Predavanje o krivotvorenim dokumentima i umjetninama u MSU

 

Predavanje o krivotvorenim dokumentima i umjetninama u MSU

07.12.2021 - 07.12.2021 / MSU

U Muzeju suvremene umjetnosti 7. prosinca je održano predavanje Krivotvorene umjetnine i dokumenti.

 

Prepoznati krivotvorinu od originala je ponekad iznimno zahtjevno. Rasprava o ovoj zanemarenoj temi kriminaliteta na štetu umjetnina itekako može doprinijeti edukaciji javnosti, ali i prevenciji obmana i prijevara dobronamjernih kupaca umjetnina. Uz edukaciju građana, veliki prilog u prevenciji ovog oblika kriminaliteta donosi suradnja umjetnika, povjesničara umjetnosti, kulturnih institucija, policije i pravosuđa. Zbog toga je predstavljena zbirka krivotvorenih umjetnina Muzeja policije i govorilo se o ulozi policije u razrješavanju ovog oblika kriminaliteta. Uz umjetnine, govorilo se i o krivotvorenim dokumentima i ispravama te o vještačenjima koje provodi Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Predavači su bili Jasna Galeković (Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“), Helena Jelinek Mareljić (Muzeja policije), izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota (Odsjek povijesti umjetnosti Sveučilišta u Zadru) i Željko Krznarić (Sektor kriminalističke policije)

Predavanje je organizirano u suradnji Muzeja policije, Agencije za komercijalnu djelatnost i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.