Projekcija filma i razgovor: 70 godina našeg crtanog filma i stvaralaštva Borivoja Dovnikovića Borde

 

Projekcija filma i razgovor: 70 godina našeg crtanog filma i stvaralaštva Borivoja Dovnikovića Borde

10.03.2020 - 10.03.2020 / Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

U okviru izložbe Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma pozivamo vas na projekciju filmova i razgovor sa svjetskim velikanom animiranog filma Borivojem Dovnikovićem Bordom koji će voditi filmolog Nikica Gilić u utorak, 10.3. 2020. u 18 sati.

70 godina našeg crtanog filma i stvaralaštva Borivoja Dovnikovića Borde

Živući klasik animacije Borivoj Dovniković Bordo sudionik je, stvaratelj i svjedok naše poratne animacije - kao autor, crtač, animator, scenarist, edukator, organizator festivala i dobri duh zagrebačke animacije. U razgovoru organiziranom u sklopu izložbe o vrhuncima naše animacijske i filmske baštine Bordo će dati svoje mišljenje o svom radu i glavnim tendencijama zadnjih 70 godina animacije, a bit će prikazani i birani filmovi iz njegovog animiranog opusa.

Kako je počela animacija u nas nakon 2. svjetskog rata? Koje smo poetike i tendencije razvijali? Što je autorstvo a što eksperiment u Zagrebačkoj školi? Kakva je Bordina osobna poetika i stav o svemu tome? Kako je naša animacija obišla svijet? To su samo neka od mogućih pitanja.

Filmovi Borivoja Dovnikovića Borde:

CEREMONIJA / THE CEREMONY  (1965)  3:22

ZNATIŽELJA / CURIOSITY  (1966)  8:48

ŠKOLA HODANJA / LEARNING TO WALK  (1978)  8:08

UZBUDLJIVA LJUBAVNA PRIČA / THE EXCITING LOVE STORY  (1989)  5:49

 

BORIVOJ DOVNIKOVIĆ rođen je u Osijeku 1930. Kroz svoj radni vijek djelovao je kao redatelj, crtač, animator i karikaturist. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1949., ali je ubrzo napušta i počinje raditi kao karikaturist i ilustrator za Kerempuh, Jež i druge novine. Na crtanim filmovima Waltera i Norberta Neugebauera započinje kao animator početkom 50-ih, a početkom 60-ih kreće i režirati. Uspješno spaja klasičnu figuralnu animaciju s modernim utjecajima. Karakterističnost dopadljivih likova naglašava snažnim individualiziranjem. Istaknuo se kao autor uspjelih reklamnih filmova u zemlji i u inozemstvu. 1983. godine objavljuje knjigu Škola crtanog filma. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima, poput Berlinskog festivala, Viennala, New York film Festivala i Animafesta.

NIKICA GILIĆ rođen je 1973. u Splitu. Izvanredni je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje predaje kolegije iz teorije i povijesti filma na Odsjeku za komparativnu književnost, kao i na Akademiji dramske umjetnosti. Voditelj je Doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Sudjelovao na više međunarodnih simpozija u Hrvatskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, SAD-u, Austriji, Srbiji i Francuskoj te održao gostujuća predavanja na sveučilištima u Njemačkoj, Austriji i Češkoj. Glavni je urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, član uredništva internetskog časopisa Apparatus, član savjeta časopisa Ubiq i Autsajderski fragmenti te član Vijeća Animafesta. Dobitnik Nagrade Filozofskog fakulteta, Nagrade Vladimir Vuković i Nagrade SFERA.