Programi za djecu, mlade i odrasle

 

Programi za djecu, mlade i odrasle

MSU edukacija kontinuirano provodi programe za sve dobne skupine. Raznovrsnim kreativnim radionicama, interkativnim vodstvima, interdisciplinarnim programima, šetnjama, susretima s umjetnicima, ali klubovima mladih i odraslih koji regularno djeluju pri muzeju - nastojimo inspirirati, osvijestiti i osnažiti. Niže dolje proučite koje programe provodimo za našu publiku.

ZA DJECU I OBITELJI

KreARTivke

Subotama u prijepodnevnim satima organiziramo kreativne likovne radionice za djecu u dobi od 6 do 14 godina. Radionice su vezane uz određena umjetnička djela iz fundusa Muzeja, ili pak uz radove na izložbama, te pružaju zabavno i edukativno iskustvo našim najmlađim posjetiteljima.

*Sudjelovanje na subotnjim radionicama u terminu od 11.30 do 13.00 sati je besplatno. Aktualne termine pretražite upisom „KreARTivka“ u našu tražilicu ili na popisu događanja na linku.

Idemo na Vrhovec

Kreativne radionice subotama se u prijepodnevnom terminu od 11 do 12:30 sati održavaju i u Zbirci Richter, donaciji arhitekta Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter Gradu Zagrebu na adresi Vrhovec 38. Ovisno o ciklusu, radionice su namijenjene djeci u dobi od 3 do 6 ili 6 do 10 godina. Tematski ciklusi radionica posvećeni su određenim umjetničkim djelima iz Zbirke Richter, odnosno inspirirani stvaralaštvom Vjenceslava Richtera ili se na drugi način nadovezuju na njegov opus s ciljem poticanja mašte kod naših najmlađih posjetitelja, kao i promišljanja o različitim pogledima na svijet oko nas.

* Sudjelovanje na subotnjim radionicama u terminu od 11 do 12.30 sati je besplatno, a prijave su obavezne. Aktualne termine pretražite na popisu događanja na linku.


Mali i veliki

Stvaramo programe za djecu, ali i publiku svih generacija - kako bi se igrali, istraživali i razvijali svoj angažman u umjetnosti. Naše su aktivnosti osmišljene tako da budu korisne svima; od redovitih posjetitelja muzeja do onih obitelji kojima je prvenstveno cilj zajedništvo svih članova obitelji.

Program je namijenjen svim članovima obitelji, različite dobi koji ravnopravno sudjeluju u organiziranim vodstvima i radioničkim aktivnostima vezanim za izložbeni program MSU-a s ciljem razvijanja interesa za umjetnost i poticanja zajedničkog djelovanja svih dobnih skupina. Održava se prvim subotama u mjesecu.

* Održava se prvim subotama u mjesecu u terminu od 11.30 do 13.00 sati. Cijena sudjelovanja je 8 eura (obiteljska ulaznica). Aktualne termine pretražite upisom „Mali i veliki“ u našu tražilicu ili na popisu događanja na linku.


draMSU

Cjelogodišnji dramsko-medijacijski program s voditeljicom Jelenom Kovačić kojim MSU nastoji razvijati razumijevanje suvremene umjetnosti, ali i poticati zapažanje i promišljanje okruženja u kojem živimo, čemu su umjetnički radovi iz zbirke Muzeja poticaj. Kritičkim promišljanjem i interpretacijom muzejske zbirke, institucije i njenog okruženja, želimo ukinuti pasivnu konzumaciju umjetnosti, ali i drugih sadržaja. Programi poput draMSU našu će najmlađu publiku težiti učiniti angažiranim sudionicima muzejsko-društvenih procesa kroz dramsko-kreativan rad.

*Program se odvija četvrtkom uvečer za djecu i mlade od 7 do 15 godina. Upisi su mogući do popunjenja grupa. Za više informacija i upise molimo pisati na edukacija@msu.hr.

