[Zbirke] Kristina Restović

 

[Zbirke] Kristina Restović

Već se polako navikavamo gledati gotovo nestvarne prizore pustih ulica svjetskih metropola, ali i manjih gradova, koji inače u ovo vrijeme već vrve turistima. Danas na tim istim ulicama nema čak ni slučajnih prolaznika. Prazne su i terase kafića po gradskim rivama i „špicama“...

U posljednjih nekoliko godina, splitska grafičarka Kristina Restović tematizira u svojim radovima fenomen rastućeg broja turista u hrvatskim gradovima. Triptih pod nazivom „Turisti u dubokom tisku“, u tehnici bakropisa, prikazuje kolone i grupe turista, čestu pojavu u svakodnevici njezinog rodnog grada. No, grad je naknadnim procesom grafičke dorade potpuno izbrisan, ostavljajući svoje posjetitelje u apstraktnom prostoru, oslonjene samo na vlastite sjene.

Tradicionalna tehnika dubokog tiska s jedne strane podrazumijeva zanatsku ozbiljnost, dok s druge strane priziva zrno novinske reprodukcije. Ovim djelom autorica istražuje sam medij grafike eksperimentirajući s tradicionalnim grafičkim tehnikama i digitalnim medijima, a odabirom motiva zadire u aktualne teme svakodnevice koje je okružuju i intrigiraju. Kristini Restović 2016. godine na 7. hrvatskom trijenalu grafike dodijeljena je nagrada Muzeja suvremene umjetnosti.