Radenko Milak - Katastrofa neviđenog ili kako Europa ne uspijeva

 

Radenko Milak - Katastrofa neviđenog ili kako Europa ne uspijeva

15.10.2020 - 29.11.2020 / Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Svjetsku muzejsku i galerijsku scenu Milak je zaintrigirao fascinantnim crno-bijelim akvarelima s motivima uglavnom preuzetim iz svijeta dokumentarne fotografije, iz on-line arhiva, s društvenih mreža, iz novina i časopisa. 

Od ranih 2000-tih Milak razvija vještinu slikarske tehnike akvarela, ali i izoštrava fokus na teme kao što su velike svjetske katastrofe, ratovi, globalne ekološke krize, prijelomni društveni i kulturni događaji i sl. Izložba tematski pokriva turbulentno 20. stoljeće, ali i našu kaotičnu stvarnost. Bit će to autorski prikaz povijesti društvenih i političkih prevrata s izazovnim motivima iz svekolikih borbi za slobodu, izbjegličkih i migrantskih kriza, klimatskim promjenama te društvenom povijesti ekonomske i rasne neravnopravnosti i nejednakosti sve do ovogodišnje krize vezane uz pandemiju infekcije COVID-19. Na zagrebačkoj izložbi Milak će izložiti i nekoliko kompozitnih cjelina velikog formata te animirane filmove izvedene prema već postojećim filmskim dokumentarnim predlošcima.

Njegovi su akvareli crno-bijeli i zbog toga neodoljivo podsjećaju na fotografske i filmske uzorke. Taj svjesni medijski mimezis, to prevođenje iz jednog medija u drugi te izbor tema omogučili su umjetniku da pojača značenje poruke prvotno zapisane fotografijom, mehaničkim medijem za kojeg znamo da objektivno bilježi sliku stvarnosti. Međutim njegova djela daleko su  iznad postupka kopiranja te je svaka sličnost s izvornikom zapravo „slučajna“. Ovdje se radi o postupku ponavljanja, ponovnog iznošenja zaboravljene, nevidljive ili skrivene stvarnosti poetičnim slikarskim postupkom što njegovim djelima daje snažnu i autentičnu vizualnu senzaciju. Upravo je taj postupak medijske tranzicije odmaknuo sve nevažne glasve i motiv izolirao u znak, ali i simboličku tišinu u kojoj se ravnopravno osluškuju prošlost i sadašnjost.

Radenko Milak banjalučki je umjetnik mlađe generacije sa značajnom međunarodnom karijerom koji je 2017. predstavljao BiH na 58. venecijanskom bijenalu projektom „Universe of Disaster“. Izlagao je u prestižnim Europskim i Američkim muzejima i galerijama.  

Kustos: Tihomir Milovac