 

MSU kamp

Muzej suvremene umjetnosti tijekom školskih praznika organizira edukativno-kreativan program pod nazivom MSU ljetni kamp namijenjen djeci od 6 do 12 godina. Djecu očekuje raznolik edukativan program koji uključuje susrete s originalima umjetničkih djela, tematska vodstva, kreativne likovne radionice te dramsko-plesne radionice.

*Program se odvija školskim praznicima od 9.00 do 13.00 ili do 17 sati. Upisi su mogući do popunjenja grupa.

 

ZA MLADE

MSU otvoren mladima

MSU otvoren mladima je edukativni projekt Muzeja suvremene umjetnosti namijenjen mladima koji se nalaze u procesu osobnog i profesionalnog formiranja, u kojem važno mjesto imaju obrazovne institucije. Posebno je osmišljen za studente Filozofskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta te za mlade koji su zainteresirani za područje umjetnosti i kulturne baštine koji će pohađanjem radionica iz prve ruke steći znanja o tome kako se, primjerice, kreiraju programi, što znači obrada građe i drugi „nevidljivi“ muzeološki poslovi. Cilj projekta „MSU otvoren mladima“ je ostvariti iskustveno učenje kroz neformalno obrazovanje te potaknuti razvoj stručnih kompetencija mladih u sektoru kulture.

Projekt su osmislile Lora Rajčić, magistra povijesti umjetnosti i sociologije, i Ivana Završki, magistra francuskog jezika i književnosti i povijesti umjetnosti.

* Program se provodi jednom godišnje. Sudjelovanje je besplatno.


Klub mladih MSU

Klub mladih MSU osnovan je u lipnju 2016. u sklopu projekta “Translocal: Museum as Toolbox”, a svoj rad nastavlja i nakon završetka istoimenog projekta. KMMSU okuplja skupinu mladih osoba između 15 i 27 godina koje mentorice MSU-a educiraju o suvremenoj umjetnosti i kulturi, značaju, ulozi i radu Muzeja u današnjem vremenu, te potiču na aktivno sudjelovanje u osmišljavanju i izvedbi pojedinih programa iz različitih područja muzejskih djelatnosti. Članove Kluba povezuje znatiželja i interes za umjetnost, te kroz zajedničke aktivnosti i diskusiju raspravljaju o tome kako bi trebao izgledati jedan muzej budućnosti koji će mladim ljudima postati draga i uzbudljiva destinacija. Neke od aktivnosti Kluba su razgovori s umjetnicima, okrugli stolovi, vodstva i druge aktivnosti osmišljene od mladih za mlade. Iz posve osobnog ugla, članovi Kluba odabiru teme koje će dublje istraživati i o kojima će raspravljati nastojeći potaknuti mladu i širu publiku na reakciju ili polemiku. Projekti u kojima su sada članovi i članice Kluba do sada sudjelovali uključuju Translocal: Museum as Toolbox, Iz drugog kuta, Art Works! European Culture of Resistance and Liberation i Podcast KKMS-a. Aktivnosti Kluba moguće je pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu i Mixcloudu.

*Prijava za sudjelovanje u Klubu moguća je putem slanja motivacijskog pisma i kratkog životopisa mentorici KMMSU-a Ani Škegro na ana.skegro@msu.hr.

 

ZA ODRASLE

Nedjeljna vodstva

U predvorju Muzeja suvremene umjetnosti pozdravlja vas skulptura Ivana Kožarića – ona nije sunce i nije prizemljena, ona je – Nedjelja. Kontemplativni, meditativni ugođaj bijele boje i oblika savršene kugle naveo nas je na misao koju se trudimo ostvariti: svaki dan Nedjelja u MSU! S tim smo riječima prije godinu dana najavili postavljanje ove skulpture u predvorje na obljetnicu rođenja Ivana Kožarića. U želji da nedjelju učinimo danom za kulturu i predahom od radne svakodnevnice od 10. rujna 2023. započinjemo s nedjeljnim stručnim vodstvima po aktualnim izložbama.

