12. HT nagrada: Razgovor s dobitnikom prve nagrade Damirom Očkom

 

12. HT nagrada: Razgovor s dobitnikom prve nagrade Damirom Očkom

29.05.2019 - 29.05.2019 / Prostor za povremene izložbe, 2. kat

Na 12. HT natječaju za suvremenu umjetnost prva nagrada u iznosu od 75.000 kuna pripala je Damiru Očko za rad "DICTA II (safewords)". U prostoru izložbe razgovarat ćemo s njim o tom radu, ali i njegovom pristupu umjetnosti, nadahnućima i uspjehu na svjetskoj vizualnoj sceni.

Video rad "DICTA II (safewords)" Damira Očka majstorsko je ovladavanje ne samo medijem, nego ponajprije umjetničkim izričajem. Do detalja razrađena dramaturgija, istančane estetske geste, precizno kadriranje i montaža u svojoj poetičnosti otvaraju pitanja o ovladavanju neposrednom okolinom, društvenim normama i pozicijama moći. Posve obične riječi koje se monotono izgovaraju, u kontrastu s ravnotežom tijela MMA boraca, postaju kakofonija, odražavajući tako otuđenje i prazninu. U svoj svojoj kompleksnosti i višeznačnosti, rad govori o mnogim aspektima preplitanja ekonomskih, političkih i umjetničkih sustava. Damir Očko tako se bezuvjetno svrstava među najuglednije umjetnike svoje generacije na globalnoj razini.

Damir Očko rođen je 1977. u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Recentne samostalne izložbe imao je u Nacionalnoj galeriji u Pragu, Jeu de Paume muzeju u Parizu, Muzeju suvremene umjetnosti u Bordeauxu, Muzeju Amparo u Meksiku, Tiziani di Caro galeriji u Napulju, Dazibao u Montrealu. Künstlerhausu u Grazu, Yvon Lambert galeriji u Parizu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunsthalle Düsseldorf, Kunstverein Leipzig itd. Predstavljao je Hrvatsku na 56. venecijanskom bijenalu. Radovi mu se nalaze u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama poput Louis Vuitton Fondacije, CNAP – Centre national des arts plastiques in Paris, MUDAM, Luxembourg, Le Plateau u Parizu.

S umjetnikom razgovara Sara Marković, asistentica izložbe.

Ulaz na izložbu i popratne programe je besplatan.