Životne drame, dokumentarci i najbolja hrvatska manjinska koprodukcija

 

Životne drame, dokumentarci i najbolja hrvatska manjinska koprodukcija

28.09.2023 - 28.10.2023 / Dvorana Gorgona

Od 28. rujna do 7. listopada 2023. u MSU kinu prikazuje se nova, nagrađivana francusko-marokanska romantična psihoseksualna drama Plavi kaftan o bračnom paru koji u Maroku vodi trgovinu tradicionalnih kaftana i čiju bračnu dinamiku potpuno promijeni mladi šegrt kojeg upošljavaju kao ispomoć. Novi naslov je i Peter Von Kant, farsična drama o uspješnom filmskom redatelju i njegovoj aferi s mladim talentiranim glumcem. Prikazuje se i talijanska biografska povijesna drama Caravaggiova sjena o slavnom slikaru Michelangelu Merisiju poznatom kao Caravaggio, koji se skriva od vlasti zbog ubojstva svog prijatelja i suparnika Ranuccija. Prikazuju se i dva naslova, premijerno prikazana u sklopu Festivala europskog filma – talijanska drama Kolibri koja prati uzbudljivi život Marca od njegove mladosti 1970-ih godina do bliske budućnosti i bezbroj veza i odnosa koje su mu se ispreplele na putu te talijanska drama Beskrajna ljubav u kojoj Penélope Cruz ostvaruje ulogu života glumeći rastrojenu suprugu i majku koja pokušava balansirati život između euforije i depresije.

Prikazuje se i nova domaća manjinska koprodukcija nagrađena Zlatnom arenom – dokumentarac redateljice Mile Turajlić Dosje Labudović: Nesvrstani, koji vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita, prati rođenje Pokreta nesvrstanih i prikazuje zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet. Novi naslov je još jedan dokumentarac temeljen na arhivskim snimkama Stevana Labudovića - Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas, a prikazuje medijsku bitku koja se odvijala tijekom Alžirskog rata za nezavisnost u kojem je filmski medij mobiliziran kao oružje političke borbe protiv kolonijalizma. Na repertoaru je i domaći dokumentarac El Shatt - nacrt za utopiju redatelja Ivana Ramljaka o 28 tisuća stanovnika Dalmacije, koji su u drugom svjetskom ratu iseljeni u Egipat u improvizirani komunistički izbjeglički kamp El Shatt. Novi naslovu u MSU kinu je i srednjometražni dokumentarac Prijateljstvo s Trokutom redateljice Vladimire Spindler o fascinantnom konceptualnom umjetniku Vladimiru Dodigu Trokutu.
 

Raspored projekcija

ČETVRTAK, 28. rujna 2023.

19:30 PLAVI KAFTAN (Le bleu du caftan), romantična drama, Francuska, Maroko, 122′, 2022, red. Maryam Touzani, gl. Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missoui

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću. „Plavi kaftan“ prigušena je drama o neizrečenoj napetosti između triju glavnih likova. Redateljica Maryam Touzani uz pomoć tog skrivenog nemira stvara erotski ugođaj, a uslijed potisnute želje u ovoj psihoseksualnoj drami i svakodnevne radnje dobivaju skriveni naboj. Nakon premijere u konkurenciji Izvjestan pogled u Cannesu, dugometražni prvijenac redateljice Maryam Touzani osvojio je 30 nagrada diljem svijeta.


PETAK, 29. rujna 2023.

19:30 KOLIBRI (Il colibrì), drama, Italija, 126’, 2022, red. Francesca Archibugi, gl. Pierfrancesco Favino, Nanni Moretti, Kasia Smutniak, Laura Morante

Film prati uzbudljivi život Marca od njegove mladosti 1970-ih godina do bliske budućnosti i bezbroja veza i odnosa koje su mu se ispreplele na putu. Svi u Marcovu životu čine se neprestano nemirnima, od njegovih briljantnih, ali nesretno vjenčanih roditelja do vlastite supruge Marine, pa čak i Luise, prave ljubavi njegova života, djevojke koju je upoznao tijekom kobnog ljeta 70-ih i s kojom je uvijek ostao u kontaktu.


SUBOTA, 30. rujna 2023.

18:15 EL SHATT - NACRT ZA UTOPIJU, dokumentarni, Hrvatska, 90', 2023, red. Ivan Ramljak

Stotine promrzlih i izgladnjelih ljudi plutaju na brodovima usred Mediterana bježeći od rata. Scene koje smo navikli gledati na vijestima u posljednje vrijeme. Ali, godina je 1944. i izbjeglice bježe iz Europe u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28 000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. Ovo je pričao njima.

