MSU kino, raspored projekcija od 3. do 10. 2. 2020.

 

MSU kino, raspored projekcija od 3. do 10. 2. 2020.

04.02.2020 - 08.02.2020 / Dvorana Gorgona

U novom filmskom tjednu u središtu programa su filmovi nominirani za Oscara: hvaljeni makedonski dokumentarni film „Medena zemlja'' koji je uz brojne festivalske nagrade nominiran i za dvije nagrade Oscar; francuski film „Jadnici'', dobitnik nagrade žirija na filmskom festivalu u Cannesu; film „Parazit“ korejskog redatelja Bong Joon-hoa, koji je uz osvojenu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2019. i Zlatni globus za najbolji film, ostvario i 6 nominacija za nagradu Oscar; nagrađivani film ''Tuga i slava'' španjolskog redatelja Pedra Almodóvara. Prikazujemo i nagrađivanu i hvaljenu egzistencijalno socijalnu dramu ''Oprostite, mimoišli smo se'', redatelja Kena Loacha i novi naslov, nagrađivani film ''Razbijačica sustava'' koji je osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu 2019. i nagradu Zlatni šlep na Vukovarskom filmskom festivalu.

 

UTORAK, 4. SIJEČNJA 2020.

18:00 OPROSTITE, MIMOIŠLI SMO SE (Sorry We Missed You), 101', drama, UK, Francuska, Belgija, r. Ken Loach, gl. Debbie Honeywood, Simran Kaur, Kris Hitchen.

U Newcastleu na sjeveru Engleske četveročlana obitelj Turner pokušava preživjeti nepovoljne socijalne uvjete na tržištu rada. Suprug i otac Ricky pokušava dobiti posao dostavljača u najuspješnijem skladištu u Newcastleu zbog čega je prisiljen prodati automobil kako bi dobiveni novac uložio kao polog za kupovinu dostavnog vozila za novi posao. Njegova supruga Abbie obavlja posao patronažne sestre, a novi poslovni planovi dodatno će joj otežati svakodnevne obaveze što će se odraziti i na djecu. Film donosi priču o okrutnom iskorištavanju radnika u modernom kapitalizmu.

Nagrade i nominacije: Najbolji europski film na filmskom festivalu u San Sebastianu; prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu.

19:45 PARAZIT (Gisaengchung), 132', komedija, triler, Republika Korea, r. Bong Joon-ho, gl. Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik, Park So-dam.

Četveročlana obitelj Kim je bliska, ali potpuno nezaposlena i bez ikakve životne perspektive, sve dok sin Ki-woo ne dobije priliku podučavati kćerku imućne obitelji Park. Ki-woo ubrzo dolazi na ideju preuzimanja njihova domaćinstva te se otac Ki-taek, majka Chung-sook i kćerka Ki-jung infiltriraju u dinamiku obitelji Park, ali već nakon prvog susreta između dviju obitelji uslijediti će nezaustavljivi niz nezgoda, što uskoro prerasta u zakulisni klasni rat.

Nagrade i nominacije: Dobitnik Zlatne palme na filmskom festivalu u Cannesu 2019.; Zlatni globus za najbolji strani film; 6 nominacija za nagradu Oscar.

ČETVRTAK, 6. SIJEČNJA 2020.

18:00 JADNICI (Les misérables)
, 104', drama, Francuska, r. Ladj Ly, gl. Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga.

Policajac Stéphane seli se iz provincije u predgrađe Pariza, kvart Montfermeil u kojem je Victor Hugo postavio radnju svoj poznatog romana "Les Miserables", gdje se pridružuje Odjelu za borbu protiv kriminala. Zajedno sa svojim novim kolegama Chrisom i Gwadom brzo otkriva porast napetosti između lokalnih bandi. Ubrzo se trojac nađe u neugodnoj situaciji tijekom jednog uhićenja koje snimi bespilotna letjelica. Događaji pokrenu niz komplikacija i prijetnji razotkrivanja svakodnevnih problema i kriminalnih aktivnosti.

Nagrade i nominacije: Nominacija za nagradu Oscar za najbolji strani film; dobitnik nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu.

