Predstavljanje knjige „Stručni vodič za preventivnu zaštitu pokretne baštine od potresa“

 

Predstavljanje knjige „Stručni vodič za preventivnu zaštitu pokretne baštine od potresa“

16.10.2023 - 16.10.2023 / MSU Shop

Čast nam je pozvati vas na predstavljanje knjige Stručni vodič za preventivnu zaštitu pokretne baštine od potresa koje će se održati u ponedjeljak, 16. listopada u 13 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Urednice knjige su Mirta Pavić i Slađana Latinović, a autori tekstova su, uz Jerryja Podanyja (autora temeljne knjige o problematici When Galleries Shake: Earthquake Damage Mitigation for Museum Collections), hrvatski stručnjaci s gotovo svih područja zaštite pokretne kulturne baštine. Knjigu su recenzirali konzervatori-restauratori i stručnjaci s područja preventivne konzervacije s iskustvom rada na potresnim i ratnim štetama Ksenija Škarić i Denis Vokić, a likovno ju je na zanimljiv način opremio Ivan Tudek.

Vodič su u suradnji izdale dvije stručne udruge: Međunarodni institut za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela IIC-Hrvatska grupa (regionalna grupa International Institute for Conservation Of Historic and Artistic Works) i Sekcija konzervatora-restauratora Hrvatskog muzejskog društva, kao reakciju na posljedice potresâ koji su od 2020. godine u razmacima pogodili Hrvatsku. Šteta na pokretnoj kulturnoj baštini sagledana je s različitih aspekata, a autori poglavlja su stečena iskustva, zapažanja i zaključke sintetizirali i predstavili kao primjenjive upute za sadašnje i buduće postupanje.

Vodič je osmišljen kao stručni doprinos na području čuvanja i zaštite pokretne baštine u rizičnim okolnostima, s fokusom na preventivnu zaštitu u svrhu umanjenja štete od mogućih potresa. Vjerujemo da će upute i smjernice dostupne i objedinjene u knjizi pomoći u brizi o baštini ne samo stručnjacima i voditeljima muzejskih, umjetničkih i sakralnih zbirki nego i svima koji se takvim radom bave izvan institucija.

Knjigu će predstaviti predsjednice udruga Žana Matulić Bilač i Vlasta Krklec, recenzent dr. sc. Denis Vokić, urednice Mirta Pavić i Slađana Latinović i predstavnik Grada Zagreba.

Knjigu je financirao Grad Zagreb i donatori: Društvo prijatelja dubrovačke starine (uz posebnu zahvalu Renati Andjus), Studio M, NEFC (SAD, uz posebnu zahvalu Ireni Matulić), The International Trust for Croatian Monuments (Velika Britanija, uz posebnu zahvalu Jadranki Lady Beresford-Peirse) i Crescat d.o.o. Knjiga je tiskana u 300 primjeraka, koji će biti bez naknade ustupljeni institucijama za zaštitu baštine diljem Hrvatske.