20:15 DOSJE LABUDOVIĆ: CINÉ-GUERRILLAS, dokumentarni, Srbija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Katar, 94′, 2022, red. Mila Turajlić

Film vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. „Ciné-Guerrillas“ nas uvodi u medijsku bitku koja se odvijala tijekom Alžirskog rata za nezavisnost u kojem je filmski medij mobiliziran kao oružje političke borbe protiv kolonijalizma.


SRIJEDA, 4. listopada 2023.

19:30 PRIJATELJSTVO S TROKUTOM, dokumentarni, Hrvatska, 41′, 2019., red. Vladimira Spindler

S namjerom da dozna kakav je Vladimir Dodig Trokut zapravo i pronikne u osobu iza umjetničke persone, redateljica ulazi duboko i otkriva osebujni svijet fascinantnog konceptualnog umjetnika, sakupljača umjetnina i donatora. Tijekom snimanja njih dvoje postaju prijatelji, a film se odmiče od klasičnog biografskog prikaza umjetnika te kroz prizmu nastalog prijateljstva donosi intiman pogled na umjetnikovu svakodnevicu i priču o nekom drugom Trokutu, kojeg je malo tko imao priliku upoznati.


ČETVRTAK, 5. listopada 2023.

19:30 PETER VON KANT, drama, Francuska, 85', 2022, red. François Ozon, gl. Denis Ménochet, Isabelle Adjani, Stefan Crepon

Peter von Kant uspješan je i slavan redatelj koji živi sa svojim asistentom Karlom kojeg voli ugnjetavati i ponižavati. No, uskoro zahvaljujući svojoj dobroj prijateljici i velikoj glumici Sidonie on upoznaje i zaljubljuje se u Amira, naočitog mladića skromnog podrijetla. Peter mu ponudi zajednički boravak u njegovom stanu te pomaže Amiru prilikom začetka njegove glumačke karijere. Nekoliko mjeseci kasnije Amir postaje zvijezdom te suočen sa slavom, prekida s Peterom koji je prisiljen po prvi put suočiti se sa samim sobom.


PETAK, 6. listopada 2023.

19:30 CARAVAGGIOVA SJENA (L'ombra di Caravaggio), biografska povijesna drama, Italija, Francuska, 120', 2022, red. Michele Placido, gl. Riccardo Scamarcio, Louis Garrel, Micaela Ramazzotti

Italija, 1600. Michelangelo Merisi (Riccardo Scamarcio), poznat kao Caravaggio, izgledom je subverzivan umjetnik – spreman  na sukob, redovit gost taverni i dama s ulice, zapuštene kose, pomalo anarhičan, te u kontinuiranoj potrazi za ženskim i muškim licima koja predstavljaju istinu i poniznost njihovih života. Njegov stil ne slijedi dogme o predstavljanju Svetoga koje je postavio Tridentski sabor. Papa Pavao V. (Maurizio Donadoni) otkriva da umjetnik kao modele za prikaze svetaca, koristi lopove, prostitutke i skitnice. Zatim odlučuje angažirati tajnog agenta zvanog L'Ombra (Louis Garrel) da istraži istinu o Caravaggiu. Nesretnik će pronaći utočište kod plemkinje Costanze Colonne (Isabelle Huppert) čekajući Papinu milost koja će mu omogućiti da izbjegne odrubljivanje glave kao kaznu za ubojstvo svog prijatelja – suparnika Ranuccija.


SUBOTA, 7. listopada 2023.

18:15 DOSJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI, dokumentarni, Srbija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Katar, 100', 2022, red. Mila Turajlić

Film vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i prikazuje zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

20:15 BESKRAJNA LJUBAV (L’immensità), drama, Italija, 99’, 2022, red. Emanuele Crialese, gl. Penélope Cruz, Vincenzo Amato, Luana Giuliani

Smještena u Rim 1970-ih, radnja filma prati obiteljsku dinamiku bračnog para – Clare (Penélope Cruz), neraspoložene španjolske iseljenice i Felicea, poslovnog čovjeka koji Claru vara sa svojom tajnicom te njihove djece Adriane, Gina i Diane. Najstarije dijete, dvanaestogodišnja Adriana doživljava rodnu disforiju, identificira se kao dječak i nosi ime Andrea, a nakon što se zaljubi u djevojku Saru, Andrea i majka Clara dodatno se zbližavaju u novonastaloj situaciji, pritisnuti osjećajem nepripadanja u vlastitom životu.

 

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija

Cijena ulaznice u redovitom programu: 4 € (2 EUR za studente, učenike i umirovljenike – popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina)

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:

1. online na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak – petak 11 – 19, subota i nedjelja 11 – 18 i sve do početka projekcije (4 €; učenici, studenti i umirovljenici: 2 EUR – popust pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja se zatvara 1 sat prije početka projekcije): www.kinometropolis.eu/o-nama

Program se odvija uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a.