Jelena Bando – Nice to meet you / Drago mi je

 

Jelena Bando – Nice to meet you / Drago mi je

28.08.2020 - 27.09.2020 / MSU galerija

Izložba Nice to meet you / Drago mi je Jelene Bando u MSU galeriji predstavlja istoimeni novi ciklus slika kojim umjetnica progovara o temama osobne naracije, emocije i interakcije, temama toliko prijemčivim u današnjem vremenu koje je naglo i silovito promijenilo našu svakodnevicu i procese odnosa, osobnih doživljaja i poimanje svijeta koji nas okružuje.

Godina 2020. bit će zapamćena po globalnim događajima koji su promijenili naše viđenje onoga što smatramo normalnim. Virus, karantena, ekonomska neizvjesnost i gospodarska kriza, potres koji je pogodio Zagreb, uvelike su poljuljali ustaljeni način života. Prisiljeni na izolaciju unutar vlastita doma, prostornu distancu i odsutnost interakcija, otvorio nam se prostor suočavanja sa strahovima i potisnutim demonima koje smo vješto skrivali u kaosu svakodnevnog života. U samoći izolacije, mogli smo se dobro promotriti i bolje upoznati. Pokazalo se potrebnim i važnim prepoznati i detektirati emocije koje su izazvali događaji što su kreirali našu novu stvarnost. U knjizi Izdizanje misli: inteligencija emocija filozofkinja Martha C. Nussbaum na početku prvog djela piše: „Emocije, tvrdit ću, uključuju prosudbe o važnim stvarima, prosudbe kojima, ocjenjujući neki izvanjski objekt značajnim za našu dobrobit, mi priznajemo svoju potrebitost i nepotpunost u odnosu na dijelove svijeta koje ne kontroliramo do kraja.“ Emocije, njihovo razumijevanje, nužnost promatranja sebe i suočavanje s vlastitim ranjivostima kao preduvjet povezivanja samih sa sobom, pa onda i s drugima, naveli su Jelenu Bando da ponovno promišlja i propituje takve teme.

Jelena Bando pozicionirala se na suvremenoj likovnoj sceni kroz prepoznatljivost svog umjetničkog izričaja, vještim balansiranjem između slikarskog i crtačkog umijeća. U umjetničkom radu ona uspješno izmiče nametnutim teorijskim pojmovima inzistirajući na autentičnosti te se upušta u igru reinterpretacije proživljenih iskustava. Istraživanje povezanosti i prihvaćanja različitosti Drugoga, odnosno razumijevanje konstrukcije identiteta u kolonijalnim  i postkolonijalnim kontekstima, odvelo ju je u udaljene krajeve u kojima prijeti nestajanje autohtone zajednice. Rezultat promišljanja i istraživanja identiteta uvjetovanog geopolitičkim odrednicama ciklus je radova iz 2016. godine Susreti u nestajanju / Matches in the disappearance, u kojem stavlja naglasak na problematiku ugroženosti domorodačkih zajednica iz različitih područja. Bando je upravo u tom radu/ciklusu pokazala iskreno nastojanje da dekonstruira promjenu vlastite perspektive. Tada su nastali radovi temeljeni na osobnom iskustvu autorice o intimnosti i bliskosti iz ciklusa Drugi / The other (2015.) i Pravi prostor / A proper space (2016./2017.). U seriji Pravi prostor dolazi do ispreplitanja motiva iz Jelenine svakodnevice s motivima preuzetima iz ranijih serija, što je bio nagovještaj svojevrsnog oproštaja od prijašnjih tema. Elementi naglašeni u toj seriji reproduciraju imaginarni krajolik kombiniran s njezinim stvarnim životnim prostorom, koji je omogućio stvaranje novoga vizualnog svijeta. Umjetnica platna konstruira na granici realističnog i imaginarnog, a odabirom prigušenih boja naglašava emocionalna stanja svakodnevice i  situacije koje je okružuju. 

Serijom novih radova Nice to meet you / Drago mi je Jelena progovara o našoj ranjivosti i odvažnosti da podijelimo s drugima neke najintimnije osjećaje i tako budemo izloženi. U toj seriji autorica predstavlja portrete svojih prijateljica i prijatelja, redovitih posjetitelja njezina atelijera. Njezin studijski prostor, smješten u centru grada, kao da poziva da navratiš u to toplo, svijetlo mjesto, s udomljenim sobnim biljkama i malim šalicama za kavu sramežljivo postavljenima nasuprot ulazu u atelijer, a na putu prema fotelji koja čeka goste. Upravo ti susreti i razgovori motivirali su Jelenu za taj ciklus slika. Empatija prema sugovorniku pokrenula je proces slikanja tijekom kojeg se umjetnica povezuje s emocionalnim stanjima drugog, pokušavajući dočarati  što je to prepoznala.

Taloženje iskustva i njegovo očitovanje u empatičkom pristupu, u iskrenom slušanju drugog, sada postaje središte umjetničkog rada Jelene Bando. Sa svakog naslikanog portreta Jelena izdvaja određeni apstraktni element ili detalj koji potom slika uvećan na dimenziju platna. Apstraktni element ekstrahira skrivenu emociju koja predstavlja unutarnje stanje portretirane osobe. Takvim fragmentiranjem i izdvajanjem detalja, umjetnica daje važnost određenim emocionalnim stanjima i ukazuje na njihovu prisutnost u svačijem životu. Ono što je skriveno, postaje vidljivo, detalj postaje fokus: hrabrost, nada, tuga, strah, bijes, sreća. Slike su nazvane prema portretiranim ljudima, a uz svaki portret veže se uvećani detalj. Međutim, na izložbi slike nisu predstavljene u paru: na promatraču je da ih poveže i spoji.

Novim ciklusom Jelena Bando nastavlja vizualne zapise u kojima pojedine stranice mogu funkcionirati i kao zasebne cjeline. Raznolike forme, kadriranje i skala boja u  prostoru slike  zrcale osjećaje. Na granici između realizma (portret) i imaginarnog prikaza (emocija) Jelena stvara nove svjetove prepoznavanja i emocionalnog identificiranja. O radu i novom ciklusu umjetnica kaže: „Ono što u osnovi pokušavam adresirati svojim radom ponekad je zamisao da nije samo u redu, nego je nužno uroniti u sebe, svoje emocije i pokazati ranjivost te da nas ta stanja prvenstveno povezuju s nama samima, čime se osigurava put za potpunije, dublje i stvarnije povezivanje s drugima.” Umjetnica nastoji suptilno problematizirati stanja izoliranosti i osamljenosti koja su za sve više ljudi neizbježna stvarnost. Tako je u ovom ciklusu dominantan osjećaj samotnosti – kao izbor uranjanja u vlastiti unutarnji svijet.

Jelena Bando je akademska slikarica, koja je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila 2012.godine. Izlagala je na osamnaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji,  Njemačkoj, Švedskoj, i Francuskoj i na tridesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd). Tijekom 2013. godine pokrenula je 36 Mountains festival, festival posvećen crtežu i ilustraciji.Studijski i rezidencijalno je boravila u Njemačkoj (Wurzburg, Berlin, Leipzig) i Francuskoj (Pariz).

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Izložba će u MSU galeriji biti otvorena do 27.9.2020.

 

Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjeta Muzeju ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih preporuka:
•         nosite zaštitnu masku za lice
•         održavajte razmak od 2 metra
•         pri ulasku u Muzej upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi pored recepcije
•         ako imate simptome respiratornih bolesti (kašalj, povišena tjelesna temperatura), molimo vas da ostanete kod kuće