak diplomirao je Grafiku u klasi Mirjane Vodopije, a Anja Leko slikarstvo na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Spojio ih je interes prema umjetničkim praksama neopterećenim medijem, konceptom ili trendom.

Izložba traje do 18. 9. 2022.