Postav u trajanju: Zbirka kao glagol

 

Postav u trajanju: Zbirka kao glagol

05.04.2022 - 31.12.2022 / MSU, 1. kat

Ciklus izložbi Zbirka kao glagol predstavlja novi postav u trajanju Muzeja suvremene umjetnosti kojeg timski radimo kako bismo redefinirali poimanje muzeja i društveni kontekst u kojem se nalazi. Izložbe nisu dovršen projekt, nego je riječ o procesu i brzoj reakciji na zbivanja koja nas okružuju. Naziv ciklusa nadahnut je pjesmom slovenskog pjesnika Borisa A. Novaka „Sloboda je glagol“.

 

Znamo da na tom svijetu „samo mijena stalna jest“, ali možda nam se čini da je postala odveć nagla. Usto, neprestano smo u nekoj krizi: ekološkoj, migrantskoj, ekonomskoj, osobnoj. I prije nego što se oporavimo od tekuće krize, za vrat nam puše nova. Ne stižemo sabrati što nam se sve promijenilo – jer i vrijednosti, taj negdašnji temelj kulture, nepovratno su nam poljuljane. Valja pritom istaknuti društvenu činjenicu – kriza je način na koji se održava kapitalizam.

Poslije ratova devedesetih, ponovno smo svjedoci krvavih sukoba na europskom prostoru. Muzej nije vanvremenska institucija, naprotiv mora imati stav. Nije dovoljno reći da osuđujemo grozote, nego moramo pokušati zamisliti bolje društvo tako da otvorimo svoja vrata za dijalog i sudjelovanje što šireg kruga ljudi kojima je stalo do promjene.

Motiv koji se provlači kroz ovaj projekt – „mi gradimo muzej, muzej gradi nas“ – osmislio je umjetnik Igor Grubić.

Više o izložbi