Programi za grupe

 

Programi za grupe

Muzej suvremene umjetnosti nudi raznolike sadržaje tijekom cijele godine. Zainteresirani vrtići, škole, institucije, tvrtke, pojedinci… mogu u bilo koje doba godine zatražiti naša stručna vodstva, provedbu kreativno-edukativnih programa i MSU tematske ture. Za najavu i rezervaciju programa potrebno je kontaktirati nas barem tri dana ranije putem e-adresu edukacija@msu.hr za vodstva, odnosno, 7 dana ranije za radionički program. 

Cjenik programa dostupan je na linku.

STRUČNA VODSTVA

Kustosi MSU-a i posebno obučeni vodiči provest će vas muzejskim postavom Zbirka kao glagol i drugim privremenim izložbama u MSU. Stručna vodstva po izložbama namijenjena su grupama od minimalno 10 osoba. Cijene se odnose na cijelu grupu (do 25 osoba), povrh pojedinačnih ulaznica za izložbu ili izložbe koju posjećujete.

 • Zbirka kao glagol

osnovno vodstvo od 60 minuta po izložbama iz zbirki Muzeja

Ciklus Zbirka kao glagol trenutno obuhvaća tri cjeline: izložbu Tužne pjesme rata, koja je nastala kao odgovor na rusko-ukrajinski rat, izložbu Drugarstvo, koja poziva na zajedništvo i solidarnost kao prijedlog rješenja za aktualne globalne krize i izložbu Budućnosti, koja čini prikaz ideja i vizija budućnosti koje su se razvijale u umjetnosti od 1960-ih do danas, ali i naglašava važnost aktivne današnjice za (bolju) budućnost.

 • Tužne pjesme rata (ciklus Zbirka kao glagol)

osnovno vodstvo od 45 minuta po jednoj od izložbenih cjelina Zbirke kao glagol

Izložba iz zbirke Tužne pjesme rata pregled je umjetničkih djela Šejle Kamerić, Ivana Kožarića, Slavena Tolja, Dalibora Martinisa… čiji su radovi postali emocionalni odjek i nositelji sjećanja, javnih i privatnih, na ratna događanja i nemire na prostoru Hrvatske i šire, kao i poziv na mir. Izložba je naziv dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti.

 • Drugarstvo  (ciklus Zbirka kao glagol)

osnovno vodstvo od 45 minuta po jednoj od izložbenih cjelina Zbirke kao glagol

Izložba iz zbirke Drugarstvo predstavlja neka od najznačajnijih djela suvremene umjetnosti u Hrvatskoj: obuhvaća djela iz zbirki MSU-a, umjetničkih kolektiva poput EXAT 51, Gorgona, Grupe šestorice autora te radove umjetnica i umjetnika poput Vere Fischer i Andreje Kulunčić koje su realizirale u suradnji s raznim zajednicama. U sklopu izložbe nalazi se i Atelijer Kožarić, privatno-javni prostor koji posjetiteljima nudi nesvakidašnju prisnost kakvu je u umjetničkim institucijama inače teško doživjeti. Drugarstvo otvara teme solidarnosti i zajedništva te uloge umjetnosti i muzeja u poboljšanju svijeta.

 • Budućnosti (ciklus Zbirka kao glagol)

osnovno vodstvo od 45 minuta po jednoj od izložbenih cjelina Zbirke kao glagol

Predstavljajući vodeće hrvatske i međunarodne umjetnike 20. stoljeća, izložba iz zbirke naziva „Budućnosti“ propituje kakve su se ideje i vizije budućnosti razvijale u umjetnosti od 1960-ih do danas. Pregledom stvaralaštva od 1960-ih umjetnika okupljenih oko pokreta Novih tendencija, koji je bio vođen idejom spajanja umjetnosti, znanosti i tehnologije (Vjenceslav Richter, Vladimir Bonačić, Jesús Rafael Soto, Otto Piene...), do umjetničkih radova koji upućuju na nužnost popravljanja prirodnih i društvenih odnosa, narušenih stalnim napretkom i razvojem  tehnologije (Fokus grupa, Nika Radić, Maja Smrekar…), izložba nastoji osvijestiti važnost naše aktivne uloge u spašavanju vlastite budućnosti.

 • MSU početnica

posebno pripremljeno vodstvo od 45 minuta za najmlađe

Interaktivno vodstvo muzejskim postavom Zbirka kao glagol namijenjeno djeci predškolske dobi i učenicima prva četiri razreda osnovne škole koje pruža jedinstven prvi susret s pojedinim radovima iz naše zbirke.

