Šuma To Go

 

Šuma To Go

16.12.2021 - 09.01.2022 / MSU Prostor za povremene izložbe, 1. kat

»Šuma To Go« samostalna je multimedijska izložba umjetnika Demirela Pašalića i Azre Svedružić koja predstavlja sljedeću fazu projekta SLUŠAJ ŠUME! kojeg autori od 2019. razvijaju u koprodukciji s Ganz novom kulturom promjene (https://www.slusajsume.com/). Dokumentarno eksperimentalnog pristupa, izložba nastaje terenskim istraživanjem, koristeći metodu prakse-kao-istraživanja, te se nominalno i suštinski formulira u 'šumu-za-ponijeti' referirajući se kako na instant-kulturu, tako i konkretno na deforestaciju šuma i degradaciju prirodnih staništa u našem lokalnom okruženju. 

 

Izložba je koncipirana kao site-specific instalacija koja posjetitelje MSU-a vodi kroz niz asembliranih objekata/skulptura, fotografija, video radova te konceptualnih instalacija koje se poigravaju s hrvatskim i međunarodnim zakonima o šumama i zaštiti okoliša. Radovi oblikuju izložbu kao ambijentalno djelo, osmišljeno za izlagački prostor MSU-a – čime prostor galerije postaje prostor djela.

Digitalni katalog izložbe dostupan je na linku: http://www.msu.hr/stranice/suma-to-go/123.html

Demirel Pašalić (1975.) diplomirao je 1998. godine na FAMU u Pragu (Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze) na Odsjeku za filmskog snimatelja 3F. Od 1995. radi kao filmski snimatelj, still fotograf, kazališni fotograf, dizajner. Surađuje s brojnim umjetnicima (Igor Grubić, Greiner & Kropilak, Bobo Jelčić, Nataša Rajković, Paolo Magelli, Dino Mustapić, Berislav Šipuš, i dr.), radio je na predstavama za kazališta &TD, Gavella, ZKM, Komedija, HNK Split, kao dokumentarist Koncertne direkcije Zagreb i Zagrebačkih baroknih večeri kroz duži niz godina, te kao asistent i snimatelj na tri dugometražna i četiri eksperimentalna filma. Od 2003. član je HGU-a, te ima aktivnu i glazbenu karijeru. Od 2007. član je ULUPUH-a.

Azra Svedružić (1969.) multimedijalna je umjetnica koja živi i radi u Zagrebu gdje je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti (1996.). Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu od 1995. te je autorica više stotina pojedinačnih umjetničkih radova, likovnih i vizualnih, ambijentalnih i site-specific instalacija, multimedijalnih i hibridnih projekata, videoradova. Svoja djela i projekte izlagala je na više od pedeset samostalnih i skupnih izložbi, filmskih i video festivala diljem svijeta (Sloveniji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Cipru, Srbiji, Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj, Rusiji, Čileu). Aktivna je kulturna radnica i aktivistica, sudjeluje u mnogim suradničkim i kulturnim projektima. Članica je HULUa.

Kustosica: Ana Škegro

Postav izložbe: Demirel Pašalić i Azra Svedružić

Producentica: Silvija Stipanov

Vizualno oblikovanje, web dizajn i programiranje: Goran Vlašić

Montaža videa za instalaciju “TV izložba: Stabla To Go” te snimatelj fotografija za rad “Loading”: Mario Borščak

Oblikovanje zvuka: Toni Babarović

Dizajn pozivnice i digitalnog kataloga: Sanja Kuzmanović

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, a realizira se u suradnji s udrugom Ganz nova kultura promjene u okviru programa »Ganz nova 2021.« sufinanciranog sredstvima Zaklade »Kultura nova«.