Aktualne izložbe

 

IZBLIZA / UP CLOSE - Očuvanje, zaštita i konzerviranje-restauriranje modernih i suvremenih umjetničkih djela

28.05.2024. - 25.08.2024. / MSU, 3. kat

 

Izložba Izbliza omogućuje pristup modernoj i suvremenoj baštini iz novoga kuta i nudi pogled „iza scene“, pokazujući procese istraživanja, zaštite i konzervatorsko-restauratorskih zahvata na odabranim djelima iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU), Moderne galerije u Ljubljani (MG+MSUM), Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki i Ateljea Vasko Lipovac u Splitu.    

  PROČITAJ VIŠE

Teuta Gatolin: Krhke tvari

22.05.2024. - 16.06.2024. / MSU, 3. kat

 

Umjetnička praksa Teute Gatolin istražuje teme brige, ekološke održivosti, tehnologije i industrijskog naslijeđa, pri čemu integrira različite medije – od tradicionalne „ručne“ izrade objekata šivanjem, do vještog korištenja umjetne inteligencije u svrhu ispitivanja odnosa „ljudskog“ i „artificijelnog“. Predstavljena djela procesualnog su karaktera, a jedinstveni likovni jezik umjetnica mlađe generacije stvara polazeći od konteksta koji preuzima iz suvremenih kritičkih teorija, oblikujući ih u složene vizualne i zvučne narative. 

  PROČITAJ VIŠE

Marko Tadić: Heliopolis

17.05.2024. - 20.10.2024. / Parco Arte Vivente, Torino

 

U petak, 17. svibnja, u Parco Arte Vivente (PAV) u Torinu otvara se izložba Marka Tadića „Heliopolis“, prema kustoskoj koncepciji Marca Scotinija. Izložba „Heliopolis“ je posebno osmišljena za PAV i uspostavlja dijalog između radova Marka Tadića i Vjenceslava Richtera, koji su nastali kao rezultat višegodišnjeg umjetničkog istraživanja. Ovim izložbenim projektom, Marko Tadić ponovno iščitava povijest jugoslavenskog socijalističkog modernizma, uspoređujući je s praksama velikih autora koji su djelovali krajem 1950-ih u Hrvatskoj, koristeći metodologiju koja nastoji „natjerati Povijest da započne onime što je Povijest odbacila“ – riječima Waltera Benjamina, koji citira Goncourta.

  PROČITAJ VIŠE

Kinematografije otpora: Milica Rakić – Crvena, da te nema…

16.05.2024. - 23.06.2024. / MSU, Black Box

 

Revolucionarka kodnog imena Crvena središnja je protagonistica eksperimentalnog filma Milice Rakić naslovljenog Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti. Riječ je o osujećenoj borkinji i aktivistici, ženi u tranziciji između dvaju vremena i dvaju svjetova, zarobljenoj između neslobode i mogućnosti nove revolucije.   

  PROČITAJ VIŠE

VOLIMO UMJETNOST – izložba radova korisnika Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba

14.05.2024. - 30.06.2024. / MSU, Dvorana Školica

 

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb započeo je suradnju s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba i grupom Vjeverica 2020. godine kada je realiziran projekt Drugačiji i jednaki. 

  PROČITAJ VIŠE

DUBRAVKO SERTIĆ – DANAS JE SUTRA JUČER / OKIDAČI

21.03.2024. - 25.08.2024. / MSU, 2. kat

 

* Izložba se produžuje do 25. 8. 2024.

Izložba obuhvaća radove iz serije Flores para los muertos, Introspector i Distopijski autoportreti, a aludira na prolaznost svega, mijenu čovjeka i njegovu ugroženost i krhkost u današnjem svijetu.

  PROČITAJ VIŠE

Izložba Budućnosti / Futures

04.04.2023. - 31.12.2024. / MSU, 2. kat

 

Dva glavna pogleda na budućnost nerijetko se isključuju: prvi se temelji na progresivnom napretku i rastu, dok drugi taj napredak i rast vidi kao prijetnju planetu i svim živim bićima. Već i iz tih različitih pogleda zaključujemo kako budućnost pred nama nije jedna, nego je mogućih budućnosti – više, pa i ne govorimo o „budućnosti“, nego o – „budućnostima“. 

  PROČITAJ VIŠE

Drugarstvo / Zbirka kao glagol

07.07.2022. - 31.12.2024. / MSU, 1. kat

 

Izložba Drugarstvo druga je u nizu zajedničkog naziva Zbirka kao glagol, što ih timski radimo da bismo redefinirali poimanje muzeja i društveni kontekst u kojem se nalazi. Nakon Tužnih pjesama rata o ratu i nasilju, Drugarstvo otvara teme solidarnosti i suosjećanja, uloge umjetnosti i muzeja u poboljšanju svijeta. Riječ drugarstvo istog je korijena kao i društvo, a drugove povezuju i naklonost, suradnja, povezanost idejom ili poslom.

Zato Drugarstvo predstavlja djela iz zbirki MSU-a umjetničkih kolektiva, kao i radove umjetnica i umjetnika realiziranih u suradnji s raznim zajednicama. U rasponu od danas kanoniziranih neoavangardi do recentnih participativnih istraživanja, na izložbi 24 pojedinaca i kolektiva pokazuju kakvim se sve inovativnim načinima može pridonijeti promjeni, pa i boljitku, kako individua tako i zajednice.

  PROČITAJ VIŠE

Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol

05.04.2022. - 31.12.2024. / MSU, 1. kat

 

Prvi ciklus predstavljanja djela iz zbirke Muzeja koncipiran je kao odgovor na trenutnu situaciju, želja je za iskazivanjem solidarnosti i empatije sa zemljom koja proživljava ono što je ove prostore obilježilo ratnih devedesetih. Izložba je naziv dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti.

  PROČITAJ VIŠE