 • Vodstva uz povremene izložbe

vodstvo od 45 minuta po nekoj od privremenih izložbi

Aktualne izložbe provjerite na linku.

 • Ekskluzivno vodstvo

vodstvo prema željama zainteresiranih

Program se organizira sukladno željama naručitelja. Zainteresiranima se uz stručno vodstvo nudi piće ili kolači prije ili poslije razgledavanja kao i MSU suvenir.

 

KREATIVNO-EDUKATIVNI PROGRAM

U sklopu naših kreativno-edukativnih programa učimo i iznova interpretiramo umjetnička djela brojnih umjetnika. Praktičnim radom potičemo eksperimentiranje s različitim tehnikama i materijalima, razvoj kreativnosti, kritičkog mišljenja s ciljem ostvarivanja dubljeg razumijevanja suvremene umjetnosti. Važno nam je da je iskustvo u muzeju za njegove sudionike inspirativno, ali da ih isto tako učimo suradnji, komunikaciji i drugim životnim vještinama. Programi mogu biti prilagođeni različitim uzrastima i nivoima znanja, za grupu od najmanje 10 osoba.

 • MSU avantura

kreativno-edukativni program od tri školska sata koji potiče na umjetničko stvaralaštvo potaknuto našim eksponatima

MSU avantura je umjetničko-edukativni program koji provodimo u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb s ciljem približavanja umjetnosti i kulture djeci i mladima kroz susrete s originalima umjetničkih djela. Obuhvaća stručno vodstvo kroz postav izložbe prilagođeno dobi, stvaralaštvo inspirirano umjetničkim djelima za koji je MSU pripremio potreban radionički materijal i završnu prezentaciju znanja i iskustva kreativnog rada učenika.

 • Art ² ili Art na kvadrat

kreativno-edukativni program od 90 minuta koji dubinski istražuje određeni aspekt suvremene umjetnosti

Umjetničko-edukativni program posvećen tek nekolicini umjetničkih radova koje se dubinski istražuje sa sudionicima. Program obuhvaća formalnu analizu djela, propitivanje umjetničkog medija i tehnika, razvijanje emocionalnog odnosa prema umjetničkom djelu i imaginaciju, kao i pobliže razumijevanje povijesnog, kulturnog i društvenog konteksta u kojima su umjetnička djela stvorena. Ovakav fokusiran pristup daje veći uvid u umjetničke tehnike, kontekst i umjetničke prakse kako bi se omogućilo bolje razumijevanju značenja i utjecaja umjetničkih izraza.

 

MSU TEMATSKE TURE

MSU je razvio program tura kojima napušta muzejsku zgradu i vodi posjetitelje u zanimljive obilaske Zagreba posvećene suvremenim umjetnicima, umjetničkim grupama i umjetničkim pravcima, razvijenima u sklopu projekta Adrinetbook. Nadovezuju se na muzejski postav Zbirka kao glagol.

 • Treba ići! I.K.

novozagrebačka tura posvećena umjetniku Ivanu Kožariću

MSU tematska tura posvećena skulpturama Ivana Kožarića i još nekim, nikad realiziranim zamislima za Novi Zagreb. Krajnje odredište je Atelje Kožarić, izvanredno mjesto stalne transformacije, otvorenih procesa i ukinute hijerarhije – umjetnikov „laboratorij za oživljavanje” koji je nakon nekoliko preseljenja konačno pronašao svoju stalnu adresu u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Tura u trajanju od 60 minuta namijenjena je predškolskim i školskim grupama.

 • Art ex Machina

tura od Tehničkog muzeja do POU posvećena Novim tendencijama

Pješačka tura Art ex Machina posvećena je Novim tendencijama, najvažnijem umjetničkom pokretu iz druge polovine 20. stoljeća na ovim prostorima kojem je izvorište i sjedište bilo u Zagrebu. U turi koja se provodi od Tehničkog muzeja do nekadašnjeg sveučilišta Moše Pijade (današnjeg Pučkog otvorenog učilišta) doznat će se kako je Zagreb šezdesetih godina postao jedno od ključnih mjesta rane kompjuterske umjetnosti.

Tura u trajanju od 60 minuta namijenjena je predškolskim i školskim grupama. Preporuka je posjet vezati uz posjet izložbi Budućnosti.