12. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac / Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca 1930-ih – 1950-ih

 

12. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac / Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca 1930-ih – 1950-ih

30.10.2020 - 26.11.2020 / MSU galerija

Zbog epidemioloških mjera u sljedećim tjednima pravovremeno ćemo vas obavještavati o održavanju pojedinih događanja 12. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac putem platforme ZOOM s direktnim prijenosom na Facebook stranicu Muzeja suvremene umjetnosti i Arhiva Tošo Dabac.

12. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac – izložba, predavanja, okrugli stol, prezentacije
MSU galerija, Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
30. 10. – 26. 11. 2020.

Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca
od 1930-ih do 1950-ih
Izložba se može pogledati od 30.10.2020. od 11 sati u prostoru MSU galerije.

Fotografija je "pomoćnik, mlađi brat riječi", tako je Roy Stryker opisao važnost reportažnih fotografija sela nastalih 1930-ih u SAD-u, danas poznatih pod nazivom New Deal Photography (1935.–1943.), fotografija većinom nastalih zbog narudžbi i državnih subvencija u nastojanju da se kod građana osvijeste problemi osiromašenog sela nakon velike ekonomske krize (1929.–1933.).

U tom kontekstu reportažne fotografije našeg sela Toše Dabca, možemo promatrati kao "mlađeg brata" najznačajnije pisane riječi o hrvatskom selu: zbornika Kako živi narod (1936.) Rudolfa Bićanića

Predstavljene su reportažne fotografije ruralnih krajeva i seoskog stanovništva snimljene u međuratnom i poratnom periodu (od 1930-ih do 1950-ih) s fokusom na socijalne prilike i tadašnje uvjete života. Izabrane su fotografije koje su do sada rijetko (ili uopće nisu) prikazivane, a na kojima je Dabac zabilježio seljake kako rade i obavljaju svakodnevne poslove, u dnevnim migracijama na relaciji selo-grad, u gradu (na tržnici), ali i na svečanostima ili svetkovinama te u rijetkim trenucima odmora. Premda znatno manje poznate od fotografija iz ciklusa Ljudi s ulice, koje su mu donijele status najpoznatijeg hrvatskog reportažnog fotografa, Dabčeve fotografije obuhvaćene ovom izložbom nimalo ne zaostaju po svojoj umjetničkoj i dokumentarnoj kvaliteti. Na izložbi su fotografije stavljene u širi društveno-politički kontekst, povezane su sa suvremenim društvenim i umjetničkim projektima te trendovima na lokalnoj i globalnoj razini.

KUSTOSICE IZLOŽBE: Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar
LIKOVNI POSTAV: Barbara Blasin

Izložba ostaje otvorena do 26. 11. 2020.

 

INTEGRALNI PROGRAM
12. DANI FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC
29. listopada – 26. studenoga 2020.

 

IZLOŽBA
30. listopada – 26. studenoga 2020.
SELO U REPORTAŽNOJ FOTOGRAFIJI TOŠE DABCA (OD 1930-ih DO 1950-ih)
MSU galerija

3. 11. 2020. u 17 sati / MSU galerija / predavanje
ZBIRKA FOTOGRAFIJA MUZEJA SLAVONIJE U OSIJEKU
Iva Horvat, dr. sc. Marija Erl Šafar, dr. sc. Tihana Lubina

5. 11. 2020. u 18 sati / Dvorana Gorgona / okrugli stol
REPORTAŽNA FOTOGRAFIJA U HRVATSKOJ: JUČER, DANAS, SUTRA
Barbara Blasin, Boris Cvjetanović, Davor Konjikušić, Bojan Mrđenović, Marina Paulenka i Borko Vukosav, moderatorice: Marina Benažić, Jana Gamilec, Mia Maros

10. 11. 2020. u 18 sati / MSU galerija / predavanje
NA DRUGOJ STRANI: SLOVENSKA FOTOREPORTAŽA – PREZENTACIJA PROJEKTA U GALERIJI JAKOPIČ U LJUBLJANI
Marija Skočir

13. 11. 2020. u 18 sati / MSU galerija / predstavljanje umjetnika
AUTOPORTRETI
Nina Đurđević

13. 11. u 19.30 sati / MSU galerija /predstavljanje kataloga izložbe
79 GODINA ATELIJERA DABAC U ILICI
Marina Benažić, Ivana Janković, Lana Lovrenčić, Natalija Nikpalj

14. 11. 2020. u 15 sati / Dvorana Gorgona / predavanje s projekcijom
FOTOESEJ GRF
dr. sc. Maja Strgar Kurečić

17. 11. 2020. u 18 sati / MSU galerija / predavanje
VIZUALNA PRODUKCIJA STVARNOSTI BEZ CENZURE
Igor Čoko

20. 11. u 18 sati / MSU galerija / predstavljanje kataloga izložbe
SELO U REPORTAŽNOJ FOTOGRAFIJI TOŠE DABCA (OD 1930-ih DO 1950-ih)
Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar, Orlanda Obad

 

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac

Tematski okvir ovogodišnjih Dana fotografije je društvena fotoreportaža. Stručna predavanja uz izložbu održat će kolege iz Slovenije, Srbije, Zagreba i Osijeka.

