Katalog izložbe Katarine Ivanišin Kardum „Isto nebo“

 

Katalog izložbe Katarine Ivanišin Kardum „Isto nebo“

Izložba pod naslovom „Isto nebo“ prvo je samostalno predstavljanje u Muzeju suvremene umjetnosti te ujedno i prvo prezentiranje najnovijih crteža i slika nastalih kao rezultat terenskih istraživanja oblika reljefa geografskog prostora planinskih masiva Dinarida i Prokletija tijekom protekle dvije godine Katarine Ivanišin Kardum, autorice koja se kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse i čiji rad pratimo niz godina. 

Njezina „metafora nežive prirode”, slikarski triptih Still Landscapes III, 2014., izvrsna kompozicija s prikazom diorama iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku u kojima je propitivala „uvjetovanost same prirode u kulturnim diskursima” koristeći se starim i novim fotografijama muzejskih interijera te ih prenoseći u slikocrteže velikih formata, zahvaljujući otkupnoj nagradi na natječaju za suvremenu umjetnosti 2015. godine nalazi se i u fundusu našeg muzeja. Katarina se odazvala i našem pozivu na suradnju na projektu FB misao na dan, kada smo u jeku izolacije i zatvorenosti Muzeja za javnost u pandemijskoj 2020. godini svakodnevno predstavljali recentne radove umjetnika na našoj Facebook stranici. Katarina je tada predstavila svoje pejzažne minijature, eksperimentalne monotipije Pogled na Medvednicu u zrcalu, vraćajući se „meditaciji prozora”, temi koja ju je zaokupljala na počecima stvaralaštva.

Ciklusom Isto nebo Katarina Ivanišin Kardum nastavlja svoje promišljanje i proširivanje tematike suvremenog pejzažnog slikarstva, teme koja danas sve više i više dolazi u fokus javnosti zbog iznimno brzih i opasnih klimatskih promjena kojima svjedočimo i koje nas potiču na osvješćivanje neizbježne i neraskidive povezanosti čovjeka i prirode, prirode koja nas ugrožava i koja je istovremeno rješenje brojnih naših problema. Katarina Ivanišin utočište od pandemije i potresa pronašla je u kamenim masivima planina, otkrivajući njihovu „mineralošku snagu” o kojoj je s toliko životne i umjetničke snage govorio i Joseph Beuys.

Kustosica izložbe: dr.sc. Snježana Pintarić, Voditeljica zbirke slikarstva MSU

 

# Document: Format: Size:
Katarina Ivanišin Kardum: Isto nebo pdf 1.29 MB