Adair Rounthwaite: Ovo nije moj svijet - umjetnost i javni prostor u socijalističkom Zagrebu

 

Adair Rounthwaite: Ovo nije moj svijet - umjetnost i javni prostor u socijalističkom Zagrebu

05.06.2024 - 05.06.2024 / MSU shop

Razgovor o knjizi Adair Rounthwaite „Ovo nije moj svijet” održat će se 5. 6. u 18 sati u MSU dućanu.

U razgovoru, uz autoricu, sudjeluju Vlado Martek i Darko Šimičić. Moderira Jasna Jakšić, voditeljica Dokumentacijskog i informacijskog odjela MSU.

Grupa mladih umjetnika u sedamdesetim je godinama, uz podršku tadašnje Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, koristila javne gradske prostore kao platformu za svoj umjetnički izričaj. Ovo nije moj svijet donosi detaljan pregled aktivnosti Grupe šestorice autora i njihova kruga u plodnom i eksperimentalnom razdoblju do 1975. do 1985., s naglaskom na dinamiku odnosa između javnog i privatnog iz kojih su proizlazile njihove inovativne prakse.

U nastojanju izbjegavanja birokratskih uzusa umjetničkih institucija, ta je grupa konceptualnih umjetnika i njihovih suputnika i prijatelja vlastitu umjetničku aktivnost dovodila ravno pred široku javnost, na ulicu – gdje su izvodili za ono vrijeme provokativne perfomanse, izlagali vlastite umjetničke radove i komunicirali s prolaznicima. Pišući o tome kako se Vlasta Delimar vezala uz drvo na Cvjetnom trgu, kako je Željko Jerman izvjesio divovski „Intiman zapis” na tadašnjem Trgu Republike, i kako je ovogodišnji laureat Nagrade Grada Zagreba, Vlado Martek stvorio umjetničko djelo na plaži koristeći žensko donje rublje, Adair Rounthwaite razmatra djela tih umjetnika u kontekstu prostora napetosti intime umjetničkog izraza i političke strukture javne sfere u socijalizmu.

Ideologija i otpor teme su brojnih povijesti suvremene umjetnosti u nekadašnjim socijalističkim zemljama – Ovo nije moj svijet svoje uporište pak, s druge strane, ima u afektivnim aspektima umjetničkih djelatnosti. Čitatelje se nastoji približiti iskustvu intervencija u javnom prostoru intervjuima s umjetnicima i uvidom u dokumentaciju njihovih akcija i aktivnosti. Smještanjem prakse Grupe šestorice autora i njihova kruga u širi kontekst razvoja konceptualizma i teorija avangarde, Adair Routhwhite nam nudi nov pogled na regionalno iznimno značajnu, ali u kontekstu globalne povijesti umjetnosti još uvijek marginalnu povijest i aktivnost grupe.

 

Ovo nije moj svijet: umjetnost i javni prostor u socijalističkom Zagrebu
Razgovor  o knjizi Adair Rounthwaite
MSU dućan, 5. 6. u 18 sati