PLAVO - ŽENSKE PERSPEKTIVE

 

PLAVO - ŽENSKE PERSPEKTIVE

20.10.2020 - 31.10.2020 / ZBIRKA VJENCESLAVA RICHTERA I NADE KAREŠ RICHTER

PLAVO - ŽENSKE PERSPEKTIVE
crteži, slike, fotografije, instalacija

Skupna izložba 11 autorica iz programa ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi gostuje od 20. 10. 2020. do 31. 10. 2020. u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter

ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi u Zbirci Richter organizira izložbu Plavo - ženske perspektive kustoskog dvojca Koraljke Kovač i Maje Strgar Kurečić kojom Hrvatska udruga za boje tradicionalno obilježava Međunarodni dan boja u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Tekstilno - tehnološkim fakultetom, Grafičkim fakultetom i Arhitektonskim fakultetom.

Ove godine, izložba Plavo - ženske perspektive, okupila je jedanaest autorica oko motiva plavog u medijima crteža, slika, fotografije i instalacije, međutim realizacija je prekinuta lockdownom i razornim potresom koji je oštetio ISO i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Zahvaljujući višegodišnjoj suradnji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Muzeja suvremene umjetnosti i Zbirke Richter dio izložbenog programa ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi održava se u Zbirci Richter, izdvojenoj lokaciji Muzeja suvremene umjetnosti na Vrhovcu 38, Zagreb.

Autorica predgovora Višnja Slavica Gabout u predgovoru je napisala: "Ono što u izložbi pod nazivom Plavo – ženske perspektive povezuje jedanaest različitih, samosvojnih autorskih osobnosti, koje u fotografskom i slikarskom mediju odgovaraju na temu plave boje (boje bezbrojnih pojavnosti te snažne simbolike i asocijativnosti) je ženski pogled. Pogled na svijet sa stavom, iz osviješteno ženske perspektive. To znači da zajednički nastup ovih autorica, unatoč svim autorskim i rukopisnim suprotnostima, kao i izričajnim razlikama, ovdje ima zajedničku potku i zajednički diskurs, povezujući izrazite umjetničke individualnosti u neočekivanu cjelinu i intrigantno zajedništvo. U vizualnu komunikaciju, suglasje i medijski razgovor."

Na izložbi izlažu: Gordana Bakić, Andrea Pavetić, Lea Popinjač, Petra Lidia Ševeljević, Marta Živičnjak, Koraljka Kovač, Maša Bajc, Rebeka Legović, Petra Slobodnjak, Vladimira Spindler, Maja Strgar Kurečić.

Do kraja godine Zbirka Richter ugostit će još tri izložbe uz koje planiramo popratne programe, kreativne radionice i razgovore s umjetnicima.

Pozivamo vas da podržite izložbu Plavo – ženske perspektive od 20.10. do 31.10.2020., te iskoristite razgledati i Zbirku Richter (cijena ulaznice za sve je simboličnih 10,00 kn). Na prvi dan izložbe/klizno otvorenje ulaz je besplatan od 17 do 20 sati, a od 18 sati u prostor Zbirke pridružit će se i autorice.

Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, Vrhovec 38, Zagreb
Radno vrijeme: utorak – petak od 15-19 sati, subotom od 11 do 16 sati


Dodatne informacije: Bernarda Cesar, voditeljica ISO-a, 091 7662 666

 

Više o organizatorima:

ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
Trg Republike Hrvatske 11, Zagreb
e-mail: izlozbenisalon.izidorkrsnjavi@gmail.com
web: ss-primijenjenaumjetnostidizajn-zg.skole.hr
fb: @isospud

Muzej suvremene umjetnosti / Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter
Vrhovac 38, Zagreb
uto-pet: 15-19 sati, sub: 11-16 sati (ostalim danima uz prethodnu najavu)
Tel: 01/60 52 700; 01/ 37 04 892
Voditeljica zbirke: Vesna Meštrić, viša kustosica

Izdavač deplijana: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna
Za izdavača: Filip Pintarić
Voditeljica ISO-a: Bernarda Cesar
Asistent: Igor Kozlina
Savjet ISO-a: Martina Božić, Marija Juza, Irena Kraševac, Vinka Mortigjija Anušić, Matej Pašalić, Filip Pintarić, Ivan Skvrce

Organizatorice i koordinatorice izložbe: Koraljka Kovač i Maja Strgar Kurečić
Postav: Koraljka Kovač, Maja Strgar Kurečić i Višnja Slavica Gabout
Predgovor: Višnja Slavica Gabout
Na naslovnici: fotografija iz serije Pešča blues, Petra Slobodnjak

dodatni program – vodstva kroz izložbu, radionice