Performans - Mario Matoković: Dominacija

 

Performans - Mario Matoković: Dominacija

09.07.2022 - 09.07.2022 / Dvorana Gorgona

Performans osječkog umjetnika Marija Matokovića pod nazivom „Dominacija“. Na izvedbenoj razini tijekom performansa autor će se podvrgnuti tzv. „Spanish water torture“, obliku mučenja koji se koristio u doba inkvizicije. Prilikom torture mučenici su bili privezani za postolje kako se ne bi mogli micati te bi im hladnu ili vruću vodu direktno kapali na određeni dio tijela, najčešće na čelo na područje između očiju. Žrtve su u tome slučaju podređene gledanju padajuće kapljice te se zbog kontinuiteta kapanja najčešće javljao gubitak razuma jer je sama tortura usmjerena na potenciranje i iritiranje psihološkog sustava. Ova izvedba dio je programa Umjetničkih akcija i performansa ovodišnjeg Ljeta u MSU. 

„Problematiziranjem egzistencije i egzistencijalnog prostora rad se na direktan način bavi pozicijom tijela kao fundamenta na temelju kojega je rad nastao, ali i načina na koji se pojedinci odnose prema velikoj zajednici nauštrb vlastite dopadnosti ili koristi te u konačnici zadovoljavajući nemoralnu potrebu za vlastitim profitom. Recentna zbivanja koja zadiru u moralno i ustavno pravo svakog pojedinca, zbog navedenog bivaju podređena nečijem interesu, a prava na kretanje, mišljenje, krov nad glavom, pitku vodu i slično bivaju degradirana. Kritične situacije u konačnici često rezultiraju „hitnim“ okupljanjem „stručnog stožera“ čiji sastanci ne ponude rješenje već polu-zaključke koji ostavljaju zajednici da prosudi što i kako dalje, najčešće reakcija izostaje ili traje vrlo kratko, čitaj bezuspješno. Kako vrijeme dalje odmiče, zgrade se urušavaju, dijelovi otpadaju, krov nad glavom nemaju svi, a sloboda kretanja je upitna. Rad propituje tišinu odnosno probleme koji neprestanim ponavljanjem dovode do točke prelijevanja, te se postavlja pitanje jesu li tome krivi samodopadni pojedinci ili društvo kojemu je šutnja postala normalnost!?“ 

O autoru: 
Mario Matoković rođen je u Osijeku 1985. godine. Diplomirao je 2010. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na Odsjeku za likovnu umjetnost. Profesionalno se bavi umjetničkom djelatnošću u području suvremene vizualne i likovne prakse kroz medij grafike, videa, instalacije te umjetničke fotografije. Izlagao je na brojnim domaćim i nekoliko međunarodnih izložbi. Sudjelovao na više umjetničkih radionica i projekata u domovini i inozemstvu. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Finalist nagrade Radoslav Putar, nagrade za mlade umjetnike do 35 godina u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost. Godine 2017. nagrađen je 3. nagradom na „5. Biennalu suvremene umjetnosti u Novorossyisku“ u Rusiji za rad „Zastava“, a 2018. je nagrađen „Ex Aeuqo“ nagradom na 26.slavonskom Biennaleu u Osijeku. Inicijator umjetničke rezidencije u sklopu projekta MMML Studija koji je zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja u vidu kratkih umjetničkih rezidencija, ali i projekata koji doprinose unapređenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Živi i radi u Osijeku.

Program Umjetničkih akcija i performansa ostvaren je uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Mario Matoković: Dominacija
Dvorana Gorgona, subota, 9. srpnja u 18 sati.