Eksperimentalno istraživački odjel

 

Eksperimentalno istraživački odjel

Odjel se bavi različitim oblicima kreativnog istraživanja na području suvremene umjetnosti i novim te eksperimentalnim oblicima umjetničke, izlagačke i kustoske prakse te širenjem dijaloga između različitih kreativnih disciplina. 

Zadaća mu je da putem istraživanja doprinese što kvalitetnijem razvoju onih dijelova suvremene umjetnosti koji su otvoreni prema novim i nepoznatim područjima u kojima se često spajaju umjetnost, znanost i tehnologija. Odjel potiče eksperimentiranje kao metodu razvoja različitih kustoskih postupaka i uspostavu dijaloga različitih umjetničkih strategija te potiče okupljanje kustosa, teoretičara i umjetnika oko različitih projekata. Ovakav oblik djelovanja odjel ostvaruje različitim inovativnim muzejskim projektima, izložbama, akcijama, publikacijama, prezentacijama.

Pionirski začeci ovakvog promišljanja sežu u aktivnosti Muzeja u šezdesetim godinama prošlog stoljeća kada su pokrenuti izložbeni projekti pod nazivom Nove tendencije, a potom i formiran časopis BIT International čime je pokrenut dijalog umjetnika i teoretičara medija, estetičara i znanstvenika. Rezultat toga bile su izložbe i publikacije o novim medijima, kibernetici i digitalnoj umjetnosti koje su među prvima te vrste u svijetu.

Od 2003. godine rad Odjela se intenzivira projektom Pilot04 kada je u suradnji s grupom nezavisnih kustosa u prostoru Studija (project room) MSU-a ostvaren program u formi brzih dnevnih i tjednih izmjena raznovrsnih umjetničkih događanja. Heterogenost programa karakterizirala je različitost umjetničkih disciplina, postupaka i strategija kao i oblika prezentacije. Ukupno je ostvareno četrdeset programa izložbi, akcija, performansa, predavanja i radionica uz sudjelovanje pedesetak umjetnika.

Kontakt:

Ana Škegro, viša kustosica, ana.skegro@msu.hr