TRIBINA - Pod kojim uvjetima (ne) mogu izvesti rad za ovu izložbu?

 

TRIBINA - Pod kojim uvjetima (ne) mogu izvesti rad za ovu izložbu?

26.09.2023 - 26.09.2023 / MSU, Black Box

Pozivamo vas na tribinu Pod kojim uvjetima (ne) mogu izvesti rad za ovu izložbu? u okviru izložbe Okidača - “ne mogu izvesti poseban rad za ovu izložbu” koja će se održati u utorak, 26. rujna u 18 sati u Galeriji Black Box.

Na tribini sudjeluju: Dina Gligo, umjetnica i sindikalistkinja (SKUPA), Damir Očko, umjetnik, Zdenka Badovinac (ravnateljica, MSU), Leila Topić (kustosica, MSU), Vesna Vuković, kulturna radnica (BLOK, inicijativa Za K.R.U.H.)

Moderatorica: Ana Kutleša (BLOK)

 

 

 

Pozvane da proizvedemo program „okinut“ jednim od djela iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti, odabrale smo rad Hansa Haackea, o kojem se na lokalnoj kulturno-umjetničkoj sceni dosad uglavnom govorilo anegdotalno, kroz vizuru slučaja Galetinog ogledala, a kojim, uz dodanu konceptualnu gestu, otvaramo pitanje o uvjetima umjetničke proizvodnje. Više od 40 godina i jednu kontrarevoluciju kasnije zanima nas koje su granice mogućnosti izvedbe s obzirom na uvjete (umjetničkog) rada.

GSU je 1980., kada je postavljena izložba Hansa Haackea, još uvijek bila javna institucija jedne barem nominalno socijalističke zemlje; današnji MSU to više nije. Kako se kapitalistički odnosi na periferiji Europe ogledaju unutar institucije MSU-a kad se radi o umjetničkom radu? Što smo o strategijama samoorganizacije i pritiska na institucije naučili od Haackea i njegovih kolegica i kolega okupljenih u Art Workers’ Coalition, a što od suvremenih američkih inicijativa poput W.A.G.E.-a?

 Kodeks prakse: Za pošteno plaćeni rad u kulturi inicijative Za K.R.U.H. konkretan je rezultat tog učenja, a tribina mjesto na kojem možemo raspraviti mogućnost njegove primjene u Muzeju. Neplanirano, naš apel za prihvaćanjem Kodeksa u poslovanju MSU-a dolazi u trenutku promjena u vodstvu, što se može čitati kao pravo vrijeme za raščišćavanje praksi o kojima se do sad neformalno šaputalo, i to u korist poštenijeg tretmana umjetničkog rada čija novčana protuvrijednost može biti predmet rasprave, ali ne i mistifikacije.

Stoga pozivamo sve kulturne radnike i radnice, umjetnike i umjetnice koji su radili, rade ili bi jednog dana mogli raditi u MSU-u da podijele s nama svoja iskustva odnosno očekivanja, da komentiraju i dopune regulaciju predloženu Kodeksom, da čuju tuđa ili podjele vlastita iskustva o pravednijem i drugačijem tretmanu umjetničkog rada i da se pridruže zahtjevu da pošteno plaćen umjetnički rad postane obaveza krovne nacionalne institucije za suvremenu umjetnost! Kako izgovoreno ne bi otišlo „u vjetar”, tribina će biti snimljena i dostupna posjetiteljima izložbe do njezina zatvaranja, a potom pohranjena u arhivi MSU-a. Svi koji ne mogu prisustvovati tribini, a osjećaju se dijelom ove borbe, pozvani su da snimku iskoriste kao okidač za daljnje djelovanje.

Ana Kutleša, Vesna Vuković ( kustoski kolektiv BLOK)