ALEX SIPIAGIN I JAZZ ORKESTAR HRT-a: Horizons

 

ALEX SIPIAGIN I JAZZ ORKESTAR HRT-a: Horizons

06.12.2023 - 06.12.2023 / Dvorana Gorgona

 „Alex Sipiagin je nevjerojatan glazbenik — doista svestrani skladatelj, aranžer, producent, sjajan lead trubač, i iznad svega, potpuno originalan solist na trubi. Kao improvizator, on stapa svoje rusko-američko podrijetlo u nešto jedinstveno što me iskreno zapanji svaki put kad ga čujem.“ (Michael Brecker)

Alex Sipiagin redoviti je gost jazz festivala diljem svijeta, gdje nastupa u vlastitim sastavima ili kao suradnik cijenjenih jazz glazbenika, među kojima su, osim Michaela Breckera, i Dave Holland, Gonzalo Rubalcaba, sastavi posvećeni Charlesu Mingusu... Kao pedagog, sedam je godina bio profesor na Sveučilištu New York i te gostovao na Konzervatoriju u Amsterdamu. Trenutačno je gostujući profesor na akademijama u Baselu u Švicarskoj i Sieni u Italiji.

Rođen u Jaroslavlju u Rusiji, počeo je učiti trubu u dobi od 12 godina. Školovao se na Moskovskom državnom institutu i Akademiji Gnjesin gdje je diplomirao. Godine 1990. sudjelovao je na Međunarodnom natjecanju Louis Armstrong u Washingtonu zasluživši najviše pohvale. Već sljedeće godine preselio se u New York te se ubrzo istaknuo na tamošnjoj sceni svirajući s brojnim sastavima, uključujući orkestre i bandove Gila Evansa, Gila Goldsteina, Georga Gruntza, Boba Mosesa, Davea Hollanda i dr. Godine 2003. udružio se s Michalem Breckerom na snimanjima i turneji. Radio je i s Ericom Claptonom, Aaronom Nevilleom, Elvisom Costellom, Michaelom Franksom, Daveom Sanbornom, Deborah Cox, Philom Ramoneom, i brojnim drugima. Kao solist snimio je više od dvadeset albuma. Među posljednima su Mel' s Vision (objavljen početkom 2023. za Criss Cross Jazz) te Horizons koji je u pripremi.

U posljednje vrijeme Sipiagin sve češće surađuje s velikim orkestrima u Europi kao što su Simfonijski orkestar Mađarskog radija, Big band RTV Slovenija i Big band Rumunjskog radija, kojima se sada pridružuje i Jazz orkestar HRT-a. S našim glazbenicima pod vodstvom Mirona Hausera predstavit će vlastite skladbe s najnovijeg albuma, Horizons, u svojim i u aranžmanima Miše Ciganova.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent MSU i voditelj Odjela za izložbeno-progamsku djelatnost MSU 

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 € (60.28 kn) preko mrežne stranice ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

 

HORIZONS
Alex Sipiagin, skladatelj, truba
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent
Srijeda, 6. prosinca 2023. u 20 sati, Dvorana Gorgona