20:00 RAZBIJAČICA SUSTAVA (Systemsprenger), 118', drama, Njemačka, r. Nora Fingscheidt, gl. Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide.

Mlada Bernadette, zvana Benni, djevojčica je koja ustrajno i dosljedno krši sva pravila i protivi se društvenim strukturama i koju zbog toga krasi epitet 'razbijačica sustava'. Nezino asocijalno i agresivno ponašanje, prema mišljenjima socijalnih službi, posljedica je trauma iz ranog djetinstva. Benni je izbacivana iz većine škola za djecu s posebnim potrebama, što je zapravo i njezin plan jer ona želi živjeti s majkom Biancom, ženom koja se teško nosi sa buntovnom prirodom svoje kćeri. Stvari krenu na bolje kada Centar za skrb o djeci i mladima djevojčici Benni dodjeli terapeuta Michaela Hellera, iskusnog u radu s maloljetnim delinkventima.

Nagrade i nominacije: Nagrada Srebrni medvjed na Berlinaleu 2019., nagrada Zlatni šlep na Vukovar Film Festivalu, nagrada Zlatno oko za najbolji film na Zurich Film Festivalu.

PETAK, 7. SIJEČNJA 2020.

18:00 TUGA I SLAVA (Pain and Glory), 113’, drama, Španjolska, Francuska, r. Pedro Almodóvar, gl. Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas.

Uspješan redatelj Salvador usred je kreativne krize. To ga potiče na promišljanje o događajima iz prošlosti. Neki od njih događaju se licem u lice, drugi se odvijaju u njegovom sjećanju: njegovo djetinjstvo 60-ih kada je s roditeljima emigrirao u selo u Valenciji u potrazi za boljim životom, njegovoj prvoj žudnji, prvoj pravoj ljubavi u Madridu tijekom 80-ih, boli koja je uslijedila nakon prekida te ljubavi dok je ona još uvijek bila na vrhuncu, njegovom pisanju kao jedinoj terapiji da zaboravi nezaboravljivo, njegovom ranom otkrivanju kinematografije i praznini, beskonačnoj praznini koja je odgovorna za njegovu nesposobnost daljnjeg bavljenja filmom. Film „Tuga i slava“ priča nam priču o kreaciji, o tome koliko ju je teško odvojiti od vlastitog života i o strasti koja toj kreaciji daje razum i nadu.

Nagrade i nominacije: Nominacija za nagradu Oscar za najbolji strani film i najboljeg glavnog glumca, dvije nominacije za nagradu Zlatni globus, nagrada za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu.

20.15 MEDENA ZEMLJA (Honeyland), 86', dokumentarni, Republika Makedonija, r. Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, gl. Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam.

Medarica Hatidže živi u izoliranom makedonskom planinskom selu sa svojom majkom. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna nomadska obitelj uzgajivača pčela, predvođena beskrupuloznim ocem Huseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe čime poremeti njezin svakodnevni život. Medena zemlja vizualno je impresivan film u kojem se ogleda povezanost čovjeka i prirode, ali i njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

Nagrade i nominacije: Dvije nominacije za nagradu Oscar, za najbolji dokumentarni film i za najbolji strani film.

SUBOTA, 8. VELJAČE 2020.

NOĆ OSCARA: Cijena ulaznice za cijeli program (3 filma i izložbu) je 65 kuna. 

18.00 MEDENA ZEMLJA (Honeyland), 86', dokumentarni, Republika Makedonija, r. Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, gl. Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam.

19:45 PARAZIT (Gisaengchung), 132', komedija, triler, Republika Korea, r. Bong Joon-ho, gl. Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik, Park So-dam.

22:15 JADNICI (Les misérables), 104', drama, Francuska, r. Ladj Ly, gl. Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga.

Raspored svih projekcija objavljen je na web stranicama www.kinometropolis.eu te Facebook stranici fb.me/kinometropolis

Cijena ulaznice: 25kn
Učenici, studenti i umirovljenici: 15 kuna
Ostalih dana u navedenom periodu nema projekcija.

Karte za filmske projekcije u Kinu Metropolis moguće je kupiti prije projekcije samog filma na blagajni kina, u Muzeju suvremene umjetnosti. Online rezervacija i kupovina karata nije moguća.