MOON Martina Zelenika: PRISUTNOST / PRESENCE

 

MOON Martina Zelenika: PRISUTNOST / PRESENCE

12.09.2022 - 02.10.2022 / MSU galerija

Izložba Prisutnost, umjetnice MOON Martine Zelenike nova je izložba iz ciklusa U dijalogu – Zbirka Benko Horvat.

Prisutnost proizlazi iz svijesti, a odgovornost je prouzrokovana stupnjem svjesnosti. Sublimirajući prethodno, odgovornost jest istinska prisutnost. Možda se jedna od navedenih prisutnosti pojavila samo jedanput u našem životu. (Moon Martina Zelenika)

Na samostalnoj izložbi umjetnica MOON Martina Zelenika iz fundusa Zbirke Benka Horvata izabrala je sliku, minijaturu Navještenje, nepoznatoga venecijanskog autora iz 16. stoljeća (190x251 mm, ulje/drvo BH-28) koju je postavila u dijalog s autorskim radovima realiziranim u mediju crteža. Prostor galerije transformiran je u intiman ambijent prozračnom tkaninom koja svojom pozicijom u prostoru galerije navodi smjer kretanja prema radovima umjetnice do rada Navještenje. Rad je smješten u začelju galerijskog prostora, i otkriva se uz protok zraka koji pokreće tkaninu. Prilaskom slici Navještenje, prolazom pokraj opne konstruirane prozračnom tkaninom, aktivira se senzor kojim se pokreće zvuk, reprodukcija vokalne izvedbe autorice. Zvuk vokalne izvedbe galerijskom prostoru pridaje auru intimnog mjesta u kojem se kroz prisutnost ovdje i sada otvara meditativan prostor kontemplacije. Postavljajući u dijalog sliku biblijske ikonografije navještenja, namijenjenu za osobnu pobožnost i svoje crteže čija je priprema bazirana na tehnici dubokog slušanja pomoću koje intuitivno stvara različite vizualne kompozicije, umjetnica kreira prostor prisutnosti. U navedenom ambijentu u kojem osobno predstavlja okosnicu realiteta umjetnica svoje intimno iskustvo osobnog putovanja preobrazbe transformira kroz ambijentalno iskustvo mogućnosti za galerijsku publiku.

Kroz izložene crteže Zelenika želi uputiti na univerzalne vrijednosti, s naglaskom na zajedništvo i ravnotežu kao esencijalno važne elemente ljudske prirode i prirode općenito. Njezini crteži, prema navodima autorice, predstavljaju početak osobnog traganja za savršenim jezikom kroz istraživanje univerzalne komunikacije i metajezika. Ona ne apostrofira traume i strahove, već svjesna realiteta u kojem živi, kroz svoj umjetnički rad stvara radove lišene svakodnevnih nametnutih okvira, ostavljajući prostor za osobne interpretacije promatrača.

 

Interdisciplinarna umjetnica MOON Martina Zelenika (1978.)  kroz inovativni alkemijski  pristup u realizaciji umjetničkog djela poziva na zajedništvo propitujući bitak i slobodu u doba posthumanizma. U svom radu kombinira tradicionalne tehnike i najsuvremenije digitalne tehnologije. uz crtež kao primarni medij, koristi se različitim medijima i sonifikacijom podataka poput x-ray analiza, bio senzora, slike i dr. Diplomirala je 2001. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, umjetnički smjer grafike. Magistrirala je 2006. godine na području Videa-Novih medija na Akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje Sveučilišta u Ljubljani. Dobitnica je nekoliko stipendija, više značajnih nagrada i priznanja. Sudjelovala je na međunarodnim simpozijima i konferencijama posvećenim digitalnoj umjetnost i znanosti. Izlagala je samostalno u Hrvatskoj i inozemstvu, na festivalima novih medija i brojnim međunarodnim izložbama. Član je Arhiva digitalne umjetnosti ADA u Austriji i Saloon-a Berlin tijekom duljeg boravka u Berlinu. Na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu predaje na Katedri za digitalnu umjetnost. Živi i radi u Zagrebu.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

 

MSU galerija, 15. rujna – 2. listopada 2022.