Promatrač u mom kvartu - likovni natječaj

 

Promatrač u mom kvartu - likovni natječaj

21.03.2023

Muzej suvremene umjetnosti poziva vrtiće i škole Zagreba, a ponajprije Novog Zagreba, da likovno odgovore na natječajni zadatak pod nazivom „Promatrač u mom kvartu“ i daju nov pogled na svoj kvart. Rok: 14. svibnja 2023.

Umjetnost uvijek izmiče, govorio je Ivan Kožarić, umjetnik kojeg poznajemo po skulpturama Matoš na klupi i Prizemljeno sunce u centru Zagreba. U Novom Zagrebu nalazi se i njegov Kupač. Prvi mali model nastao 1956. čuva se u Atelijeru Kožarić u Muzeju. U punoj veličini ostvaren je 1981., zahvaljujući Ini, i nalazi se ispred Inine zgrade, u susjedstvu Muzeja suvremene umjetnosti. Ova skulptura, petlja bez početka i kraja, često izmiče pogledu prolaznika. Okrećemo joj leđa čekajući autobus, prolazeći raskrižjem. Marina Brletić i Srđan Laterza, stanovnici Novog Zagreba i česti posjetitelji platoa, pitali su se: kako ovu vrijednu skulpturu učiniti vidljivom?


 

Na plato Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb tako je postavljen Promatrač, koji dalekozorom usmjerava pogled na Kupača. Ova intervencija autorskog dvojca na prostrani plato doslovno i metaforički upućuje na ulogu Muzeja: činiti umjetnost vidljivom i umjetnošću otvarati vidike. 

Što je za vas umjetnost u vašem kvartu? Vidite li vi umjetnost oko sebe?

Je li to kip, grafit ili kanta za smeće, možda šarene duguljaste cijevi ili neobične hrpe? Naime, Ivan Kožarić, na čiji rad Promatrač usmjerava pogled, poznat je kao umjetnik koji nije radio razlike između umjetničkih i neumjetničkih predmeta; umjetnost je pronalazio u nizu svakodnevnih predmeta – od kanti za smeće do metalnog lonca za kuhanje. Ivica Župan, povjesničar umjetnosti, jednom je prilikom Ivana Kožarića nazvao marsijancem – koji se čudi i divi ljepoti svega s čime se susreće, bez obzira na podrijetlo, trajnost, funkciju ili značenje tog objekta.

Zamislite Promatrača u svom kvartu – prema kakvom umjetničkom djelu, zdanju ili zanimljivom predmetu bi usmjerio pogled? 

Pozivamo vrtiće i škole Zagreba, a ponajprije Novog Zagreba, da likovno odgovore na naš natječajni zadatak pod nazivom „Promatrač u mom kvartu“ i daju nov pogled na svoj kvart.

Postanite i vi promatrač u svom kvartu!

Stručna komisija u sastavu Marine Brletić i Srđana Laterze, autora Promatrača Renate Filčić, kustosice MSU-a, jednog člana/ice Prijatelja MSU-a te Nataše Šakić u ime Ine odlučit će o 3 najbolja rada u 3 kategorije: predškolska dob, od 1. do 4. razreda te od 5. do 8. razreda osnovne škole. Radovi koji odgovaraju na natječajni zadatak bit će predstavljeni izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti, a najbolji radovi bit će nagrađeni!

Razredni odjel ili grupa svakog dobitnika dobiva besplatno stručno vodstvo Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Nema ograničenja u vidu tehnika i korištenih materijala, zadani format je A3 ili blok za crtanje 5, odnosno, trodimenzionalni radovi ne smiju prelaziti 40 cm. Radovi mogu biti prikaz Promatrača u kvartu i umjetnosti na koju usmjerava pogled ili samo prikaz umjetničkog zdanja ili predmeta na koji bi Promatrač mogao uputiti pogled.


Svaka prijava treba sadržavati sljedeće podatke:
Naslov rada
Ime i prezime
Tel. kontakt
Razred
Naziv škole ili predškolske ustanove 
Ime i prezime mentora
E-adresa mentora
Telefonski kontakt mentora

Podaci trebaju biti ispisani velikim, tiskanim slovima.

Rok prijave: 14. svibnja 2023. godine.

Radovi se šalju ili dostavljaju na adresu:

Muzej suvremene umjetnosti
Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb
Hrvatska
s naznakom: Promatrač

* Zbog lošeg vremena izložba radova održat će se, umjesto 20 svibnja, u subotu, 3. lipnja 2023. u 12 sati u Muzeju suvremene umjetnosti. Tom će se prilikom proglasiti i nagraditi najbolji likovni radovi.

Posjetitelji će također moći prisustvovati dramskoj izvedbi Preko crte, prigodnoj likovnoj radionici i istraživačkoj igri Umjetnost OKO tebe.

Više o Promatraču.

Za sva dodatna pitanja i informacije obratite se voditeljici projekta Renati Filčić na renata.filcic@msu.hr ili broj 091 292 7703.

Natječaj se odvija u sklopu projekta  Točka sastajanja u partnerstvu s Inom, uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Fotografije: Eva Šustar.