PAP/ Performing arts program - certificirani edukacijski program izvedbenih umjetnosti za odrasle u MSU

 

PAP/ Performing arts program - certificirani edukacijski program izvedbenih umjetnosti za odrasle u MSU

21.09.2019 - 16.11.2019 / Dvorana Gorgona

PAP je edukativni program u području izvedbenih umjetnost kojemu je svrha okupljanje, educiranje i afirmacija izvođača i autora kao i istraživački rad u polju izvedbenih umjetnosti. Rad se odvija kroz redovite satove pokreta i glasa pod stručnim vodstvom profesionalnih izvedbenih umjetnika (Vilim Matula, Žak Valenta) te kroz autorsku platformu PAP TIJELA koja se događa svake godine u svibnju u sklopu kojega polaznici prikazuju svoje autorske radove u prostorima MSU-a.

PAP pruža mogućnost svim zaintersiranim pojedinkama/cima da u podržavajućoj i inspirativnom okruženju uz profesionalno mentorstvo razvijaju svoje scenske vještine i sposobnosti kako individualno tako i u grupi. PAP su 2016. godine pokrenuli umjetnik Žak Valenta i Vesna Mačković u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti.

Upisi i detaljnije informacije putem facebook stranice https://www.facebook.com/PAPCroatia/ i na broju mobitela 0958025801.

O programu:

1) Radionica glasa i govora „ NASTUPAM; IZVODIM“

Voditelj: Vilim Matula

Subotom od 11 do 13 sati

Dvorana Gorgona, MSU

Cijena:  250 kn (mjesečno, 9 mjeseci)

Drop in: 70 kn (2 sata)

Početak: 21.09.2020.

 

Opis radionice:

Mnoga istraživanja pokazuju da je strah od javnog nastupa jedan od najsnažnijih strahova koje ljudi osjećaju. Vježbe su podjeljene prema tipičnim problemima sa kojima se svaki govornik susreće. “Kako da se nosim sa tremom?”, “Kamo ću sa rukama?”, “Glas mi podrhtava”, “Kako da organiziram sadržaj koji želim izgovoriti?”, “Kako da upamtim ono što želim reći?”...???

 

O voditelju :

Glumac Vilim Matula rođen je u Zagrebu gdje je završio  Akademiju dramskih umjetnosti. Glumom se započeo baviti kao dijete u  dramskom studiju Zagrebačkog kazališta mladih. Poslije završene akademije neko vrijeme radi u Kazalištu Komedija a potom je deset godina član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. U to vrijeme sa kolegama pokreće Zagrebački glumački studio sa ciljem produbljivanja glumačke vještine primjenom brojnih postupaka i pedagoških metoda. Lee Strasberg Metod, Michael Chekov i Psihološka gesta, Majerhold Biomehanika i dr. 1993. boravi  u Londonu na Summer acting programmeu u Studiju Royal National Theatrea gdje se upoznaje sa Alexander tehnikom postave tijela i glasa. Poslije ZKM-a godinama djeluje kao samostalni umjetnik a od 2014. je član Kazališta Kerempuh. Dugo vremena vježba Aikido a posljednjih godina Feldenkrais vježbe. Višestruko je nagrađivan za svoje uloge: “Orlando” (dva puta), Nagrada Grada Zagreba, “Vladimir Nazor” i “Dubravko Dujšin”. 

 

2) Radionica pokreta „ MOJE TIJELO PUNO IDEJA“

Voditelj: Žak Valenta

Nedjelja od 11 do 14 sati

Dvorana Školica, MSU

Cijena:  250 kn (mjesečno, 9 mjeseci)

Drop in: 70 kn (2 sata)

Početak: 16.10.2020.

