Radenko Milak - Katastrofa neviđenog

 

Radenko Milak - Katastrofa neviđenog

15.10.2020 - 29.11.2020 / Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Svjetsku muzejsku i galerijsku scenu Milak je zaintrigirao fascinantnim crno-bijelim akvarelima s motivima uglavnom preuzetim iz svijeta dokumentarne fotografije, iz on-line arhiva, sa društvenih mreža i elektronskih portala. 

Od ranih 2000-tih Milak razvija vještinu slikarske tehnike crno-bijelog akvarela, ali i izoštrava fokus na teme kao što su velike svjetske katastrofe, ratovi, globalne ekološke krize, prijelomni društveni i kulturni događaji itd. Izložba tematski pokriva turbulentno 20. stoljeće, ali je usredotočena na našu nestabilnu stvarnost. Bit će to autorski prikaz povijesti društvenih i političkih prevrata s izazovnim motivima svekolikih borbi za slobodu, izbjegličkih i migrantskih kriza, klimatskim promjenama te društvene povijesti ekonomske i rasne neravnopravnosti i nejednakosti, društvene opresije nadzorom i kontrolom pa sve do trenutne krize vezane uz pandemiju virusa COVID-19. Na zagrebačkoj izložbi Milak će izložiti nekoliko kompozitnih cjelina velikog formata te animirane filmove izvedene prema motivima postojećih filmskih dokumentarnih predložaka.

Njegovi su akvareli crno-bijeli i zbog toga neodoljivo podsjećaju na svoje fotografske i filmske uzorke. Milak je nomad u svijetu digitalnih slika uz koje je odrastao i za njega su dokumentarne fotografije koje kolaju prostorima interneta izazovne kao slike, medij kojim svijet oduvijek komunicira, a danas izuzetno učestalo. Utoliko su njegovi akvareli uvijek slike bile one preuzete kao fotografske ili nekog od medija pokretne slike, filma ili videa. No, taj svjesni medijski mimezis, to prevođenje iz jednog medija u drugi te izbor tema omogučili su umjetniku da pojača značenje poruke prvotno zapisane fotografskom slikom, mehaničkim medijem za kojeg znamo da objektivno bilježi sliku stvarnosti. Međutim njegova djela daleko su  iznad postupka kopiranja te je svaka sličnost s izvornikom zapravo „slučajna“. Ovdje se radi o poetičnom, analognom slikarskom postupku ponavljanja, ponovnog iznošenja zaboravljene, nevidljive, skrivene ili potisnute stvarnosti što njegovim djelima daje snažnu i autentičnu vizualnu senzaciju pretvorenu u vlastiti apsurd, u ljepotu društvene traume. Upravo tim postupkom medijske tranzicije, tim prijevodom iz jednog u drugi medij i suvislom, suštinskom redukcijom sadržaja slike, ali i postupkom prožimanja prošlosti i sadašnjosti Milak je uklonio sve suvišne šumove i motiv izolirao u snažan, univerzalni znak što mu trenutno daje zasebno mjesto na svjetskoj sceni suvremene umjetnosti. Njegove slike nisu informacije već duboko proživljena stanja koja se kao takva prenose i na promatrače.  

Radenko Milak banjalučki je umjetnik mlađe generacije sa značajnom međunarodnom karijerom koji je 2017. predstavljao BiH na 58. venecijanskom bijenalu projektom „Universe of Disaster“. Izlaže u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama.

Kustos izložbe: Tihomir Milovac, muzejski savjetnik