Aktualne izložbe

 

Izložba „Šum 84/94/24“, iz ciklusa „Okidači“

21.11.2023. - 10.03.2024. / MSU, 2. kat

 

Izložba Šum 84/94/24 predstavlja susret kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja iz Podgorice sa zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb fokusirajući se na razdoblje između 1984. i 1994. godine, tj. na desetljeće postojanja Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito u Titogradu.

  PROČITAJ VIŠE

Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević

09.11.2023. - 31.01.2024. / MSU, Black Box

 

Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević najnovija je izložba iz ciklusa Okidači kojim MSU poziva umjetnike, kustose i kustoske kolektive da se kritički osvrnu odnosno reagiraju na muzejski fundus. Otvara se u četvrtak, 9. 11. 2023. u 19 sati, u MSU Black Boxu. Naziv izložbe je preuzet iz citata Ivana Posavca iz razgovora koji je dao za časopis 15 Dana objašnjavajući da veliki dio njegovog fotografskog opusa, kao i onog Mije Vesovića, ne bi postojao da ih Matičević nije podržavao.

  PROČITAJ VIŠE

Sanja Iveković: Works of Heart (1970.-2023.)

15.06.2023. - 07.01.2024. / MSU, 1. i 2. kat povremenih izložbi

 

Works of Heart (1970. - 2023.) prva je sveobuhvatna muzejska retrospektiva jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica, Sanje Iveković, u njezinom gradu. Izložba u kustoskoj koncepciji Zdenke Badovinac je rezultat suradnje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Kusthallea u Beču, gdje je premijerno prikazana prošle godine. Iako dijele isti naslov, zagrebačka je izložba opsežnija i prilagođena specifičnom prostoru zagrebačkog muzeja. Izložba uključuje nove produkcije „Trudna memorija“ (Pregnant Memory) i „Izvještaj u sjeni“ (Shadow Report), veliki broj radova iz kolekcije MSU, te novi segment: arhiv pod nazivom „Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.-1982.“ koji za ovu prigodu kurira Ivana Bago, kao i presjek autoričinih aktivističkih aktivnosti.  

  PROČITAJ VIŠE

Izložba Budućnosti / Futures

04.04.2023. - 31.12.2024. / MSU, 2. kat

 

Dva glavna pogleda na budućnost nerijetko se isključuju: prvi se temelji na progresivnom napretku i rastu, dok drugi taj napredak i rast vidi kao prijetnju planetu i svim živim bićima. Već i iz tih različitih pogleda zaključujemo kako budućnost pred nama nije jedna, nego je mogućih budućnosti – više, pa i ne govorimo o „budućnosti“, nego o – „budućnostima“. 

  PROČITAJ VIŠE

Okidači - nova serija izložbi

04.04.2023. - 31.12.2023. / MSU

 

Nova serija izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, pod zajedničkim nazivom Okidači, započinje u proljeće 2023. godine. Okidači su novi segment u većem ciklusu Zbirka kao glagol, koji je nastao prošle godine kao alternativa konceptu stalnog postava muzejske zbirke. Umjesto naziva „stalni postav“, ciklusom Zbirka kao glagol, MSU svoju kolekciju prezentira kao „postav u trajanju“, podrazumijevajući da je zbirka u muzeju stalno prisutna, ali se njezine konstelacije isto tako i neprestano mijenjaju.
 
  PROČITAJ VIŠE

„Istraživači čudesnoga – radovi iz Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb“

10.03.2023. - 10.12.2023. / Infeld Haus der Kultur, Halbturn, Austrija

 

Izložba „Istraživači čudesnoga – radovi iz Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb“ objedinjuje radove 17 umjetnika i njihove opuse koji su nastajali proteklih četrdesetak godina. To su Petar Brajković, Margareta Vidmar, Dubravko Sertić, Dragutin Trumbetaš, Melita Kraus, Stjepan Bukovina, Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Željko Korošec, Simon Petkovich, Gojislav Kalapač – Goja, Ivan Švalj, Katherine L. Woznicki, Goran Stojčetović, Igor Lasić, Ljiljana Arar i Zvonko Bratić. Riječ je o umjetnicima koji stvaraju u različitim medijima, a odlikuju se instinktivnim i spontanim likovnim izrazom. 

  PROČITAJ VIŠE

Drugarstvo / Zbirka kao glagol

07.07.2022. - 31.12.2024. / MSU, 1. kat

 

Izložba Drugarstvo druga je u nizu zajedničkog naziva Zbirka kao glagol, što ih timski radimo da bismo redefinirali poimanje muzeja i društveni kontekst u kojem se nalazi. Nakon Tužnih pjesama rata o ratu i nasilju, Drugarstvo otvara teme solidarnosti i suosjećanja, uloge umjetnosti i muzeja u poboljšanju svijeta. Riječ drugarstvo istog je korijena kao i društvo, a drugove povezuju i naklonost, suradnja, povezanost idejom ili poslom.

Zato Drugarstvo predstavlja djela iz zbirki MSU-a umjetničkih kolektiva, kao i radove umjetnica i umjetnika realiziranih u suradnji s raznim zajednicama. U rasponu od danas kanoniziranih neoavangardi do recentnih participativnih istraživanja, na izložbi 24 pojedinaca i kolektiva pokazuju kakvim se sve inovativnim načinima može pridonijeti promjeni, pa i boljitku, kako individua tako i zajednice.

  PROČITAJ VIŠE

Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol

05.04.2022. - 31.12.2024. / MSU, 1. kat

 

Prvi ciklus predstavljanja djela iz zbirke Muzeja koncipiran je kao odgovor na trenutnu situaciju, želja je za iskazivanjem solidarnosti i empatije sa zemljom koja proživljava ono što je ove prostore obilježilo ratnih devedesetih. Izložba je naziv dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti.

  PROČITAJ VIŠE