 

O radionici:

Satovi fizičkog kazališta baziraju se na precizno odabranim temama koje polaznici prolaze kroz PAP-ov jednogodišnji program. Polaznici stječu praktična i teoretska znanja i vještine na području fizičkog teatra koji objedinjuju različite kazalište žanrove kao što su fizička gluma, mima, ples i performans. Kroz PAP-ove redovite satove polaznici se bave proučavanjem svakodnevnog pokreta, hoda, geste, prisutnosti, načina kretanja, karaktera, komunikacije i dinamike odnosa u ljudskoj i životinjskog zajednici i prirodi, te ostalih umjetničkih disciplina među kojima naročito filmom, literarnim tekstom, vizualnom umjetnošću, novim medijima. Satovi fizičkog kazališta otvoreni su prema svim umjetnicima, ljubiteljima umjetnosti i svima koji s radošću vježbaju i izražavaju se tijelom. U prijateljskoj i podržavajućoj atmosferi na ovim satovima oslobodite svoje kreativne potencijale i pritom se u našoj veseloj grupi redovno inspirirajte i dobro zabavite. Satovi se metodološki naslanjaju na ostavštinu velikog francuskog kazališnog umjetnika i jednog od utemeljitelja fizičkog kazališta Jacquesa Lecoqa, koreografsku praksu Pine Bausch, izvedbene prakse tzv. New Dutch mime scene kao i autorski rad kazališne skupine TRAFIK čiji je Žak Valenta jedan od osnivača i umjetnički voditelj.

O voditelju :

Žak Valenta. Izvođač, koreograf, redatelj i kazališni pedagog I euritmist. Diplomirao na School of Physical theatre u Londonu, Eurythmeum akademiji u Stuttgartu, a usavršavao se kroz programe poput Mime school u Amsterdamu, School for new dance development, Moving Academy for Performing arts u Berlinu. Nastupa u brojnim inozemnim I domaćim plesnim I kazališnim projektima kao i na filmu i videu.Jedan je od osnivača Ikazališne skupine TRAFIK  iz Rijeke za koju nastupa i koreografira od 1998. Kao pedagog podučavao na Umetničkoj gimnaziji u Ljubljani, Akademiji za radio, film I gledališće u Ljubljani, Akademiji za glumu I lutkarstvo u Osijeku, Spiralle Modern dance programu u Beču, School of physical theatre u Londonu, Prostor Plus, MAPA Berlin, SKUC, Plesni centar TALA, Hrvatska kazališna kuća, Studio ZARO i drugdje. Dugogodišnji suradnik Hrvatskog instituta za pokret i ples te inicijator i organizator Tjedna suvremenog plesa u Rijeci. Trenutno radi I živi u Zagrebu gdje kreaira I umjetnički vodi umjetničku organizaciju TRAFIK, umjetnički vodi PAP program za izvedbene umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti, režira, koreografira i predaje fizički teatar i ples u Dramaskom studiju za djecu I mlade Zaprešić, djeluje u EU projektima (Migrat bodies moving borders) te surađuje u različitim institucionalnim i van institucionalnim kazališnim projektima.Član je zajednice samostalnih plesnih umjetnika , nominirana nekoliko puta za nagradu hrvatskog glumišta, dobitnik nagrada Žar ptica za predstavu Moje tijelo u produkciji GKL Rijeka te nositelj nagrade Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost.

 

3) Autorska platforma PAP TIJELA 5

Komplementarni dio ovog edukacijskog progrma autorska je platforma koja se održava svake godine u svibnju na lokaciji MSU-a. Polaznici imaju priliku okušati se u autorstvu uz mentorstvo voditelja. U sezoni 2019/20 slavimo 5 obljetnicu programa pa je za PAP Tijela 5  predviđen osim prikazivanja radova polaznika , izložba i simpozij s temom „ Uloga tijela i glasa u izvedbenim praksama“.

4) Kustoski teorijski razgovori

Riječ je o obilasku izložbi i programa koji se odvijaju u sezoni u kustosiranju MSU tima i povezivanja istih s izvedbenim praksma koje polaznici PAP radionica kroz certificirani program u trajanju od 3 semsetra polaze.

NAPOMENA : Certifikat se izdaje samo onim polaznicima koji kompletiraju cijeli ponuđeni program, a potvrda o sudjelovanju u parcijalnim radionicama se izdaje na zahtijev.