Dani estonskog kazališta

 

Dani estonskog kazališta

10.06.2022 - 12.06.2022 / Dvorana Gorgona

U sklopu ovogodišnjeg Ljeta u MSU Eurokaz, u suradnji s MSU, organizira gostovanje tri vrhunske predstave kazališta Vaba Lava iz Tallinna u Estoniji, jednog od najzanimljivijih suvremenih kazališta baltičke regije. Riječ je o vizualno atraktivnim predstavama, snažnog inovativnog izričaja, s temama koje zapanjuju svojom iznimnom relevantnošću zbog trenutne geopolitičke situacije koja s pravom uznemirava to područje.

***

Prva predstava koju će Eurokaz 10. lipnja predstaviti zagrebačkoj publici je ERROR 403 (režija: Nikolai Halezin i Natalia Kalida). Predstava nesmiljeno govori o prvoj dokumentiranoj žrtvi revolucije u Bjelorusiji - Aleksandru Taraikovskom. Aleksandar je poginuo tijekom masovnog prosvjeda koji je započeo nakon lažiranih predsjedničkih izbora 10. kolovoza 2020. godine.

34-godišnji Taraikovsky ubijen je u centru Minska nakon što ga je policajac poslan da rastjera prosvjednike, pogodio sačmaricom u prsa.

Glavni lik predstave, međutim, nije Taraikovsky, već njegov ubojica Nikita, pripadnik specijalne jedinice Almaz, koji je, bez neke jasnije naredbe, ispalio smrtonosni hitac. Almaz je posebna jedinica za borbu protiv terorizma bjeloruskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Halezin i Kaleida redatelji su vezani uz umjetničku grupu Belarus Free Theatre koju je New York Times proglasio najznačajnijim disidentskim kazalištem na svijetu.

***

11. lipnja slijedi predstava Imala sam bratića koju je realizirao redatelj Valters Sīlis u suradnji sa dramaturginjom Rasom Bugavičute - Pēce. Rasa je napola Latvijka, napola Litvanka. Ovo je priča o njoj i njezinom litavskom rođaku Deimantasu, s kojim je odrasla. Ona je postala spisateljica, a on jedna od vodećih osoba u kaunaškoj mafiji. 2015. godine ubila su ga dvojica do danas nepoznatih estonskih muškaraca, s razlozima koje je teško, a i relativno lako naslutiti. Imao je 27 godina.

***

Treća predstava ciklusa, 12. lipnja je Dvije garaže (režija: Elmars Senkovs). Riječ je o urnebesno smiješnoj priči s elementima dokumentarnog teatra o estonskoj svakodnevnici. Četiri momka troše vrijeme u dvjema post-sovjetskim garažama, dijeleći svoje najdublje misli i životnu filozofiju u potrazi za srećom.

Tijekom izvedbe publika će moći saznati odgovore na važna pitanja kao što su: kako napraviti nešto korisno od starih plastičnih boca? Kako prestati pušiti? Tko misli brže - Estonac ili Latvijac? Kako osvojiti žensko srce ako imate samo komad papira? Koju filozofiju vezati uz praznu pastu za zube?

 

U popratnom programu, na sam dan otvaranja, Estonsko društvo pisaca upoznat će nas s estonskom suvremenom kazališnom i dramskom praksom, ali i s društvenim, političkim i civilizacijskim, pa i tehnološkim dosezima te, Hrvatskoj javnosti relativno nepoznate, zemlje koja je posljednjih desetljeća napravila nevjerojatan napredak na svim životnim područjima.

Sve predstave simultano se prevode na engleskom jeziku.

 

Program

petak, 10. lipnja u 17:30 sati, dvorana Ekstenzija                                                                                                                   

RAZGOVOR O ESTONSKOM TEATRU, DRAMI, DRUŠTVU, POLITICI, CIVILIZACIJI, UGROZAMA u suradnji s Estonskim društvom pisaca uz sudjelovanje kritičara i dramatičara: Madli Pesti, Martin Algus, Liis Aedmaa, Mari-Liis Lill & Priit Põldma

petak, 10. lipnja u 20:00 sati, dvorana Gorgona   

TEATAR VABA LAVA, TALLINN: ERROR 403

subota, 11. lipnja u 20:00 sati, dvorana Gorgona                                                                                                                        

TEATAR VABA LAVA, TALLINN: Imala sam bratića

nedjelja, 12. lipnja u 20:00 sati, dvorana Gorgona                                                                                                                        

TEATAR VABA LAVA, TALLINN: Dvije garaže

 

Vaba Lava (Otvoreni prostor), Tallinn

Scenska je produkcijska kuća osnovana u svibnju 2010. sa svrhom pružanja različitih mogućnosti estonskim nezavisnim, inovativnim izvođačkim udrugama uz poticanje međunarodne suradnje putem koprodukcija, radionica, seminara, festivala. Umrežena je sa sličnim nezavisnim institucijama i kazalištima u inozemstvu.

Vaba Lava ima dva kazališna centra u Estoniji, Vaba Lava Tallinn otvorena je 2014. i Vaba Lava Narva 2018.

To je dinamična organizacija s administrativnim i tehničkim pogonom, a umjetničke odluke donose međunarodni kustosi. Kustos određuje temu programa za dvije godine. Trenutno je kustos Harald Rosenstrom iz Norveške. Bivši kustosi bili su 2019/21 Marius Ivaškevičius (LT), 2017/19 José Alfarroba (FR), Tristan Barani (FR), 2015/17 Madli Pesti (EST) Thomas Frank (AU), 2014/5 Oleg Lojevski (RUS), Madis Kolk (EST).

Vaba Lava otvorena je najrazličitijim izvedbenim estetikama od inovacija unutar kanona psihološkog realizma, do dokumentarnog teatra naglašenog i neposrednog društvenog angažmana, a takve su u osnovi sve tri predstave izabrane za zagrebačku selekciju.

 

Ulaznice za predstave 10. 6. i 12. 6. – 50 kn i mogu se kupiti na blagajni MSU i preko ulaznice.hr

Ulanice za predstavu 11. 6. - 79 kn i obuhvćaju cijeli paket LJETA U MSU – koncert, izložbe, performans, i predstava