Iva Horvat, autorica rada Zbirka fotografija Muzeja Slavonije u Osijeku” će uz mentorice, dr. sc. Mariju Erl Šafar i dr. sc. Tihanu Lubina, sa Studija informatologije Filozofskog fakulteta u Osijeku pojasniti razvoj fotografije u Osijeku te prikazati najpoznatije fotografske atelijere i fotografe na području Osječko-baranjske županije kroz povijest.

Beogradsko udruženje „Grain“ osnovano je da bi radilo projekte razvoja i produkcije autorske dokumentarne i ulične fotografije, bazirane na društveno angažiranoj formi. Predstavit će ga Igor Čoko, osnivač i izvršni direktor magazina koji je kroz ediciju autorskih knjiga “Grain photo books” ugostio velik broj domaćih, regionalnih i inozemnih fotografa s autentičnim i snažnim pričama.

Dr. sc. Maja Strgar Kurečić izvanredna je profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje fotografiju i grafičku pripremu. Na predavanju prikazat će se desetak najboljih fotoeseja nastalih u proteklih deset godina na sveučilišnom diplomskom studiju Grafičkog fakulteta u sklopu projektnog zadatka "Fotoesej" na kolegiju "Primjena digitalne fotografije u reprodukcijskim medijima".

Slovenska reportažna fotografija također gostuje na Danima, a viša kustosica i voditeljica Galerije Jakopič i Galerije Vžigalica u sklopu Muzeja i galerija grada Ljubljane u Sloveniji Marija Skočir govorit će o izložbenom projektu istoimenog naslova koji pripremaju u prosincu ove godine.

 

Predstavljanje umjetnika

Na ovogodišnjim Danima fotografije predstavit će nam se dvoje mladih umjetnika. Nina Đurđević čije se fotografije iz serije “Objekt(iv)na” nalaze u fundusu zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a tu je i niz ciklusa: “Priroda i društvo”, “Odlasci”, “Poslov(ič)na” i najnoviji “Samizolativna”. 

Denis Butorac, ugledni modni fotograf, poznat po izložbenom projektu “Poslanica“ u svojoj umjetničkoj praksi, medij fotografije najčešće koristi kao sredstvo samoreprezentacije i vizualizacije performativnih procesa kojima rekonstruira proživljena iskustva.

 

Okrugli stol o reportažnoj fotografiji
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
5.11. 2020. u 18 sati

Okrugli stol reportažnoj fotografiji okupit će krug vrsnih fotografa, koji su se bavili, još se bave i zasigurno će u budućnosti njegovati fotoreportažu.

Marina Paulenka nagrađivana je fotografkinja, te organizatorica i voditeljica međunarodnog festivala Organ Vida, a od 2019. godine i umjetnička direktorica UNSEEN-a, vodeće svjetske platforme za suvremenu fotografiju.

Barbara Blasin grafička je dizajnerica i fotografkinja. Fotoreportersko iskustvo stječe radom u časopisu Arkzin 1990-ih. Nagrađena je dva puta nagradom AICA-e, a surađuje i na raznim interdisciplinarnim istraživačkim projektima.

Restaurator, fotograf, urednik raznih fotografskih časopisa, profesor, samo su neke od titula Borisa Cvjetanovića. Njegove fotografije dio su nekoliko značajnih međunarodnih izložbi te su objavljene u knjigama svjetske suvremene fotografije.

Borko Vukosav, ime vrlo dobro poznato na hrvatskoj fotografskoj sceni, projektom “Grad”, neuobičajnim konceptom i realizacijom svoje fotografije rodnog grada polaže u fotoknjigu, te budi radoznalost mladih.

Bojan Mrđenović nagrađivani je fotograf mlađe generacije koji je fotografske cikluse “Dobrodošli”, “Budućnost”, “Uvozna pustinja”, “Toplice” izlagao u Hrvatskoj i inozemstvu.

Davor Konjikušić višestruko nagrađivani fotograf izlaže svoja djela grupno i samostalno u Hrvatskoj i svijetu. Fotografiju povezuje s tekstom, arhivom, video i nađenim predmetima.

Deplijan programa možete preuzeti ovdje.

AUTORICE KONCEPCIJE 12. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac: Jana Gamilec i Mia Maros
AUTORICE KONCEPCIJE IZLOŽBE: Barbara Blasin i Kosjenka Laszlo Klemar
LIKOVNI POSTAV: Barbara Blasin


Program 12. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac podržao je Grad Zagreb.
Izložbu Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca (od 1930-ih do 1950-ih) podržali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.