*Program se provodi nedjeljom. Sudjelovanje je besplatno uz kupljenu ulaznicu za izložbu (ili sve izložbe). Pojedina vodstva omogućit će slobodan ulaz, što će biti naznačeno uz najavu svakog vodstva. Okupljanje za svako vodstvo je na recepciji Muzeja u 11.30 sati. Prijave nisu obavezne osim ako nije drukčije naznačeno uz najavu pojedinačnog vodstva. Aktualne termine pretražite upisom „vodstvo“ u našu tražilicu ili na mjesečnim popisima događanja na linku.

 

MSU tematske šetnje

Muzej suvremene umjetnosti od 2021. godine provodi šetnje gradom koje za cilj imaju otvoriti dijalog između publike i muzeja i osvijestiti slojevitost grada. Prve šetnje provedene su u sklopu izložbe Točka sastajanja: Tošo Dabac i bile su posvećene Novom Zagrebu. Šetnja Koracima grada: U ritmu Novog Zagreba geografa Pavela Gulina Zrnića otad provodimo 2-3 puta godišnje. U sklopu projekta  Adrinetbook, posvećenog digitalizaciji pokretne kulturne baštine, usporedo su razvijene tri gradske ture koje se zasnivaju na djelima iz muzejskih zbirki i arhiva. Riječ je o itinererima posvećenim međunarodnom pokretu Nove tendencije, umjetničkim intervencijama u javnom prostoru i javnim skulpturama i vizionarskim projektima Ivana Kožarića, a koji se nadovezuju se na izložbe iz fundusa MSU-a Zbirka kao glagol. Više o Adrinetbook turama dostupno je na linku.

*Šetnje se periodično provode kroz godinu. Više informacija o turama i organiziranim razgledima zatražite na edukacija@msu.hr.


Prijatelji MSU-a 

Prijatelji MSU-a cjelogodišnji je program koji okuplja osobe raznih životnih dobi koje su voljni promišljati ulogu muzeja u zajednici, iznijeti svoje konstruktivne primjedbe, želje i prijedloge kao i uključiti se u njihovu provedbu. Članovi proučavaju muzejske zbirke i sadržaje, polaze posebno pripremljena vodstva, osmišljavaju i surađuju u realizaciji muzejskih sadržaja. Glavna je tema 2022. godine bila umjetnost u javnom prostoru, a zadaća Prijatelja MSU-a zajednički odrediti kriterije za odabir rada na platou MSU-a, odabrati ga i predstaviti publici u sklopu projekta „Točka sastajanja”. Izabran je „Promatrač“ autora Marine Brletić i Srđana Laterze koji je postavljen na plato u proljeće 2023. Zajednički koncipiramo i realiziramo događaj Dan ZA umjetnost u Novom Zagrebu koji je poziv publici na promatranje umjetnosti, posjet izložbama, sudjelovanje u likovnim radionicama, igrama i druženju kako ispred Muzeja tako i u Muzeju.

* Periodično se raspisuje natječaj za upis novih članova. Voditeljica programa: Renata Filčić, renata.filcic@msu.hr
 

MSU seniori

MSU je otvorio poseban termin srijedom za seniore koji bi rado saznali više o Muzeju i njegovim zbirkama te prijepodneva povremeno provodili u ugodnim druženjima i razgovorima u Muzeju.

Program MSU seniora održava se jednom do dva puta mjesečno, a uključuje posjet izložbama Muzeja suvremene umjetnosti i upoznavanje Zbirki Muzeja. Predviđeno trajanje programa je 60 minuta. Program se ostvaruje u suradnji s Gordanom Paškvan Budiselić, umirovljenom profesoricom.

* Zainteresirani umirovljenici mogu se najaviti za dolazak na programe i primanje informacije programa MSU seniora mailom na edukacija@msu.hr.