MSU na dodir - prošireni postav izložbe „Zbirka kao glagol“ prilagođen slijepim i slabovidnim osobama

 

MSU na dodir - prošireni postav izložbe „Zbirka kao glagol“ prilagođen slijepim i slabovidnim osobama

15.12.2022 - 09.07.2023 / MSU, 1. kat

* Izložba se produžuje do 9. 7.

Od 15. prosinca 2022. umjetnička djela u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb postaju dostupna na dodir u sklopu projekta BEAM UP.

MSU Zagreb obogatio je izložbeni postav ciklusa „Zbirka kao glagol", čije su izložbe bazirane na fundusu Muzeja, ponudom za slijepe i slabovidne osobe koja je zanimljiva i videćim osobama. Taktilni doživljaj umjetničkih djela čiji su originali od neprocjenjivog značaja za hrvatsku suvremenu umjetnost sada je zastupljen taktilnim modelima, reljefima i replikama, uz legende na uvećenom i Braillevom tisku te audio deskripcije.

Postav prilagođen osobama s oštećenjima vida rezultat je višegodišnjeg projekta BEAM UP (Blind Engagement in Accessible Museum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u pristupačne muzejske projekte) koji se vodi geslom „sa slijepima za slijepe". Naime, usporedo s partnerskim institucijama u Italiji i Irskoj, u Hrvatskoj je u jesen 2020. formirana lokalna stručna skupina koju čine kustosice MSU-a, osobe s oštećenjima vida i stručnjakinja za oštećenja vida. Skupina je sastavila konačni odabir djela za prilagodbu unutar postava ciklusa „Zbirka kao glagol“, odredila način njihove prilagodbe te savjetovala kako djela predstaviti kroz posebno osmišljen i izrađen audiovodič.

Otvorenje proširenog postava ciklusa „Zbirka kao glagol“ održat će se u četvrtak, 15. prosinca 2022. u 14 sati. Posjetitelje očekuje vodstvo na kojem će okupljeni imati priliku taktilno doživjeti replike, taktilne modele i reljefe napravljene po uzoru na originalna djela, od grafita Igora Grubića „we build the museum, the museum builds us“ do „Ruševine" Ivana Kožarića preko „Malampije" Eugena Fellera pa sve do konceptualnog rada Mladena Stilinovića. Prilagodbe suvremenih umjetničkih djela, nerijetko izvedenih atipičnim materijalima i tehnikama, kao i u različitim medijima, zaista je eksperimentalan projekt u koji smo, tijekom trajanja rado uključivali brojne suradnike ne bi li konačni produkt bio što kvalitetniji, a posjet osobama oštećenog vida MSU-a što cjelovitiji doživljaj. Pozivamo posjetitelje da po završetku posjeta ispune evaluaciju prilagodbi postava s istim ciljem, koja će se moći ispuniti i online putem. Prilagodbe prati audiovodič koji, osim što sadrži informacije o djelu, vodi taktilni doživljaj posjetitelja i usmjerava njihovo kretanje prostorom. Dostupan je na recepciji u obliku MP3 uređaja ili putem aplikacije Navilens na mobilnim uređajima Android i iPhone korisnika, posebno prilagođene slijepim osobama. Na recepciji je također moguće preuzeti poveze za oči, ukoliko i videće osobe žele iskusiti usmjereniji taktilni doživljaj.

Od siječnja 2023. posjetitelje očekuju vodstva koje će provoditi kustosice projekta te slijepi i slabovidni članovi lokalne radne / stručne skupine, namijenjena i osobama s oštećenjima vida i videćim osobama. U sklopu prilagodbe MSU-a slijepim osobama osiguran je pristup Muzeju preko platoa na južnoj strani, uz Aveniju Dubrovnik. Za grupne posjete molimo kontaktirati Danielu Bilopavlović Bedenik na daniela.bilopavlovic@msu.hr ili na broj 091 244 3842.

Projekt Beam Up / PRISTUP provodi se od 1.10.2020. do 30.9.2023. i financira se iz programa Kreativna Europa i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Članovi lokalne stručne skupine: vanjski suradnici Andrej Hatar, Kristina Krsnik, Valentina Nemet, Vinko Zrinščak te kustosice MSU-a Daniela Bilopavlović Bedenik, Renata Filčić i Ana Škegro

Produkcija replika, taktilnih modela i crteža: Hrvatski savez slijepih, Odjel zaštite i restauracije građe MSU-a, Hrvoje Spudić, Alan Vlahov

Audiovodič: MSU, Centar za audiodeskripciju

Tehnička podrška: Dalibor Cicvara, Davor Filipčić, Sanela Tepić, Ivan Tudek, Filip Zima

Stručni savjet za prilagodbe radova Ivana Kožarića: Radmila Iva Janković

 

* fotografije: Ela Domitrović